Paula Pairó
,
30/01/2018
Música

La gran xefla dels Fetus

La banda de punk de garatge empordanès presenta el seu primer disc a l’Alternativa de la Bisbal: una gran farra on hi són convidats els seus amics Bad Mongos, Kyunde i DJ Bicis

Foto: 

Isabel Andreu
La vida contemplativa rural més nostrada. El culte als temples on radica l’essència empordanesa d’avui en dia. Peus de porc amb cargols i allioli a la Fonda Pilar. O una bona farra al Bar la Paz de la Bisbal d’Empordà. Tocats per la tramuntana i cuits per la terra. Hooligans il·lustrats de pogo i sardana. Si Josep Pla encara bellugués ben segur que parlaria de Fetus i el seu flamant disc publicat per Bankrobber: ‘L’Epicentre del Fangar’. Després d’anar educant la criatura els Fetus aterren a la Bisbal d’Empordà, jugant a casa, a l’Alternativa, per presentar-hi el seu primer fill envoltat d’amics de la contrada: Bad Mongos, Kyunde i DJ Bicis. Una gran xefla, perquè tots som Fetus.
Adoren els temples on radica l’essència empordanesa d’avui en dia

Fetus, la nova banda capitanejada per Adrià Cortadellas (Sanjays), desembarca amb força a l’escena garatgera catalana. La producció de Joan Colomo o els teclats de Guille Caballero (els Surfing Sirles) apunten alguns lligams ancestrals amb sospitosos habituals del gènere. Les lletres descarades abracen la ironia i el sarcasme per narrar la quotidianitat amb frescura i immediatesa, o explorar conceptes des d’una certa abstracció, reservant sempre algunes pistes perquè l’oient acabi de completar la línia de punts. I embolcallant-ho tot, un cuirassat rítmic trepidant de riffs de guitarra, jocs de veus i teclats, amb la mirada posada en les melodies i en la ferma determinació de regirar cossos i ànimes.

Fetus: la gestació
L’Adrià Cortadellas (veu i guitarra) estava embarassat i volia ser pare, però no podia educar un fill tot sol: necessitava un parell de progenitors més i va formar una família amb en Lluís Català (bateria) i en Jordi Anticó (guitarra). Fetus va passar a ser una família baixempordanesa amb tres tutors legals que ja tenien experiència en el món de la paternitat, amb projectes com Sanjays, 13th Magic Skull o Educators.

Vet aquí que l’Adrià, el pare biològic, tenia un grapat de cançons de punk rock de garatge escrites en català, i van decidir portar-les al món, educar-les i enregistrar-les al Teatre de Bescanó, amb en Joan Colomo fent de llevadora (producció i mescla), amb en Lluís Ferrer fent d’infermer (gravació) i en Víctor García fent la revisió postpart (masterització) a Ultramarinos Costa Brava.

A dins la placenta també hi han passat en Natán Arbó al baix, en Guille Caballero als teclats, la Martina Borrut a les veus i en Genís Bou al saxo. Des del març del 2017, el Fetus ja fa gemecs en públic i en directe. Pel 24 de novembre han programat el part del seu primer disc: L’Epicentre del Fangar. Canapost-Punk i bon gèneru.

La Gran Xefla
«La bacanal més nostrada», ha proclamat el grup a les seves xarxes socials. No ho dubtin: si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit. Els Fetus remenen les cireres i han organitzat la seva pròpia presentació a l’Alternativa de la Bisbal d’Empordà convidant-hi els seus amics.

Obriran la nit els Kyunde, a les 23h30. Una banda de surf rock tocant o funk a la bola de cristall d'un endeví. Futur hipnòtic i disbauixat. Ibèrics del nord, que no saben si són catalans o gallecs, però els agradaria ballar samba en brasilenho.

Els encarregats de continuar amb la xefla serán els palafrugellencs Bad Mongos. Gats vells de la Bòbila que, fundats el 1998, són una llegenda viva del punk rock de la Costa Brava. El 2003 la banda es va dissoldre per tornar 12 anys després, amb canvis en la formació i el 2016 presentar 'Shoot the bullet'. 13 temes fidels al més pur estil de la banda, editats en vinil i cd publicat per BCore Disc i que demostren que els palafrugellencs encara tenen moltíssimes coses a dir.

Tancarà la nit l’aclamat DJ Bicis. Una sessió de la mà del mitològic Christian Esteve de les bicis. Endolli i corri. Campi qui pugui. Aparteu les criatures. I que n'aprenguin. Benvinguts a la gran xefla.

 

 

 

Més informació: 

La Gran Xefla
Divendres, 2 de febrer a les 23h
L'Alternativa de la Bisbal (Passeig Marimon Asprer, s/n)
Entrada: 5€

Facebook de Fetus
Twitter de Fetus
 

També et pot interessar