Foto: 

Nina Pagès

Una vall de revoltes pageses

Els dies 19, 20 i 21 de maig, el Castell de Cartellà acull la nova edició de la Festa de la Remença de la Vall de Llémena
Nina Pagès
,
16/05/2017
Entorn
L'esperit de la revolta pagesa i les forques s'apodera aquest cap de setmana de la Vall de Llémena. Els pròxims dies 19, 20 i 21 de maig, els municipis de la vall reviuran els fets històrics de la revolta de la remença que va tenir lloc a la Catalunya del segle XV amb la Festa Remença.

Aquesta festa popular i històrica que s'organitza cada any a un dels pobles de la vall de Llémena té l'objectiu de difondre els escenaris i els protagonistes d'aquest episodi històric a través de danses tradicionals, música, jocs de remences, conferències d'història, recreacions teatrals, gastronomia medieval i excursions pel territori. 

Més de 100 voluntaris i voluntàries dels pobles fan possible cada any aquesta festa, que finalitza amb el Relleu de la Forca Remença, un acte simbòlic que consisteix a fer arribar la Forca Remença de la Vall de Llémena al municipi que l'any següent acollirà la Festa Remença. Les activitats del 2017 tindran lloc al Castell de Cartellà i s'iniciaran el divendres 19 de maig amb la Caminada nocturna 'Nit de remences' (20.45 h), i l'endemà podrem gaudir de la conferència 'Guillem Calçaran de Cartellà, senyor de remences i capità general dels almogàvers' (10.30 h), la visita al Castell de Cartellà i entorns (11.45 h) i el concert de Músiques Medievals al Castell (19.30 h), entre d'altres. Un dels dies més forts és el diumenge 21 de maig, que compta amb una programació de tot el dia com recorreguts eqüestres, tallers infantils, representacions teatrals, elaboració de melmelades, cercaviles musicals, tallers de ceràmica, taller de feltre, animacions musicals, tastets de cuina tradicional, gimcanes rurals amb cavalls, danses tradicionals i els jocs de la Vall. 

  • imatge de control 1per1

 

La revolta dels pagesos 

Segons explica l'historiador Joan Llinàs i Pol al web de la Mancomunitat de la Vall de Llémena, les guerres, la fam, la pesta i l'abús al qual estaven sotmesos davant dels seus senyors eren algunes de les xacres que patien els pagesos de la segona meitat del segle XV, una situació dramàtica per a la població rural i un caldo de cultiu per les revoltes i l'organització de protestes. La pagesia de l'època havia de pagar al senyor la dita remença, una quantitat de diners per poder deslliurar-se de l'adscripció a la terra i ser lliures. La remença era, per tant, la principal eina d'esclavitud dels senyors per sotmetre els treballadors del camp. 

Fruit d'això, Llinàs afirma que la vall de Llémena, la vall d'en Bas, la vall d'Hostoles, el Vallès i altres indrets de Catalunya es van alçar i la pagesia es va organitzar en contra dels senyors. Aquest conflicte va constar de dues revoltes diferents, la primera liderada per Francesc de Verntallat, de la Vall d'en Vas, que va coincidir el 146ª amb l'inici de la Guerra Civil catalana entre el rei Joan I i la Generalitat, la qual tenia el suport dels nobles, i la segona, que va aconseguir que es reprenguessin les negociacions i, finalment, el 21 d'abril de 1486 se signés la Sentència Arbitral de Guadalupe, que abolia els mals usos i posava fi a les lluites. Segons Llinàs, la revolta remença catalana va ser la primera d'origen pagerol que va triomfar a Europa i va assenyalar, així, el camí a seguir vers l'abolició de la servitud feudal, la llibertat i el progrés dels pobles. 

 

Un cap de setmana a la Vall

A banda de les activitats organitzades dins d'aquest esdeveniment, podem aprofitar per descobrir els atractius turístics i culturals d'aquesta zona. La Vall de Llémena compta amb un bon reguitzell de rutes a peu que recorren els paisatges naturals i culturals, i també rutes de BTT que recorren el pla a través de l'antic camí ral i segueixen altres itineraris amb més dificultat a la serra de Finestres, la muntanya de Rocacorba, Sant Grau o el cingle de Sant Roc.

Si decidiu visitar aquesta zona durant el cap de setmana, us recomanem descobrir l'encant rural de Canet d'Adri, un municipi envoltat de roures, alzines i terra volcànica amb un gran patrimoni natural i històric. Entre masies, camps de blat, edificis volcànics i balmes, podrem fer un esmorzar de forquilla i Ganivet a Cal Sabater, pujar Rocacorba, dinar a la Sala, caminar fins al volcà o banyar-nos a les Gorgues de la Font. 

Una de les propostes de senderisme és la Ruta de les Fonts de Sant Gregori, que consta de 14 itineraris a només 5 minuts en cotxe de Girona. Es pot fer tant en bicicleta com a peu, de 13 quilòmetres senyalitzats, i recorre les fonts del municipi: la del Raig, la d'en Coromines i la de Can Verdaguer, totes tres situades al peu de les muntanyes de Sant Grau, tot i que la ruta dóna una volta fins a l'aiguabarreig del Llémena i el Ter. 

Més informació: 

Tota la programació de la festa al web de la Mancomunitat de la Vall de Llémena. 

A

També et pot interessar