Clàudia Arqués

Foto: 

Cedida
Clàudia Arqués

Clàudia Arqués: “La gran majoria dels homes no són conscients que la societat patriarcal en què vivim també els pot perjudicar”

La Llibreria 22 de Girona enceta un club de lectura feminista emmarcat en el projecte La Tribu Feminista, d’àmbit estatal
Judit Monclús
,
12/09/2018
Llibres
El feminisme amb què Virginie Despentes, Doris Lessing, bell hooks i moltes altres escriptores d’abast internacional impregnen la seva literatura més personal seran motiu d’anàlisi i debat en el nou club de lectura feminista que enceta la Llibreria 22 de Girona aquest mes de setembre. D’aquesta manera, s’uneix a una iniciativa estatal sorgida a través del bloc La Tribu Feminista de l’escriptora Carmen G. de la Cueva i que se celebra de manera coordinada en 16 ciutats diferents. A Surtdecasa parlem amb Clàudia Arqués, responsable del club de lectura feminista a la ciutat de l’Onyar, per saber més coses sobre aquesta proposta que ella mateixa ha traslladat des de Barcelona.
"És important que el feminisme no quedi en una moda, sinó que se sàpiga aprofitar el moment d'auge per involucrar gent que segurament mai s'hauria etiquetat com a feminista"

- Es tracta d’una iniciativa que funciona a nivell estatal. Per què us hi sumeu?
Personalment, he assistit al club de lectura a Barcelona durant dos anys, i m'ha dut a interactuar amb gent extremadament interessant i he tingut coneixement d'unes lectures i unes autores que d'altra forma segurament no hauria llegit mai. Ara que he tornat a viure a Girona, no em volia quedar sense aquesta dosi mensual d'adrenalina i vaig decidir que intentaria portar aquesta iniciativa, que per a mi és ja tan necessària, a la ciutat.

- Com s’ha fet la tria dels llibres que s’hi llegiran al llarg d’aquest curs?
Cada club tria un llibre, i tots els clubs llegim el mateix cada mes. Per exemple, ara al setembre comencem amb 'Teoria King Kong', de Virginie Despentes, i a tots els clubs es farà així. L’única excepció és el mes de juliol, en què cada club triarà un llibre propi. Això també permet que aquest any es faci un club de lectura virtual, a través d'Instagram, per a tots aquells que hi estiguin interessats però no tinguin cap seu a prop o no hi puguin assistir per qüestió d’horaris.

- Com funciona el club de lectura?
La idea és llegir un llibre al mes i trobar-nos per discutir què ens ha semblat. Les trobades acostumen a durar un parell d'hores i sempre hi ha una persona que s'encarrega de dinamitzar-les. A vegades el llibre sol ja dóna molt de si, i a vegades acabem extraient-ne temes molt diversos.

- Comenceu el club de lectura aquest 21 de setembre amb ‘Teoria King Kong’, tota una declaració de principis de la mà d’una referent com és Virginie Despentes…
Sí, la veritat és que de tots els llibres de la llista, 'Teoria King Kong' és l'únic que jo ja m'havia llegit, per tant no puc dir res sobre la resta, però crec aquest és un inici que deixa les intencions molt clares. És un llibre molt curt, però també molt intens, directe, força dur i, bàsicament, que diu les coses sense pèls a la llengua. Si hi ha algú que té dubtes sobre si el club fa per ell/a o no, amb aquest llibre segur que s'acaba de decidir!

- Despentes assenyala que “el feminisme és una revolució, no un reordenament de consignes de màrqueting”. El club de lectura servirà per confirmar-ho?
Ara més que mai crec que hi ha un "boom" del feminisme. Veiem samarretes amb missatges feministes a les botigues més populars, moltes actrius, cantants i celebrities en general es declaren feministes, i cada vegada sembla que el terme s'està normalitzant i comprenent més. És important que això no quedi en una moda, sinó que se sàpiga aprofitar el moment d'auge per involucrar gent que segurament mai s'hauria etiquetat com a feminista, així com fer-los entendre què és, en realitat, el feminisme.

- De fet, alguns dels llibres que es llegiran no són novetats literàries, sinó que es van publicar fa anys, com ara ‘Las hermanas Bunner’ escrita per Edith Wharthon l’any 1892 o ‘El cuaderno dorado’ de Doris Lessing (1962). Què poden aportar al feminisme actual?
Igual com en tota la literatura, les autores d'altres èpoques ens poden enriquir molt tant en perspectives diverses com en moviments socials que potser desconeixem. És interessant veure tots els punts de vista i conèixer una mica la història del moviment que estem prosseguint. Al final, gràcies a la lluita d'aquelles dones, avui dia tenim els drets que tenim, i segur que sempre en podrem aprendre lliçons.

- Creus que el club de lectura servirà per enriquir punts de vista sobre el feminisme? Serà una experiència de sororitat?
Espero que sí. Aquesta és la meva experiència fins ara, com a mínim. Jo vaig entrar amb un coneixement més aviat bàsic del feminisme i la lluita per la igualtat de gènere, i la gent que he anat trobant en aquest camí m'ha ajudat a entendre molt més aquest moviment. No només això, sinó que també m'ha donat més eines per defensar-me contra la gent, que sempre existeix, que no està d'acord amb aquest moviment o que el considera excessiu. Jo espero que aquesta sensació sigui la mateixa que en tregui qualsevol persona que s'uneixi al club de lectura feminista de Girona.

- Per altra banda, busqueu atreure feministes al món de la lectura o despertar l’interès pel feminisme entre la comunitat lectora?
Evidentment jo crec que el triomf ideal és saber atreure a gent que, inicialment, no es definiria com a feminista –perquè aquest mot encara ara està estigmatitzat–, tot i que les seves creences concordin totalment amb el moviment, i fer-los veure que, en efecte, són feministes. Dit això, crec que des d'un inici és complicat perquè la gent encara té cert temor a aquesta paraula, però cada any aquest club de lectura feminista, gestionat per La Tribu, es fa a més i més ciutats, i cada any té més seguidors que demanen noves seus, així que esperem que amb el temps i fent les coses bé, acabarem arribant a gent que potser no s'hauria apropat al feminisme d'una altra forma.

- Com bé dius, està obert a tothom. Encara no heu fet la primera sessió però sabeu si s’hi han interessat homes en altres ciutats on també se celebra?
De moment a Girona no hi tenim cap home inscrit, a veure si hi ha sort i n'acaba venint algun! A Barcelona, que és on he participat jo anteriorment, puc dir que van venir dos homes –un el primer any, i un altre el segon–. És evident que encara hi ha moltíssima feina a fer i que la gran majoria dels homes no són conscients que la societat patriarcal en què vivim també els pot perjudicar i que el feminisme no només és beneficiós per a les dones, com alguns encara pensen. A mi a vegades m'han demanat que per què vaig a un club de lectura feminista –com si fos alguna cosa incoherent–, m'imagino que la pressió social per a un home, que explica que assisteix a un club d'aquests, és molt més forta. Queda un bon camí per recórrer, però sento que estem fent els primers passos.

- Podem afirmar que estem vivint un esclat feminista? Quin ha estat el punt d’inflexió d’aquesta conscienciació tan evident en els darrers temps?
Crec que és evident que estem en un moment en què el feminisme està a l'ordre del dia, només cal recordar les xifres de la darrera vaga feminista, el 8 de març d'aquest any, que van ser de rècord. Les xarxes socials han estat imprescindibles per aquest moviment, amb campanyes a nivell mundial que només deu anys enrere haurien estat impensables, com el #metoo. En aquesta mateixa línia, que celebrities com Beyoncé o Lady Gaga, amb l'abast que tenen en tots els mitjans, publiquin missatges feministes ha ajudat molt a desestigmatizar el terme.

Més informació: 

Web La Tribu

A

També et pot interessar