Surtdecasa Centre
,
17/04/2017
Llibres

Les 5 recomanacions per Sant Jordi del Centre de Catalunya

Recomanem cinc novetats d'autors locals que trobareu a les parades durant la Diada
Sant Jordi al Centre de Catalunya

Foto: 

Cedida
En motiu de la Diada de Sant Jordi, des de Surtdecasa Centre recomanem cinc lectures, cinc llibres d'autors locals, propers, que parlen de la història i l'entorn més immediats a través de testimonis literaris i mapes recuperats, de conflictes socials i lluites que assenyalen les parts més fosques del patriarcat, d'anhels aconseguits gràcies a la solidaritat i l'esforç diari, de vivències i somnis a ritme de cançó.

'Historia de les masies', d'Elisa Vidal

'Historia de les masies' és la primera part d'una extensa obra de 6 volums amb la qual l'Elisa Vidal presenta el seu darrer treball de recerca. A partir del seu coneixement i interès pel territori i de les cerques a l'Arxiu Comarcal d'Igualada, l'Arxiu Diocesal de Vic o el de Tarragona, l'autora teixeix el passat dels protagonistes d'aquests masos, avui abandonats, des del s. IX fins a l'increment de l'èxode rural, la transició demogràfica vers les ciutats que s'accentuà amb la Revolució Industrial. El territori que compren el treball es centra en 80 masies situades en els nuclis anoiencs de Tous, La Roqueta i Fillol.

 

'Cartografia històrica de l'Anoia', d'Isidre Surroca i Marta Bartrolí

El passat desembre es va presentar una edició ampliada del volum que recull amb tot detall, antics mapes originals de la Pobla de Claramunt, Igualada i altres municipis anoiencs. Editat per l'Ajuntament de la Pobla, en ell s'hi ha afegit digitalitzada en format DVD, la primera gravació audiovisual al municipi de la Pobla després de la Guerra Civil, un document costumista i únic de la post-guerra, el qual s'acompanya d'imatges de l'entorn local i altre material gràfic. El llibre de l'Isidre Surroca i la Marta Bartrolí és alhora un ric testimoni humà del passat recent de La Pobla de Claramunt i les seves immediacions.

 

'Lola Vendetta. Más vale Lola que mal acompañada', de Raquel Riba Rossy (Lumen)

Podem trobar la veu més afilada de la il·lustradora Raquel Riba Rossy al volum 'Lola Vendetta. Más vale Lola que mal acompañada', un recull de vinyetes a mode de viatge personal on l'heroïna de la narració pren consciència del seu discurs a partir de la separació amb la seva parella. A través de les quatre estacions de l'any i diferents estadis emocionals, la Lola qüestionarà a tall de katana, amb agudes reflexions i sentit de l'humor, conceptes vinculats a l'amor romàntic, tabús relacionats amb el cos femení, com la regla o la masturbació, alhora que posarà sobre la taula eines d'empoderament i discurs per al feminisme, per a les llibertats individuals i d'acord amb una societat més empàtica.

 

'Quan els peus són les teves ales', de Guillem Cabrera (Columna)

Des de ben petit que el Guillem Cabrera té un somni: poder-se dedicar al món de la dansa. Veient la passió que el Guillem demostrava pel ball, els seus pares li van fer un regal, el van inscriure a les proves d'accés de la Royal Ballet School de Londres. La sorpresa, majúscula, els va sobrevenir quan amb tan sols onze anys va ser un dels 12 nens seleccionats d'entre més de 500 candidats. Ser menor d'edat o no disposar de la nacionalitat britànica no han estat impediment perquè campanyes de recolzament, amb donacions públiques i privades, l'hagin permès accedir als cursos de l'escola de dansa més prestigiosa del món. Aquest llibre és la narració del Guillem en veu pròpia de la seva particular primera volada.

 

'Afonia', de Núria Domènech (Viena Edicions)

Versos de tempesta, de crit i excessos, de reflexió interna i posicionament social. El poemari amb el que la Núria Domènech guanya el premi de Poesia Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat descriu amb vers lliure la travessia d'un xiscle que es tanca amb el silenci angoixant, no volgut, de l'afonia. Referències musicals a autors clàssics i composicions modernes acompanyen les 48 cançons del llibre, on no hi falten tampoc elements tècnics d'una científica doctorada en física.

 

També et pot interessar