entrevista, Möndo loco, música, Grup, banda, Lleida, Segrià, Surtdecasa Ponent, abril, 2017

Foto: 

Cedida
La banda lleidatana Möndo Loco

Joel Rovira (Möndo Loco): "Amb ‘Apropa! Tour’ hem treballat la part més integradora de la música"

Parlem amb els Möndo Loco, una de les bandes lleidatanes més socialment compromeses
Cristina Mongay
,
04/04/2017
Música
La música, com la resta d’expressions artístiques, pot ser (i ha de ser!) una eina amb la que conscienciar a la gent, estrènyer llaços i canviar el món. Aquesta és la filosofia dels Möndo Loco, una de les bandes més representatives de la panoràmica musical lleidatana i una de les més implicades socialment. Tot just finalitzada la seva primera gira solidària ‘Apropa! Tour’, parlem amb dos dels seus integrants, el Joel Rovira (veu i guitarra espanyola) i l’Emili Regany (bateria).

- Després de gairebé 6 anys d'existència, Möndo Loco consolida, pas a pas, el seu projecte. Fa poquet vareu estar triplement nominats als premis MIN 2017.
Emili: Sí, ja 6 anys! Crec que quan vam començar aquesta aventura, al 2011, ni tan sols ens imaginàvem on estaríem al cap de 5 o 10 anys. Treballant amb música crec que el més pràctic és pensar a 1 any vista. Anar pas a pas o, com diria en Simeone, ‘partido a partido’.

- Per què 'Möndo Loco'?
Joel: La veritat és que el nom de la banda no va ser una decisió gaire meditada (riures).
E: Crec que ‘Möndo Loco’ té molt joc, al tenir moltes ‘o’s. És pegadizo. Ens va agradar com sonava.
J: I, a més a més, té a veure en el moment en què va nàixer la banda, en plena crisi i davant d’un món boig ple de canvis.

- La rumba, l'ska, el punk i el rock són alguns dels estils que caracteritzen les vostres cançons. Qui ha influenciat més a la vostra banda?
J: A cadascun dels components ens ha influenciat un grup o músic diferent, però crec que Manu Chao hi és molt present.
E: La influència en la banda està viva. A mesura que passa el temps, cadascú de nosaltres s’empapa de sons diferents, del que surt, de les novetats. Per exemple, quan va sortir La Raíz, estàvem molt enganxats a les seves cançons. Són episodis. Ara, sense anar més lluny, volem incorporar als directes pinzellades de música electrònica, arran la influència de bandes com Aspencat o Zoo.

- A què (o a qui) canta Möndo Loco?
E: A tothom que ens vulgui escoltar (riures).
J: Hi ha grups que tracten una temàtica més crítica, d’altres més festera.
E: Nosaltres ens trobem a mig camí entres les dos.

- Des del 2011, els vostres components han anat variant.
E: Malauradament així ha estat. Dic ‘malauradament’ perquè es crea un vincle molt fort amb la banda, i et sents una mica abandonat quan succeeixen canvis. La banda i la feina, d’alguna manera, es queden orfes. Llavors cal contactar amb altres músics, crear de nou un vincle, i és feina extra no contemplada.
J: Es tracta més d’un canvi a nivell personal, que musical.
E: I el resultat és un equip diferent, però igual de feliç.
J: Que marxi algú de la banda representa més aviat un dol personal, sobretot perquè es tracta de col·legues amb els que havies engegat el projecte des de l’inici.
E: Però per sort, amb els dos (en Miki i el Roc) mantenim molt bon rotllo, parlem sovint i fins i tot continuen al grup de WhatsApp de la banda. Senzillament, un va voleu anar a Xile d'Erasmus i a l’altre el van fitxar La Pegatina. Però seguim sent una família.
 

- Sorprèn el que, com altres grups, també heu optat per la descàrrega gratuïta de la vostra música.
E: En realitat, és el mercat el que t’empeny a aquesta situació.
J: Penjar tota la música online permet que, abans dels concerts, la gent conegui millor les nostres cançons. Facilites que t’escoltin i la venda de CD’s físics pràcticament es redueix als concerts.
E: Fins i tot, de CD’s físics, en regalem molts com obsequi arreu on toquem. Cada vegada aquest canal de difusió funciona menys! Si pràcticament a molts cotxes no hi ha lectors de CD’s! I si, a això, unim que les companyies telefòniques amplien els Gbs, al resultat és que s’hagi de replantejar el consum musical.

- Al llarg d’aquest temps heu comptat amb la col·laboració de músics de referència com Manu Chao, Avatar o Pepet i Marieta.
E: Les col·laboracions amb altres grups sempre aporten un valor afegit a les cançons. A més a més, enforteixes les relacions amb altres professionals, tal com ens ha passat amb en Pepet i Marieta.
J: Crees sinèrgies i treballes amb xarxa, tant a nivell personal com musical i promocional.

- Si poguéssiu triar una nova col·laboració de Möndo Loco, per ambiciosa que fos, quina seria?
J: Pitbull (riures).
E: Així sonaríem a la Llista de Miami (riures)!
J: No, en serio. Crec que Bruno Mars seria genial.
E: Però si hagués de ser una col·laboració més real, crec que podríem fer-ho amb algun raper, tipus Ciniko, la Raíz o Aspencat.
J: De fet amb el lleidatà Ciniko ja hi hem parlat, però de moment no hem consolidat res.
E: També seria interessant que algú fes un mix de les nostres cançons.

- Una de les vostres cançons ('Aire fresco') diu: "(...) hoy nuestra música es para todos". I precisament això ho heu materialitzat amb una gira molt especial, 'Apropa! Tour', que just fa unes setmanes finalitzaveu. Aquesta ha permès que us escoltin moltes persones que habitualment no poden gaudir de música en directe. 
E: La gira ens ha permès comprovar com hi ha realitats molts diverses al nostre entorn, les que, si no les busquem expressament, no les veus ni de puntetes. Sí que són realitats que compten amb recursos, però no amb el tracte i la consideració que mereixen.
J: Tenen recursos, però estan tancats portes endins.
E: A nivell social, la societat respon a mitges i s’estigmatitza força a les realitats diferents. Per exemple, a les persones que estan en centres de justícia juvenil o en centres de tractament de drogodependents.

- Els escenaris, en aquest cas, han canviat: hospitals, centres penitenciaris de menors,... com se sent un actuant en ells?
J: Amb ‘Apropa! Tout’ hem treballat la part més integradora de la música. No els hi hem aportat ni oci ni cultura, sinó eines d’expressió! Un mitjà que els pot portar a experimentar un canvi.
E: La veritat és que ha estat tota una experiència, i cada espai, molt diferent de la resta. Però tots els implicats i el públic ens han tractat genial. Tots hem après molt.

  • imatge de control 1per1

- Va, feu-nos una confessió. Alguna experiència que us endugueu a la motxilla després d’aquesta gira?
J: N’hi ha moltes, però una que especialment ens va calar fons. Al tocar a la residència, una senyora es va unir a Möndo Loco cantant amb nosaltres.
E: Va ser molt bo! Clar, nosaltres tenim un guió més o menys establert als concerts, però a la gira solidària, en realitat estàvem a la seva disposició i, per tant, hem hagut d’improvisar força davant de les seves demandes i reaccions.
J: Hem gaudit molt!
E: Hi ha hagut molt bona química, i tot ha estat paraules d’agraïment tant per part dels organitzadors com dels espectadors. Esperem que les situacions ‘xungues’ vistes es puguin resoldre aviat.
J: O almenys, que amb els concerts, s’hagi obert una mica la porta al canvi positiu.

- També heu donat públicament suport a altres causes solidàries i polítiques, com ara l'acolliment de refugiats o la retirada de noms franquistes dels carrers de Lleida. Möndo Loco és un grup socialment molt implicat!
J: Potser sí que som un grup implicat! Però no som conscients d’això! Té molt a veure en que hem donat suport a iniciatives solidàries d’amics i coneguts. I, també, a altres causes per ‘voluntat’ pròpia. És que hi ha situacions de la nostra societat que cauen pel seu propi pes i que un no es pot quedar callat...!

​- Què ens espera en la vostra propera gira?
J: Doncs la nova gira començarà el 14 d’abril, i farem el salt a l’Estat espanyol! Llavors actuarem a Toledo, i el dia 15 d’abril continuarem a Marinaleda (Sevilla). Diuen que cada any porta coses noves, i enguany per a Möndo Loco això significarà obrir territoris. De totes maneres, també farem alguna actuació per aquí!

- Per quan nou LP?
J: Encara no tenim data concreta, però segurament sortirà nou LP a finals del 2017 o inicis del 2018. D’altra banda, ja avancem aquí que a l’estiu presentarem un documental de la gira ‘Apropa! Tour’ i, potser també llavors, farem pública alguna cosa més: un nou videoclip.

Nosaltres, fins llavors, restarem a l’espera! I tu?

Més informació: 

A

També et pot interessar