Jump to navigation
El Museu d’Història de Girona ofereix un itinerari especial per donar a conèixer la ciutat des d’una perspectiva que ressegueix l’empremta d’alguns dels allotjaments més emblemàtics de la Girona antiga. La ruta està basada en el llibre de divulgació històrica ‘Hostals, fondes i hotels’ escrit pel doctor en Història per la Universitat de Girona (UdG) Lluís Serrano i que constitueix el segon volum de la col·lecció ‘La Gent de Girona’ que editen conjuntament l’Ajuntament de Girona i l’editorial Gavarres.
L'itinerari, que anirà a càrrec del mateix Serrano i d’Àngel Madrià, director de l’editorial Gavarres, té previstes set parades que serviran per informar els assistents sobre els establiments que han deixat marca en la realitat cultural gironina i que eren centres de trobada tant de passants com de personatges que han esdevingut històrics.
1. Plaça de Sant PereEn sortir del Museu d’Història, la primera parada del recorregut serà la plaça de Sant Pere on es començarà per donar una descripció del camí ral i una descripció general de la ciutat.
2. Plaça de Sant FeliuEn aquest espai hi va haver hostals històrics com el d’en Lapart, del segle XIV o l’hostal del Lleó, dels segle XV, negoci que estava al costat de la famosa columna coneguda com "el cul de lleona" que els visitants coneixeran in situ a través de la lectura de diversos textos.
3. Plaça de l’OliEn aquest plaça, antesala del carrer dels Ciutadans –via principal de les fondes i hostals dels segles XVIII al XX, com la Fontana d’Or–, els guies explicaran les particularitats d’aquest indret com a estació de viatgers i postes de Girona.
Fonda dels Italians –més endavant Gran Hotel de Italianos–.
4. Fonda i hotel de ItalianosLa següent parada es fa al número 16 del carrer dels Ciutadans on la Fonda dels Italians –més endavant Gran Hotel de Italianos– va ser durant molts anys una de les fondes més importants de la ciutat. Fundada al segle XIX per piemontesos que havien treballat a la fonda de la Fontana d’Or, va tenir molta anomenada fins el primer terç del segle XX.
5. Plaça del ViLa ruta s’aturarà aquí per relatar com aquesta plaça va ser també, en època medieval, receptora de viatgers i espai on s’hi ubicaven diferents hostals. En èpoques més recents, però, hi destaquen l’Hotel del Centro i l’Hotel del Comercio.
L’hotel Peninsular
6. Pont de Pedra i Carrer NouL’hotel Peninsular troba els seus orígens en la fonda de San Antonio, fundada l’any 1853 pel piemontès Pietro Nicolazzi. Situat a l’actual carrer Nou, és una de les referències més destacades de l’oferta hostalera local que ha anat passant de generació en generació fet que ha permès que mai perdés els lligams familiars del seu primer propietari.
7. Plaça de la Independència o de Sant AgustíSituada on hi havia el convent de Sant Agustí i relacionada on hi havia el mercat setmanal, aquest espai va allotjar diferents establiments hostalers, com ara Can Gimbernat o la Fonda de Ca la Marieta, tots dos molt populars i que van tenir gran acceptació entre els mateixos gironins, els viatjants i els pagesos.
Web Museu d'Història de Girona