Fira del tap

Foto: 

Cedida
Dones treballant amb taps de suro

Els 5 imperdibles de la Fira del Tap i el Suro

Del 31 de maig al 2 de juny, Cassà de la Selva recorda la tradició surera de les Gavarres
Surtdecasa Girona
,
27/05/2019
Fires i festes
La proximitat a les suredes de les Gavarres va donar lloc, en els pobles del voltant, cap el segle XVIII, a una activitat manufacturera dedicada a fer taps de suro per a vins i escumosos. Una manufactura que va esdevenir una indústria puixant a principis del segle XX, i que encara avui és un dels puntals econòmics de pobles com Cassà de la Selva i Palafrugell. Aquest cap de setmana, del 31 de maig al 2 de juny, la Fira del Tap i el Suro a Cassà de la Selva reviu durant un cap de setmana els temps dels antics tapers, evocant no només les tècniques tradicionals de fabricació de taps de suro, sinó els hàbits d’esbarjo i vida social que eren propis d’aquella època. Us hem destacat allò que no us podeu perdre.

1. Humor i beure vi a porró
Aquest any, el primer acte popular de la Fira del Tap i el Suro arriba fort i anirà a càrrec del vinater i humorista Carles Xuriguera, i del periodista i gastrònom Salvador Garcia Arbós. Els acompanyarà en Manel Comas del celler Mas Ponsjoan. Tots tres ens explicaran, i posarem a la pràctica, com es beu a galet i amb porró, una manera de beure vi molt habitual fa anys però que gairebé ha desaparegut.

2. Veure en directe els peladors amb la companyia del geògraf i naturalista Martí Boada
Els peladors tornaran amb les destrals i la burxa a llevar les pannes del suros de Can Vilallonga. En aquesta edició, compartirem l’experiència amb el geògraf i naturalista Martí Boada, que ens explicarà les característiques de la sureda catalana. Ho rematarem amb un tast de l’esmorzar que feien els antics peladors: ceba al cop de puny, bitxo de Girona, tomata madura, olives mortes, un bon raig d’oli... i tot servit dins d’unes pannes de suro, acompanyat de cansalada viada, catalana i pa de pagès.

3. Descobreix com es feien els taps antigament
A la plaça de la Coma tornarem a sentir el soroll de les llescadores i de les barrines per fer taps tal com es feien antigament. Després de bullir el suro, amb aquestes dues eines es llescaven les pannes i es picaven. A partir d’aquí venia la feina de triar i classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les dones. També veurem un rusquer, com es capeja el suro fent petites llepies per veure’n la qualitat i, fins i tot, com es fan els taps a mà... Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin al corrent de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi haurà un lector de diari

  • imatge de control 1per1

4. Inauguració de l'exposició 'Dones del suro'
A la sala d’exposicions de Can Trinxeria, podrem veure una exposició que mostra el paper que han tingut les dones al llarg de la història en la indústria surotapera, moltes vegades poc reconegut. També està prevista una conferència, ‘Dones del suro: les vides de la fàbrica a la llar’, a càrrec de Josep Espadalé i Àngela Martí. El director i la conservadora del Museu del Suro de Palafrugell ens explicaran les diverses facetes de la vida de les treballadores de les fàbriques de suro, i la compaginació amb la vida domèstica.

5. El sopar i la xefla dels tapers
Encara hi ha gent que pregunta què és anar a fer un xic-xec. Aquest any es tornarà a repetir l’experiència i se soparà – tal com feien abans els vells tapers quan anaven a fer una xefla als hostals de les Gavarres – a base de cassoles. Els tastets d'aquest any seran pollastre amb tripes de bacallà, pota i tripa de vedella, mandonguilles amb sèpia i pèsols i arròs sucós de pagès, cuinats per l’Entitat Gastronòmica de Cassà i una quinzena de cuiners i cuineres del poble amants dels bons fogons. De postres, coca del taper acompanyada amb garnatxa d’Espolla. Després del sopar, l’actuació d’Els Trefins ens farà cantar i gaudir amb les seves populars cançons de taverna. 

A

També et pot interessar