Fotografia d'EFE de l'exposició 'Dalí, breaking news'

Foto: 

EFE
Una de les pintures de la col·lecció de l'artista Enric Marquès

Un estiu artístic: les 12 exposicions del nostre territori

Literatura, pintura, escultura, cinema, fotografia... Descobriu les propostes més creatives del juliol i l'agost
Nina Pagès
,
29/07/2015
Arts
Durant l'any, anem tan atrafegats que no tenim temps de fer algunes de les coses que més ens agraden. Enamorar-nos d'una fotografia, deixar-nos portar per una pintura, reflexionar sobre el món que ens envolta, redescobrir una novel·la o un conte des d'un altre punt de vista... Ara que és estiu, i abunden les estones lliures, és el moment de sortir a visitar exposicions i conèixer altres realitats. No et perdis el nostre recull amb les propostes més suggerents!

1. ‘Constel·lacions de l’exili’
El Museu d’Història dels Jueus de Girona ret homenatge a la vida i l’exili de Walter Benjamin, l’insigne pensador alemany, durant el 75è aniversari de la seva mort. La mostra reconstrueix la vida i l’exili de Benjamin, fins a la seva tràgica fi, a través de testimonis i documents de diferents personalitats del seu entorn, és a dir, de la seva constel·lació personal i intel·lectual. Podreu visitar aquesta exposició del Patronat del Call de Girona i la Càtedra Walter Benjamin de la UdG fins al 27 de setembre.

2. ‘Girona als ulls de les viatgeres (S. XIX i XX)’
Què recorden les viatgeres del seu pas per la nostra ciutat? Fins al 27 de setembre, podreu descobrir-ho al Museu d’Història de Girona, amb una selecció de vint-i-cinc testimonis de dones que narren les seves experiències i emocions viscudes a Girona. Una mirada diferent de la ciutat amb relats en primera persona i una imatge de la ciutat que es va estendre en els seus cercles contemporanis més immediats, en una època en la qual el monopoli del viatge estava exclusivament en mans dels homes.

  • imatge de control 1per1

3. ‘Alicia’t: entra al món d’Alícia al país de les meravelles’
Voleu viure la història d'Alícia en primera persona? Descobriu l'exposició vivencial que proposa la Biblioteca Just M.Casero fins al 30 de setembre. Seguiu les passes del conill blanc!

4. ‘Enric Marquès: la col·lecció de l’artista (1948-89)’
El públic gironí podrà recordar amb el seu estimat pintor Enric Marquès a través d’aquesta exposició que recull totes les obres de l’artista des del 1948 fins a la seva última exposició, el 1989. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Girona i es podrà visitar fins al 13 de setembre a la Casa Pastors de Girona.

5. ‘Solatge’
Solatge és el pòsit que deixa un líquid al fons del receptacle que el conté, quan roman en repòs, com la mare del vi o el marró del cafè. D’aquest concepte neix l’exposició amb les obres creades pels artistes que han fet una estada creativa en residència mitjançant les convocatòries del programa Bòlit Residència Girona Creativa. Com una primera sedimentació del programa, les obres dels 10 creatius s’articulen als espais expositius del centre. Cadascun dels treballs presentats és el resultat o solatge de les diferents estades creatives i, en tots, s’hi veu la importància del procés de creació i de treball específic en el context on s’ha concebut. Tindreu l’oportunitat de veure-ho fins al 23 d’agost al Bòlit_LaRambla, la Sala Fidel Aguilar, el Bòlit_StNicolau i Hotels de Girona.

6. ‘El Garbancito de la Mancha: 70 anys del primer llargmetratge europeu d’animació’
Per commemorar el 70è aniversari del primer llargmetratge europeu d’animació en color, que es va produir i estrenar ara fa 70 anys a Barcelona, el Museu del Cinema acull aquesta exposició. La instal·lació ens mostra, en tres àmbits diferenciats, aspectes com el desenvolupament de la indústria del cinema d’animació a Catalunya, la producció de Carbancito de la Mancha i fets històrics que van propiciar que es pogués fer la pel·lícula i, finalment, un recorregut per la carrera d’Arturo Moreno, el seu realitzador, il·lustrador, animador i caricaturista de referència. Teniu l'oportunitat de submergir-vos en la història del cinema fins al pròxim 24 de gener.

7. 'Dalí, breaking news'
Per què Dalí atreia les càmeres? A través de les 75 fotografies del fons gràfic de l’Agència EFE dels anys 40 a l’actualitat, la mostra analitza la capacitat de Salvador Dalí per convertir-se en objecte d’atenció de la premsa, tant per la seva faceta com a pintor com per les diferents cares de la seva figura polièdrica. Entreu al seu món surrealista abans no arribi el 29 d’agost, data en què l’exposició marxa de l’Espai Santa Caterina de Girona.

8. 'Catorze mirades a dotze mesos'
La V de l’11 de setembre, la consulta del 9N, l’escàndol de la família Pujol… El 2014 va ser un any mediàticament convuls, especialment, pel que fa a la reivindicació nacional catalana. Per reflectir l’actualitat política, social i econòmica de l’any passat, el Col·legi de Periodistes de Catalunya de Girona acull l’exposició ‘Catorze mirades a dotze mesos’, amb les fotografies presentades a la sisena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local. Recordem els fets més destacats que van ser notícia als mitjans al llarg del 2014 i recuperem també, els temes que, potser, van passar més desapercebuts però que van tenir la seva transcendència informativa. Teniu temps fins al 16 d’octubre.

9. 'L’Estany de Banyoles i el seu entorn. Plantes i flors de la comarca'
Els amants de la naturalesa i, en concret, de la flora del nostre territori tenen una cita a la Sala Annexa del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles fins al 6 de setembre. Organitzada pels museus i l’Ajuntament de Banyoles, l’exposició ens mostra els quadres d’Aidita Méndez Ramis.

10. 'Invisibles, erotitzades o protagonistes? La representació de les dones als còmics'
Com són representades les dones als còmics? La Biblioteca de Banyoles acull fins al 30 d’agost aquesta exposició que pretén fer un retrat de la imatge de les dones (o la seva absència) en els còmics de diferents gèneres, èpoques i països. A través de diversos exemples, es podrà comprovar el canvi de rols dels personatges femenins des de la seva presència merament decorativa, passant per les superheroïnes hipersexualitzades dels còmics americans, fins a arribar al còmic autobiogràfic d’alt contingut social, com ara Persèpolis de Marjane Satrapi.

11. 'Samuel Salcedo'
Rostres i cossos nuus i expressions inquietants. Esteu cercant una exposició que us sacsegi? No us podeu perdre l'obra de Samuel Salcedo, un jove creador barceloní amb una llarga trajectòria d'exposicions nacionals i internacionals. Salcedo presenta a la Sala El Tint de Banyoles el seu projecte escultòric: una mirada a les intimitats dels seus personatges a cavall de la vergonya i la supèrbia, el que mostren i el que volen amagar, la bellesa i el grotesc. Una joia que podreu visitar fins al 23 d’agost.

12. 'Commemoració del 20è aniversari del genocidi de Srebrenica'
Aquest divendres 31 de juliol és el darrer dia per visitar, dins del pati de l’Ajuntament de Girona, l’exposició de fotografies del fotoperiodista Miquel Ruiz. Amb motiu de la commemoració de la tragèdia de l’11 de juliol del 1995, quan les tropes sèrbies del general Ratko Mladic van assassinar més de vuit mil persones a la regió de Srebrenica.

A

També et pot interessar