Sant Jordi 2015

Foto: 

Valentina Kalaydjian

Les cinc recomanacions literàries del Gironès, Pla de l’Estany i la Selva per Sant Jordi

Els llibres d'aquest 2015 que no et pots perdre d'autors del territori
Nina Pagès
,
15/04/2015
Llibres
Les terres gironines sempre han tingut una gran tradició literària. Autors del passat com Josep Pla, Prudenci Bertrana o Caterina Albert així ho demostren. El Sant Jordi arriba farcit de novetats literàries de casa nostra. Novel·les juvenils, històriques, negres, assaig, poesia, contes... Aquest 23 d'abril podràs descobrir les creacions de les plomes gironines més captivadores

1. ‘La sala d'estar és un camp de futbol’ de Josep Maria Fonalleras
La mort, l'homenatge als pares, els jocs amb els germans, els amics o el primer amor se succeeixen al relat descriptiu de ‘La sala d’estar és un camp de futbol’. Després de la reconeguda novel•la ‘Climent’, Josep Maria Fonalleras torna amb una nova obra literària que “tracta sobre l’evocació de la infantesa”. Més enllà del sentimentalisme, i actuant com un mer observador, l’escriptor gironí ens proposa un viatge al recinte familiar, al seu espai més íntim, a la infantesa gironina: una excursió que rememora jocs, aventures,menjars i olors, amb una construcció literària feta d’impressions. L’intent d’atrapar l’instant en una novel•la breu, el relat d’unes vivències on el temps s’atura i esdevé fotografia.
Editorial: Ara Llibres
Preu: 15,90€

 

  • imatge de control 1per1

2. ‘Els morts no parlen’ de Miquel Aguirre
Quan en Quimet, un prejubilat de Banyoles, troba un cadàver al seu hort, veu l’oportunitat de treure uns milions a la família del difunt simulant el seu segrest. Així comença el tercer treball de l’escriptor banyolí Miquel Aguirre ‘Els morts no parlen’. En les més de 300 pàgines del llibre, descobrim una"trama negra allunyada dels ambients clàssics” que desemboca en una delirant, esbojarrada i grotesca novel•la ambientada en el món rural del Pla de l’Estany. “Un retrat d’una fauna i d’un ambient que existeix: granges perdudes, naus industrials abandonades, carreteres que no porten enlloc o porten a molt pocs llocs, i bars i hostals de tota la vida”, com descriu el propi autor.
Editorial: Llibres del Delicte
Preu: 16,50€

 

3. ‘Els Llunàtics’ de Pep Prieto
Quan eren petits, en Marc, en Pitu i en Miquel van formar un grup per investigar misteris a la Girona dels anys 80. Es feien dir Els Llunàtics. Ja de grans, en Marc i en Miquel descobreixen que en Pitu està ingressat en una residència psiquiàtrica, després que la seva dona se’l trobés sense memòria vagant pel far del Cap de Creus. Decideixen ajudar-lo i se l’emporten als seus racons d’infantesa per recordar els orígens de la seva amistat. Després de ‘La disfressa de l’indigent’, ‘Mala premsa’ i ‘La teoria de l’imbècil’, l’escriptor, periodista i crític de cinema, Pep Prieto, ens porta una història d’aventures juvenils ambientada, en gran part, en un laberíntic Barri Vell de Girona.
Editorial: Curbet Edicions
Preu: 16€

 

 

4. ‘El gran inquisidor’ de Miquel Fañanàs
Nicolau Eimeric, Inquisidor General de la Corona d’Aragó, va ser un dels personatges més foscos de la història de Catalunya. Després de la mort del seu amor de joventut, Sara, Nicolau inicia un ambiciós camí per acabar sent una de les figures més temudes, ocupant un dels càrrecs més importants de la Inquisició, que va exercir amb duresa i violència contra els jueus, bruixes i heretges. El guanyador del premi Nèstor Lujan de novel•la històrica 2012, Miquel Fañanàs, ens porta ‘El gran inquisidor’, un relat que indaga en la vida d’aquest personatge i que ens formula un seguit de qüestions com: Per què un jove alegre es converteix en un dels personatges més cruels de la història? Podem empatitzar amb un ésser humà capaç de tantes desgràcies?
Editorial: Columna
Preu: 19€

 

 

5. ‘14 raons d’un país que s’obre al món’ d’Antoni Sant
L’advocat i professor universitari, Antoni Sant, va publicar a la revista Presència una sèrie d’articles anomenats ‘Catalunya enfront el Minotaure’. A partir d’aquest recull, l’editorial Llibres del Segle va decidir editar ‘14 raons d’un país que s’obre al món’. L’obra del gironí consta de 14 capítols i, a través d’un recorregut molt particular, iniciant el viatge un matí de novembre del 2014 i acabant amb la invasió musulmana a l'actual territori del Principat del 714, transita pel nostre passat amb l’objectiu de posar en evidència la llarga sèrie de mentides interessades que l’Estat Espanyol, o el “Minotaure”, ha ordit al llarg dels segles. A '14 raons d’un país que s’obre al món’, podem trobar referències dels tres grans clàssics de la historiografia catalana moderna, com són Ferran Soldevila, Jaume Vicens Vives i Pierre Vilar.
Editorial: Llibres del Segle
Preu: 9,95€

A

També et pot interessar