Miriam Pujola

Foto: 

Surtdecasa
Míriam Pujola

Míriam Pujola: "Un tuit té molt més efecte que una petició formal a l’Ajuntament"

Reflexionem de política amb la portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Girona
Andrea Bonet
,
22/01/2018
Activa't
Míriam Pujola (Girona, 1992) és una joveníssima regidora, portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Girona. Llicenciada en Ciències Polítiques, pertany a una generació on l'exercici polític s'ensenya també a les universitats. Hem volgut acostar-nos a ella per poder saber què vol dir per ella fer política i què implica ser jove en aquesta esfera. Com de lluny ens queda la política? Pujola ha contestat aquestes preguntes per correu electrònic, davant la dificultat que han mostrat els seus assessors per quedar o parlar per telèfon, fet que no ha permès a la professional que us escriu realitzar a l'entrevistada una possible repregunta. Aquesta circumstància és rellevant a l'hora d'encarar una entrevista que qüestiona les pràctiques i la connexió dels polítics amb la ciutadania.
"A casa sempre hem parlat de política, amb opinions diverses, i això, vulguis o no, va calant i forma la personalitat"

- Cada vegada veiem més polítics joves, tu ets regidora a l'Ajuntament de Girona. Com et trobes dins aquest món?
He passat per diferents etapes. La nit del 24 al 25 de maig de 2015 tenia 22 anys, era molt i molt jove, i vaig arribar a un consistori on tots eren més grans que jo. A mesura que ha anat passant el temps, he anat agafant confiança. Crec que és important que els joves parlem de política perquè es parla molt de política de joventut i política de participació i hem de ser-hi presents per opinar.

- Què vol dir "fer política"?
Tenir empatia amb els problemes del dia a dia que té la gent i saber-se posar en el lloc de les persones a les quals representem. Fer política és dedicar-te a la teva ciutat dia i nit i treballar al servei de la ciutadania que és qui et valora la feina després.

- Quina és l'essència de Míriam Pujola, deixant de banda el partit actual pel qual treballes? Quines són les bases del teu pensament?
Crec en la solidaritat entre tots nosaltres i que en un món connectat hem de bastir ponts i hem de treballar per aconseguir que Europa sigui un lloc de creixement i progrés humà, social i polític.

- Què va motivar-te per entrar al món de la política?
Un treball de la universitat. Era estudiant de Ciències Polítiques a la Universitat de Girona i vaig elaborar un treball d'anàlisi dels programes electorals dels partits amb representació parlamentària. Entre aquests partits, em va tocar el programa electoral de Ciutadans i de tots els que vaig llegir, C's, amb diferència, tenia el millor programa electoral. En aquell moment, em vaig posar en contacte amb l'ara Diputat Jean Castel, que estava organitzant el partit a la ciutat, i vaig començar a col·laborar amb ells.

- Tens referents o influències que t'hagin impulsat a entrar dins aquest àmbit?
La política sempre l'he tinguda molt present a casa. A casa sempre hem parlat de política, amb opinions diverses, i això, vulguis o no, va calant i forma la personalitat.

- Quina és la teva rutina per estar informada del que passa a la ciutat, al país i al món?
Fiscalitzo cada dia la tasca del govern municipal, també m'informo a través dels diaris i les ràdios locals per no perdre detall del que passa a Girona. A través de les xarxes també segueixo l'actualitat autonòmica i estatal.

- Twitter sembla ser el nou fòrum romà, tothom pot dir-hi la seva i es generen grans fils de debat entre gent de perfil públics i gent del carrer. Com veus aquesta interacció? Ets activa a les xarxes?
Sí, sóc una persona activa. Les xarxes socials són un canal de comunicació molt important, hem vist moltes vegades que un tuit té molt més efecte que una petició formal a l'Ajuntament.

- Què representa per Míriam Pujola la llibertat? Hauria de tenir límits?
Òbviament em considero una persona lliure però sí que crec que les llibertats han de ser una cosa consensuada quan ens trobem en una societat plural i diversa. Quan a mi em van venir a casa 4 persones a insultar-me i faltar-me el respecte entenc que allò obeeix més a una coacció que a un exercici de llibertat d'expressió.

- Què implica ser de dretes?
Això li hauries de preguntar a un partit de dretes; des de C's sempre hem defensat que la idea dreta-esquerra és quelcom superat.

- Hi ha bona/mala política? Hi ha opinions bones i opinions dolentes?
Hi ha propostes bones i propostes que no són tan bones. Com en totes les facetes de la vida.

- Aquest any hi ha hagut deu paraules candidates al neologisme del 2017: "hiperventilats", "cassolada", "sobiranisme", "judicialitzar", "fer pinya", "turismofòbia", "gentrificació", "feminicidi", "micromasclisme" i "transgènere". Quina hauries votat i per què?
Escolliria "fer pinya" i "turismofòbia" perquè crec que van enllaçades: a la ciutat de Girona s'ha intentat criminalitzar el turisme per part d'alguns, mentre que des de Ciutadans s'ha intentat fer pinya per crear els màxims consensos al voltant del turisme i els importants beneficis que té per la nostra ciutat.

A

També et pot interessar