Foto: 

Arnau Margenet

Berenadors on fer calçotades a l’Empordà (i voltants)

Us descobrim els millors racons per gaudir de la temporada de calçots
Surtdecasa Empordà
,
03/03/2020
Menjar i beure
Foc, calçots i salsa romesco. La Santa Trinitat del plaer gastronòmic. L'algoritme que fa xarbotar les glàndules salivals. El plaer en majúscules. I és que amics, arriba febrer i amb ell queda oficialment inaugurada la temporada de calçotades. Un dels patrimonis gastronòmics i ritus socials més preuats i celebrats al llarg i ample del territori català. Pocs plaers poden competir contra el gaudi de menjar calçots a l'aire lliure, al voltant d'una taula, amb els amics o la família i sota els primers raigs de Sol que anuncien l'imminent arribada de la primavera.
Però a vegades resulta complicat trobar un lloc on muntar el 'xiringuito'. Si no tens la sort de comptar amb una terrassa o un jardí, preparar una bona calçotada és físicament impossible. Afortunadament, existeixen espais d'esbarjo a l'aire lliure i d'accés públics –també coneguts com 'berenadors'– esquitxats per tot l'Empordà i voltants. Racons no sempre coneguts que, a més a més, acostumen a oferir un entorn natural privilegiat que fan de l'experiència de 'fer una calçotada' un d'aquells moments memorables que ens regala la vida. Aquests són alguns d'aquests berenadors. Quin és el vostre preferit?
 
 
1. Mas Ventós, Sant Pere de Rodes
Entre Vilajuïga i Port de la Selva, ben a prop del magnífic monestir de Sant Pere de Roses, hi trobem un dels berenadors més espectaculars del Gironès. Entre una pineda, les runes del que devia ser una masia particular i la vasta panoràmica de tota la Badia de Roses fins als Pirineus, s'hi ubica una zona de pícnic única. 13 taules i una zona de sis graelles per perpetrar la calçotada. Un racó amb un entorn natural espectacular que li atorga al plaer de menjar calçots un al·licient únic.
 
 
2. La Font del Conill, Espolla
Al terme municipal d'Espolla, també a l'Alt Empordà, hi trobem la Font del Conill, una zona d'esbarjo situada a un parell de quilòmetres del nucli urbà i just al cantó de la riera d'Orlina. El paratge on se situa la font va passar de família en família fins que es va donar al municipi, que hi va habilitar una zona recreativa, amb taules de fusta i d'obra, i una zona de graelles. Un dels berenadors més emblemàtics de la comarca.
 
 
3. La bassa d'en Zamora, Mont-ras
Durant més de 30 anys la bassa d'en Zamora, a Mont-ras, ha viscut entre l'explotació i l'abandonament. Afortunadament, el 1999 l'Ajuntament de Mont-ras va condicionar l'entorn amb vegetació i serveis com a zona de pícnic amb taules i barbacoes, i ara és un indret agradable on també hi habiten diferents espècies d'animals com els crancs o les tortugues. Un berenador no massa conegut al bell mig del Baix Empordà que farà les delícies dels amants del calçot i la natura.
 
 
4. Ermita de Santa Caterina, Torroella de Montgrí
Quan ens iniciem a arribar a la vall de Santa Caterina, al nord de les muntanyes d'Ullà, Santa Caterina i Montplà, hem de saber que ens toparem amb una ermita de dimensions reduïdes que queda amagada entre la vall. Tot i que hi arriba una pista forestal transitable, l'aventura d'arribar-hi per camins i senders no té res a envejar a qualsevol transport amb rodes. Un espai emblemàtic de l'Empordà amb un porxo amb mitja dotzena de graelles i capacitat per a unes 30 persones, és un espai de lloguer, si les voleu utilitzar per la propera calçotada ho podeu reservar prèviament a ermitadesantacaterina.org
 
 
Berenadors als voltants de l'Empordà
També trobem zones habilitades amb taules i barbacoa més enllà, però ben a prop, de la frontera empordanesa. La Selva, el Gironès, La Garrotxa o el Ripollès també compten amb espais de gran valor paisatgístic on poder gaudir d'una calçotada amb els amics o la família. Us els descobrim!
 
5. Sant Cristòfol del Bosc, Llambilles
Entre l'Empordà i el Gironès, dividit pel massís de Les Gavarres i sobre un turonet envoltant de suros i pins, s'hi enclava una bonica ermita que pertany al petit municipi de Llambilles. Al voltant del temple, completament restaurat fa uns anys, hi ha una zona de lleure molt maca, amb taules i barbacoes freqüentada sobretot pels senderistes que aprofiten l'espai per fer una parada en el camí, però també per grups que venen expressament a preparar la calçotada.
 
 
6. Mare de Déu de Farners, Santa Coloma de Farners
Un altre racó ben bonic i acollidor el trobem a l'ermita de la Mare de Déu de Farners, a Santa Coloma de Farners. Ben a prop de la capital de La Selva trobem aquest lloc fabulós, amb una gran zona boscosa i un Castell espectacular. I també zona de barbacoa, clar que sí. L'únic handicap d'aquest berenador és que cal portar cadires o unes estovalles –de quadres blancs i vermells, com cal– ja que no compta amb taules. A més a més, des del parc de Sant Salvador podreu enfilar la ruta de les 10 ermites, un dels itineraris més emblemàtics de la comarca.
 
 
7. El Pol d'Arbúcies, Arbúcies
No marxem de la comarca de la Selva perquè us volem descobrir El Pol, un pícnic familiar situat a Arbúcies, fins el parc del Montseny. Es tracta d'un paratge enmig de la natura, amb taules de pedra i nombroses graelles. També compta amb un petit servei de bar, un camp de futbol, lavabos, grans Prats on córrer i la riera d'Arbúcies. Un lloc que reuneix tots els ingredients necessaris per gaudir d'una bona calçotada en un entorn privilegiat com ho és el Parc del Montseny.
 
 
8. Sant Joan de les Fonts
I de la Selva saltem a La Garrotxa, una de les comarques, per proximitat i cultura, més agermanades amb l'Empordà. Ens endinsem a la terra volcànica per descobrir-vos un berenador situat a Sant Joan de les Fonts, a prop d'Olot. Bé, en realitat en són dos. El primer es troba a l'entrada del poble, al barri de Peracaula, una zona que compta amb fonts, taules i bancs. L'altre zona de barbacoes està just a l'altra costat del poble, just a la sortida en direcció Castellfollit o Banyoles. Aquest segons espai compta amb quatre taules i una zona de graelles, vora el riu Fluvià i amb grans Prats perquè hi jugui la mainada.
 
 
9. Ermita de Sant Antoni, Ribes de Freser
Finalment, ens desplacem fins al Ripollès, al costat de Ribes de Freses. Agafant el camí que passa per l'estació del funicular de Núria arribem a l'Ermita de Sant Antoni, un indret d'una gran bellesa amb immensos boscos de pi i un mirador des d'on poder gaudir d'una panoràmica única de la vall de Camprodon. Allà hi trobem un berenador ideal: 11 taules i 11 barbacoes en un espai verd i molt gran, on podreu triar ombra o Sol. Un dels secrets més ben guardats del Gironès, i un lloc que sembla fet per fer-hi calçotades.
 

A

També et pot interessar