Laura Masó
,
13/01/2020
Menjar i beure

Menjar-se un bocí de mar

Garoines, garotes, uriços o eriçons de mar: comença la temporada d'aquest menjar tan típic de l'Empordà

Foto: 

Cedida
Garoines, garotes, uriços o eriçons de mar. Aquests són alguns dels noms amb què es coneix aquest animal recobert de punxes típic de la costa rocosa mediterrània i, especialment, de la nostra costa empordanesa. El que no sap tothom és que aquests animals són comestibles. I, encara menys, les nombroses propietats afrodisíaques i terapèutiques que amaguen dins aquesta closca aparentment inaccessible. Les campanyes gastronòmiques impulsades per diversos municipis s’han convertit des de fa uns quants anys en una bona oportunitat per provar-les, sobretot durant els mesos d’hivern, que és quan estan en el seu punt més òptim.
Les propietats afrodisíaques de les garoines eleven, indubtablement, els nivells de testosterona

La sensació que produeix menjar-se una garoina és com empassar-se un trosset de mar. Una carn tova, suau, llefiscosa i salada ens omple la boca. Un gust autèntic i refrescant, ja que la forma més comuna de consumir-la és crua i, com a molt, amb un rajolí de llimona. Així doncs, és un producte de temporada que s’ha de consumir ben fresc. 
Però, què és el que ens mengem exactament? Doncs resulta que el que se n’aprofita són els cinc òrgans reproductors de color ataronjat que hi trobem a l’interior. I, per si no fos poc, ens els mengem en plena època de reproducció!, ja que és quan aquests òrgans es troben al seu punt màxim de creixement. Cal saber també que és únicament a la seva època reproductiva –durant l’hivern i fins a principis de primavera- quan la seva captura està permesa. Això sí: sempre mitjançant immersió submarina a pulmó –apnea- i amb l’ajuda d’un estri específic. 

Les garoines: molt més que aigua?
Si pensem que aquests éssers tan petits no ens aportaran res més que omplir-nos la panxa, anem ben errats. Primer de tot, perquè gairebé són tot aigua i el seu valor energètic és molt baix, així que caldria menjar-ne moltes (moltes!) per atipar-nos. I, d’altra banda, també perquè les seves qualitats són múltiples i sorprenents. 
Una de les raons per menjar-ne és que són aliments que beneficien la salut a nivell general. Les proteïnes, vitamines i minerals que contenen fan que siguin aliments fàcils de digerir, que afavoreixin el bon funcionament de les cèl·lules i que millorin els problemes gàstrics, sobretot, l’acidesa i la gastritis. 
A més a més, poden ser elements clau en la evolució de les persones. Segons la medicina tradicional xinesa, reforcen els ronyons, d’on surt l’energia per reproduir-se, funcionar correctament i també retardar l’envelliment. 
I, per últim, poden ajudar a millorar la vida sexual. Sobretot, si considerem que contenen zinc, que en l’home afavoreix l’augment del nombre i de la mobilitat dels espermatozoides. Això eleva, indubtablement, els nivells de testosterona que, com d’altres mariscs, són aliments afrodisíacs. Si la intenció és premeditada, encara ho poden ser més. 

La Garoinada: una oportunitat per degustar
Les campanyes gastronòmiques que organitzen diversos municipis empordanesos són una oportunitat excel·lent per degustar aquest producte. Temps d’Uriços a Sant Feliu de Guíxols o La Garoinada al municipi de Palafrugell. Jornades, promocions i ofertes organitzades conjuntament amb els restauradors dels municipis. Aquest any, una de les novetats de La Garoinada són les fórmules o paquets que, a més a més de l’àpat en un dels restaurants, ofereixen la possibilitat de reservar-ho conjuntament amb un passeig amb vaixell o una nit d’hotel. 

Així doncs, la nostra proposta és començar fent un tros de camí de ronda, des d’on observar les garoines que s’amaguen al costat de les roques; parar a fer un bon àpat en algun dels restaurants que participen a les campanyes gastronòmiques amb un entrant fet amb garoines. Notar el seu gust de mar; i, per acabar el dia, qui s’ho pugui permetre, passar la nit en algun allotjament, hostal o hotel vora la mar, per acabar de comprovar totes les propietats d’aquest animaló tan peculiar que habita al nostre territori.
 
De l'1 de desembre de 2019 fins al 28 de febrer de 2020
Sant Feliu de Guíxols
Del 17 de gener al 31 de març
Palafrugell, Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu

També et pot interessar