Mons (quan tanco els ulls)

Foto: 

cedida

Claudia Moreso: "La dansa és un llenguatge molt proper al nen, molt més del que imaginem"

L'espectacle familiar 'Mons (quan tanco els ulls)' es presenta el proper 26 d'abril al Teatre Municipal de Banyoles
Nina Pagès
,
23/04/2015
Família
Muntanyes de roba animades, escales al cel, personatges alats, robots, llaminadures... Recordes on escapaves quan eres petit? Encara ara, quan necessites desempallegar-te d’un problema, recorres a algun món imaginari?
"Viatgem a aquest món intern quan necessitem reflexionar o descansar"

Mons, Dansa i Educació ens transporta a aquests universos interns amb l’espectacle ‘Mons (quan tanco els ulls)’, que es presentarà al Teatre Municipal de Banyoles el proper diumenge. La companyia prové de l'antiga branca familiar de la reconeguda Nats Nus, guanyadora del Premi Nacional de Dansa de Catalunya del 2010. Per explicar-nos què podrem veure a l’espectacle, hem parlat amb la seva directora artística, Claudia Moreso. 

1) Com va anar el procés de creació de l’espectacle?
Aquest espectacle és una coproducció que vam fer el 2013 amb el Mercat de les Flors. És un espectacle que està basat amb les il•lustracions del taiwandès Jimmy Liao. A partir de la proposta del Mercat de les Flors, van proposar de fer una tanda de tallers a les escoles de Barcelona per treballar sobre la idea. I posteriorment, la nostra companyia ha fet la producció. Els nens han intervingut en el treball de recerca, donant-nos idees i la seva visió sobre aquest autor. És la primera vegada que fèiem una cosa així. Ha estat molt interessant poder treballar amb els nens a l’hora de crear.

  • imatge de control 1per1

2) Què ens explica?
Es basa en dos llibres d’aquest il•lustrador. Liao parla molt dels mons interns, que els nens i també adults creem, a vegades, quan les coses no van bé, quan tenim problemes o preocupacions. Viatgem a aquest món quan necessitem reflexionar o descansar. Són 4 intèrprets i cadascun ens explica el seu món imaginari. És un espectacle que parla molt d’emocions, sentiments i conflictes. Malgrat està dirigit a nens, sempre apostem per parlar de tot, no només de coses boniques, també del que els passa a ells. 

3) Per què és important proposar un espai per a la imaginació als més menuts?
És important ajudar-los a connectar amb ells mateixos. Que reflexionin, que preguntin. L’espectacle parla del contacte amb un mateix. És convidar a entrar dins nostre, dins el món emocional. 

4)  Sou una companyia de referència a Catalunya en la creació d’espectacles de dansa contemporània per al públic familiar. Per què unir dansa i nens?
Va passar duna manera natural. Vam començar amb dansa per a adults, però vam detectar que, quan els nens venien amb els pares, aquests connectaven molt bé amb els nostres espectacles. Llavors, vaig ser mare. Mai m’havia plantejat muntar una companyia de dansa especialitzada en el públic infantil, però em vaig quedar fent això perquè funcionava molt bé. Vaig descobrir que la dansa és un llenguatge molt proper al nen, molt més del que imaginem. El nen, abans de dominar el verb, expressa amb el cos, amb el gest. I té la capacitat d’imaginar i jugar amb les idees, estan molt més oberts.

 

5) Per què ens recomanaria l’espectacle?
El recomanaria al públic en general, perquè és un espectacle molt interessant. Per als nens, és una experiència molt suggerent. A l’adult també li agradarà i, a més, pot fer una altra lectura. El missatge que dóna l’espectacle és: escolta’t més i dóna’t aquest temps de pausa que cada dia necessites. El nom de l’espectacle ja ho diu, 'Mons(quan tanco els ulls)', perquè quan tanques els ulls és quan connectes amb tu mateix. 

  • imatge de control 1per1

6) No és la primera vegada que veniu a actuar a Banyoles, oi?
No és la primera vegada. És un lloc que acostumem a anar. Ens enganxa lluny, però, a Girona, en general, hi passen moltes coses. Crec que hem estat amb tots els espectacles a Banyoles.

A

També et pot interessar