Jump to navigation
1. Humor i beure vi a porróAquest any, el primer acte popular de la Fira del Tap i el Suro arriba fort i anirà a càrrec del vinater i humorista Carles Xuriguera, i del periodista i gastrònom Salvador Garcia Arbós. Els acompanyarà en Manel Comas del celler Mas Ponsjoan. Tots tres ens explicaran, i posarem a la pràctica, com es beu a galet i amb porró, una manera de beure vi molt habitual fa anys però que gairebé ha desaparegut.2. Veure en directe els peladors amb la companyia del geògraf i naturalista Martí BoadaEls peladors tornaran amb les destrals i la burxa a llevar les pannes del suros de Can Vilallonga. En aquesta edició, compartirem l’experiència amb el geògraf i naturalista Martí Boada, que ens explicarà les característiques de la sureda catalana. Ho rematarem amb un tast de l’esmorzar que feien els antics peladors: ceba al cop de puny, bitxo de Girona, tomata madura, olives mortes, un bon raig d’oli... i tot servit dins d’unes pannes de suro, acompanyat de cansalada viada, catalana i pa de pagès.
3. Descobreix com es feien els taps antigamentA la plaça de la Coma tornarem a sentir el soroll de les llescadores i de les barrines per fer taps tal com es feien antigament. Després de bullir el suro, amb aquestes dues eines es llescaven les pannes i es picaven. A partir d’aquí venia la feina de triar i classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les dones. També veurem un rusquer, com es capeja el suro fent petites llepies per veure’n la qualitat i, fins i tot, com es fan els taps a mà... Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin al corrent de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi haurà un lector de diari
4. Inauguració de l'exposició 'Dones del suro'A la sala d’exposicions de Can Trinxeria, podrem veure una exposició que mostra el paper que han tingut les dones al llarg de la història en la indústria surotapera, moltes vegades poc reconegut. També està prevista una conferència, ‘Dones del suro: les vides de la fàbrica a la llar’, a càrrec de Josep Espadalé i Àngela Martí. El director i la conservadora del Museu del Suro de Palafrugell ens explicaran les diverses facetes de la vida de les treballadores de les fàbriques de suro, i la compaginació amb la vida domèstica.
5. El sopar i la xefla dels tapersEncara hi ha gent que pregunta què és anar a fer un xic-xec. Aquest any es tornarà a repetir l’experiència i se soparà – tal com feien abans els vells tapers quan anaven a fer una xefla als hostals de les Gavarres – a base de cassoles. Els tastets d'aquest any seran pollastre amb tripes de bacallà, pota i tripa de vedella, mandonguilles amb sèpia i pèsols i arròs sucós de pagès, cuinats per l’Entitat Gastronòmica de Cassà i una quinzena de cuiners i cuineres del poble amants dels bons fogons. De postres, coca del taper acompanyada amb garnatxa d’Espolla. Després del sopar, l’actuació d’Els Trefins ens farà cantar i gaudir amb les seves populars cançons de taverna.
Web Ajuntament de Cassà de la Selva Web Fira del Tap i el Suro Facebook Fira del Tap i el Suro