Gorgues de Canet d'Adri

Foto: 

Turisme Gironès
Gorgues de Canet d'Adri

Especial gorgues, saltants i piscines naturals del Gironès, Pla de l'Estany i La Selva

Endinsem-nos en les zones d'aigua dolça més espectaculars de les tres comarques
Nina Pagès
,
26/08/2015
Entorn
Enmig dels boscos, en algun punt de la riera, es formen el que es coneix com una gorga, un clot que s'omple d'aigua a mesura que aquesta alenteix el seu curs o s'entolla. El resultat és una espècie de piscina natural de gran bellesa on animals i persones s'apropen per refrescar-se. Les comarques gironines compten amb una gran quantitat de gorgs i gorgues al llarg del seu territori, però la majoria estan concentrades a la Garrotxa. Tot i així, després d'uns dies de recerca, hem descobert que el Pla de l'Estany, La Selva i el Gironès també tenen saltants i gorgs molt interessants i autèntics. A continuació, us deixem els més destacats.

1. Gorgues de Canet d'Adri
Les gorgues de Canet són un autèntic refugi de passeig i contemplació. Està prohibit el bany, així com també el pícnic, fer acampada o dur animals lliures. La riera de Canet, o Tornavellins, neix sota la muntanya de Rocacorba i va serpentejant al llarg del seu curs formant balmes i petites cascades. Un dels punts més especials és el de les gorgues de la Font de la Torre, d’origen volcànic, produïdes per l’impacte contra les parets dels materials del llit del riu que arrossega l’aigua. Envoltades de roures, alzines, pollancres, freixes de filla petita i vegetació aquàtica com la nimfa de bosc o la panàxia, creen un paisatge natural espectacular que combina amb la part més històrica de la font de la Torre i la resta de l’antic molí amb la resclosa i un parell de ponts.

 

  • imatge de control 1per1


2. Saltants d'Espolla

Els Saltants d’Espolla o de Martís és un salt d’aigua magnífic que continua davallant suaument formant algunes gorgues esplèndides com la dels Gossos o la de les Anguiles. A l’estiu i a la primavera, podem veure com, al seu voltant, la vegetació adquireix un verd intens i viu, que proporciona un espectacle magnífic als seus visitants. Els saltants, situats entre els municipis de Fontcoberta i Porqueres, al costat de la urbanització de Melianta, s’alimenten de les mateixes aigües subterrànies del sistema lacustre de Banyoles.

3. Salt de la dona d'aigua
La singularitat d’aquest salt ha generat, al llarg dels anys, moltes llegendes sobre dones d’aigua i altres històries fantàstiques i místiques. Situat a la Riera de la Pineda, dins el municipi d’Arbúcies, el Salt de la dona d’aigua té uns 15 metres d’alçada i queda repartit en diversos tobogans d’una bellesa espectacular. Les gorgues que deixa beuen de l’aigua de la riera d’Arbúcies, una de les riqueses del Parc Natural del Montseny, declarat Reserva de la Biosfera per la Unesco.  

 


4. Gorga de Llorà o Gorg del Diable
Juntament amb les gorgues de Canet, el Gorg del Diable és la principal zona de bany de la Vall del Llémena. Es troba a 30 minuts del pont que hi ha proper a l’ermita de Sant Medir, i forma part del Pla de Sant Joan, un veïnat ubicat entre Sant Martí de Llémena i Llorà. És una gorga molt gran, i l'excursió per arribar-hi requereix una estona de camí de baixada pronunciada, no gaire recomanable per anar-hi amb infants i persones grans. Per banyar-s’hi, cal llançar-se directament a l’aigua, ja que no és possible baixar-hi a peu. Llavors, per tornar a pujar, s’ha d’utilitzar alguna de les cordes que hi ha situades als laterals.  

5. Gorgs de Penjacans
Els Gorgs de Penjacans són molt propers al municipi de Santa Coloma de Farners. S’hi pot accedir des d’una pista que surt de la zona de pícnic de l’ermita i castell de Farners, i es tracta d'una gorga relativament petita, però amb un encant molt especial. La seva aigua, a més, sempre és molt neta, transparent i té un toc blau turquesa sensacional. La primera imatge que tindrem d'ella serà aquesta: un salt d’aigua molt fi que, en forma de tobogan, desemboca en una gorga tancada triangular.

 

Foto: Turisme Gironès
6. Gorgues de Sarrià de Dalt
Una de les gorgues més desconegudes del nostre territori és la de Sarrià de Ter. S’hi pot accedir des de Sarrià de Dalt, a través d’un camí a mà esquerra, però el cert és que, si no s’hi va amb algú que conegui l'itinerari, no és fàcil arribar-hi. Rodejada de verns i altres arbres de ribera, és una gran piscina natural preciosa d’aigua molt freda i en una zona ombrívola.

A

També et pot interessar