Agustí Ensesa: “L’enoturisme ha trencat amb la idea que els vins de l’Empordà són ordinaris”

L'analista vitivinícola parlarà dels mites del vi el proper 25 de gener a Santa Cristina d'Aro
Surtdecasa Empordà
,
16/01/2014
Menjar i beure

Ja és un fet: el vi empordanès traspassa fronteres. El passat desembre, La Guia de Vins de Catalunya va premiar amb la millor nota un centenar de vins DO Empordà, obtenint la millor valoració pel que fa als vins dolços (21 de 22 per sobre de 9). El mateix mes, els prestigiosos premis Gourmand van atorgar a La Guia d’Enoturisme de l’Empordà el premi Best Wine Tourism Book en la respectives edicions franceses i angleses. Amb gairebé 50 cellers que elaboren tota varietat de vins, L’Empordà consagra un autèntic patrimoni vitivinícola que es fa conèixer més enllà del nostre territori.

A propòsit d’aquest moment dolç que viu el nostre vi i de la conferència ‘La Màgia del Vi: veritats, mentides, mites i tradicions’ que tindrà lloc el proper 25 de gener a Santa Cristina d’Aro, parlem amb l’Agustí Ensesa, analista vitivinícola, director de l’Escola de Tastavins del Gironès i fundador responsable del GiroVi Concurs anuals de vins i caves de Catalunya.

  • imatge de control 1per1

• Ja ens fem escoltar arreu del món... Què tenen de característic els vins empordanesos?

La seva bona qualitat. Hi ha hagut un millorament del conreu de la vinya, de les instal·lacions i un interès per part d’antics i nous productors per elaborar un bon vi i promocionar-lo que ha provocat un augment de demanda per part dels consumidors. El clima, el sòl i el vent de l’Empordà formen part d’un microclima molt particular i ara s’ha trobat la manera de saber dinamitzar i aprofitar aquestes condicions.

• Quin és el vi que millor produïm?

El millor no existeix, depèn del gust del consumidor. En general totes les cases estan a un nivell molt alt de qualitat. La garnatxa dolça sempre ha estat un vi molt característic de l’Empordà, per exemple, que és un vi de postres o aperitiu. Però el gran millorament ha estat precisament en els vins blancs, rosats i negres amb la recuperació de ceps que potser s’havien abandonat, i gràcies també a la implantació de ceps portats de fora.


• Amb els anys ha proliferat tota una oferta d’activitats relacionades amb el vi, l’anomenat enoturisme: tasts, visites a cellers, maridatges... sembla que hi ha un creixent interès per conèixer de primera mà els secrets del vi. A què es deu aquest fenomen?

L’enoturisme ha ajudat molt a que la gent conegui més els vins empordanesos. El fet de promocionar el turisme del vi, de que els cellers obrin les seves portes dissabtes i diumenges, ha fet que la gent pogués comprovar que a l’Empordà no només s’hi produeix vi dolç i ha trencat amb la idea que la resta són vins més ordinaris. Hi ha un interès creixent pel vi que es deu a aquesta millora qualitativa i a la tasca promocional de la denominació d’origen o els concursos que, per exemple, convoca Girovi.

• Pels que som inexperts... en què ens hem de fixar a l’hora de comprar un vi?

Un cop hem decidit que volem comprar un vi de l’Empordà, dependrà del tipus de plat: pel peix a la planxa o el marisc utilitzarem un vi blanc, per peixos salsats un vi emmagatzemat en fusta, per la carn negres o rosats... és important escollir un vi en funció del que menjarem, buscar un bon maridatge.

Un altre aspecte que convé valorar és la relació qualitat-preu. Hi ha vins que tot i ser molt bons són exageradament cars, i pel consumidor de vi habitual aquesta relació sol ser important. També mirar que siguin vins elaborats amb diferents tipus de ceps, monovarietals o plurivarietals... però això és molt personal. Jo recomanaria no fixar-se en un aspecte concret sinó, per exemple, comprar vins de cellers una mica reconeguts, que pràcticament ho són tots, o si es va a comprar en una botiga especialitzada deixar-se aconsellar pel botiguer.

• I a l’hora de tastar-lo?

A l’hora de fer un anàlisi sensorial del vi el primer que hem de mirar, tot i que no és massa important, és el color. Els paràmetres importants a l’hora de valorar un vi són el factor olfactiu, a través del qual valorarem si és un vi aromàtic i net, i el tast en boca on valorarem la textura i el sabor.


• Alguna anyada en particular?

No hi crec massa en les anyades. Això és un valor més diferencial a França, per exemple, on la climatologia és més variada. Aquí hi tenim molt bons enòlegs i un clima constant, i sempre són vins d’una qualitat mitja-alta. Hi ha hagut algun any que ha sortit millor, però és una cosa difícil de determinar perquè a l’Empordà hi conviuen diferents microclimes i una anyada varia segons el lloc on s’ha elaborat. Sí que és cert que fa un parell d’anyades que surt un vi d’una qualitat molt bona.


• De què ens parlaràs a la conferència ‘La Màgia del Vi’?

Parlaré de veritats, mentides, mites i tradicions entorn el vi. Esclariré coses que es diuen per tradició i no són, mites populars relacionats amb el vi.

• Ens recomanes un vi empordanès?

A Capmany o Vilamaniscle hi fan vins molt bons. Hi ha cases noves que ho fan molt bé, però no hem d’oblidar les cases tradicionals que elaboren vi des de temps immemorials com poden ser les de Peralada, Oliveda o Santa Maria.

Cita: ‘La Màgia del VI: veritats, mentides, mites i tradicions’
Lloc: Sala d’exposicions de ‘La Caixa’, Santa Cristina d’Aro
Hora: 20h
 

A

També et pot interessar