Pau Riba

Foto: 

Flickr Jaume Asamar - cedida

Els 7 imperdibles del Mirell Festival

Tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 d’octubre i hi participaran primeres veus de la cançó, el rock i el jazz català
Adrià Cortadellas
,
24/09/2020
Música
Vincular la Història de la música de Catalunya amb imatge audiovisual. Aquest és el pretext del qual parteix el Mirell Festival de la Bisbal d’Empordà, que omplirà el Teatre Mundial de documentals musicals i xerrades els propers dies 9, 10 i 11 d’octubre. La programació de la nova proposta cultural, que pren el nom del joc popular empordanès, inclourà un total de sis documentals, una pel·lícula, un concert i 10 convidats. I és que, a més de projeccions, el Mirell Festival inclourà xerrades persones que són peces claus de la història de la música catalana i que estan vinculats als documentals que es projectaran
Cada peça audiovisual projectada al Teatre Mundial comptarà amb una xerrada prèvia a càrrec de persones implicades directament en el documental corresponent

Cada peça audiovisual projectada al Teatre Mundial comptarà amb una xerrada prèvia a càrrec de persones implicades directament en el documental corresponent. Així, durant la primera edició del Mirell Festival, desfilaran pel Teatre Mundial noms com Toti Soler, Pau Riba, Joan Reig, Jordi Sabatés, Ignasi Terraza, Manel Joseph, Pep Blay, Lluís Cabrera, Lluís Gendrau o Pere Camps. I és que la programació inclourà la projecció de documentals com ‘Ovidi Montllor. Crònica d’un artista’, ‘La gran nit del Rock Català’, ‘Dioptria’, ‘Taller de Músics. El gran xibarri’, ‘Tete Montoliu. Una mirada’o ‘Canet Rock 30 any després’. Com a continuació d’aquest darrer, a més a més, també es projectarà el film ‘Canet Rock. La pel·lícula’. Per acabar-ho d’adobar, la programació del diumenge culminarà amb el concert ‘Jazz & Cinema’ de David Pastor Quartet.

El bisbalenc Pere Pons, històricament vinculat a Ràdio Bisbal i a l’associació Lluna Negra, dirigeix aquesta nova proposta cultural al seu poble natal, després d’una llarga trajectòria vinculada al món de la música catalana. Pons ha participat a la realització de tots els documentals que oferirà la primera edició del cicle audiovisual. El Mirell Festival està organitzat per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, amb la col·laboració de la revista Enderrock.

  • imatge de control 1per1

El Mirell Festival se celebrarà cenyint-se al document aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT de la Generalitat de Catalunya, respectant totes les corresponents mesures d’higiene i tota la normativa exigible en relació amb el públic assistent, equips de treball, convidats i personal tècnic. En aquest sentit, l’aforament del Teatre Mundial es limitarà a 130 localitats. Les entrades ja poden adquirir-se en línia a través de la plataforma Entradium: l’abonament per assistir a totes les projeccions té un cost de 10 euros (es podrar adquirir només fins el 27 de setembre), mentre que l’entrada per una sola jornada val 5 euros. 

1. ‘Ovidi Montllor. Crònica d’un artista’
Aquest documental ofereix un aproximació a la trajectòria artística i la figura humana del poeta, músic i actor Ovidi Montllor. Sota el impuls del Grup Editorial Enderrock i la direcció de Pere Pons es va realitzar quan es complien 10 anys de la seva mort. Ara ja en fa 25! Abans de la projecció parlaran Toti Soler, la guitarra germana i còmplice de l’obra i la vida del propi Ovidi i el director del festival de cançó d’autor BarnaSants, Pere Camps.

2. ‘La Gran nit del Rock Català’
L’any vinent es compliran 30 anys d’una nit que va marcar un abans i un després en la història del rock català. Aquest documental codirigit per Alam Raja i Pere Pons documenta tant les bones vibracions com la crítica d’un macroconcert que va ser únic. Per a presentar el documental hi haurà Joan Reig (membre de Els Pets), Lluís Gendrau (editor d’Enderrock) i el periodista i escriptor Pep Blay.

3. ‘Dioptria 37+1’
Considerat el millor disc de rock en català i, sens dubte, una de les obres seminals de la cultura musical al nostre país. El documental ofereix la particular visió d’aquesta obra en format audiovisual segons el guió del seu propi autor, Pau Riba, i la direcció de Nolasc Riba. Una forma única i original de seguir quedant retratat per a la història: la memòria convertida en obra d’art. Presentació a càrrec del propi Pau Riba.

4. Canet Rock
Alguns dels seus protagonistes recordaran el que va significar aquell Canet Rock 30 anys després. I seguidament, 45 anys després de tot plegat, es podrà veure la pel·lícula d’aquell festival, la celebració del Woodstock particular d’aquest país. Entre les dues projeccions prendran la paraula alguns dels protagonistes, com el propi Pau Riba, Jordi Sabatés i Manel Joseph (de l’Orquestra Plateria).

5. ‘Taller de Músics. El gran xibarri’
Entre las escoles de música que han forjat la majoria de músics, no tant sols d’aquest país, sinó de tota la Península Ibèrica, el Taller de Músics de Barcelona és una referència de primer ordre. Aquest documental, dirigit per Pere Pons a través de la revista Jaç, recull l’espertit d’una escola que acaba de celebrar el seu 40è aniversari. Hi participarà el propi fundador del Taller de Músics, Lluís Cabrera.

6. ‘Tete Montoliu. Una mirada’
Tete Montoliu ha esdevingut un català universal a través del seu domini del jazz. Aquest documental no només mostra la seva faceta més humana: també ofereix una mirada particular a través d’una proposta que el músic del Rosselló, Pascal Comelade, va generar a l’entorn del repertori més tradicional de Tete a instàncies d’una idea i un guió de Pere Pons. El preludi anirà a càrrec del pianista Ignasi Terraza.

7. ‘Jazz & Cinema’ a càrrec de David Pastor Quartet
‘Film Sessions’ és el títol del darrer treball del trompetista valencià David Pastor. La millor cloenda per el Mirell Festival: una actuació on la música i el cinema sieran els protagonistes en clau del millor jazz.

Més informació: 

Mirell Festival 
9, 10 i 11 d'octubre
Teatre Mundial
La Bisbal d'Empordà 
Compra d'entrades

A

També et pot interessar