La Porta del Món

Foto: 

CEDIDA
Equip de La Porta del Món

La Porta del Món: "La idea és trencar bombolles i compartir la diversitat cultural"

Aquest espai de trobada cultural i inserció laboral a través de la gastronomia
Mar Molero Dolz
,
18/01/2021
Menjar i beure
El bar-restaurant La Porta del Món va obrir el passat 17 de desembre a Banyoles. Es tracta d’un projecte d’inserció sociolaboral sense ànim de lucre, en què treballen banyolines de diferents orígens culturals i socials en situació d’especial vulnerabilitat social, que ha estat impulsat per l’entitat Món Banyoles. El restaurant, que s’emplaça a l’antiga Fonda Comas i que ajunta diverses tradicions culinàries, es va finançar amb una campanya de micromecenatge i ha rebut la subvenció del projecte Lliures, impulsat per Òmnium Cultural, ECAS i Coop57. Món Banyoles vol que La Porta del Món sigui més que un espai de restauració. Hem parlat amb la Irene Nogué, membre de l'entitat.
Són dones que havien cuinat molt i per a molta gent però en l’àmbit familiar. I ara ho estan fent pel restaurant i la gent de Banyoles

- Fa uns vint dies que vau obrir, però com tot ara, suposo que ha estat una obertura a mig gas.
Vam obrir i al cap de molt poc van sortir les restriccions que hi ha ara. Ens hem anat adaptant a les restriccions i, a més a més, les cuineres i tot l’equip s’estan formant a la vegada que van treballant. És nou per a totes. Ha estat una obertura gradual en els dos sentits: nosaltres havíem d’anar veient com ens organitzàvem i com funcionava. És la primera vegada que les cuineres i les cambreres treballaven en un restaurant; i a més a més hi ha hagut el tema de les restriccions.

- Com ha estat el procés d’anar preparant l’obertura de La Porta del Món, en unes condicions que no han estat les normals?
Estava previst que s’obrís a la primavera. Amb el confinament va quedar tot aturat. A més, la idea era poder obrir i fer esmorzars, dinars i fer un espai social a les tardes i fer activitats culturals i socials, un espai on es poguessin reunir entitats i fer les seves activitats. Tota aquesta part encara no l’hem pogut engegar. Malgrat tot, ens ha contestat molta gent del Pla de l’Estany que té ganes de fer-hi coses.

  • imatge de control 1per1

- Serà un espai de trobada, doncs?
Ens encantaria que pogués ser un espai de trobada de tota la diversitat cultural i social que hi ha a Banyoles, i també per a totes les entitats i associacions. Que tothom que vulgui fer alguna activitat pugui disposar d’aquest espai.

- Parlem del bar-restaurant: hi treballen dones en situació de vulnerabilitat social, banyolines de diferents orígens socials i culturals que no ho tenen fàcil per accedir al món laboral.
Algunes d’aquestes dones han estat des del principi a l’associació Món Banyoles i altres han vingut més tard. Són dones que no havien treballat mai i que sempre havien estat més a l’àmbit familiar, per exemple, hi ha una cuinera que no parla ni català ni castellà. Tenen dificultats per trobar feina. Potser no tenen experiència o estudis, algunes han treballat en condicions molt precàries o economia submergida... La intenció és poder-los donar un espai, que puguin treballar en condicions dignes, formar-se, aprendre, i puguin obrir la seva xarxa de contactes socials.

 

Espai La Porta del Món I Foto: Cedida
- I com se senten aquestes dones en sentir-se reconegudes?
Ara tenen un lloc i molt important perquè elles són les que ho estan portant: cuina, sala, neteja... Estan contentes de poder tenir una feina i un sou, però també tenen una mica la pressió que tot surti bé, no hi ha la seguretat de tenir experiència. Ni elles tenen experiència ni nosaltres sabem com anirà tot. I a més a més s’hi suma la inquietud que també tenim totes amb la situació que hi ha ara.

- Com és veure com s’ajunten, com conviuen i es barregen diverses tradicions culinàries?
Les cuineres són marroquines, i hi ha molta cuina marroquina i d’altres països, que és la gràcia del lloc. Però també intentem que hi hagi plats catalans, perquè si ve gent tothom pugui escollir el que li vingui de gust. Sobretot estan tenint molt d’èxit els plats que no són d’aquí. La idea és poder anar provant diferents propostes de plats.

- És un exemple de comunió perfecte, en què totes les cultures hi tenen cabuda.
Són dones que havien cuinat molt i per a molta gent però en l’àmbit familiar. I ara ho estan fent pel restaurant i la gent de Banyoles. Teníem dubtes de si agradaria aquest tipus de menjar, però està funcionant molt bé en aquest sentit.

 

 Un dels plats cuinats I Foto: Cedida
- La rebuda ha estat bona, doncs?
Sí, la rebuda molt bona. La dificultat i la por que tenim és pel moment que ens ha tocat. La gent està venint i recolzant molt. Quan es va explicar la idea del restaurant i es va reunir a totes les entitats de seguida va agradar. Hi ha col·laborat molta gent: la campanya de goteo, a nivell particular perquè s’havien d’arreglar moltes coses...

- Hi ha un teixit important d’entitats a Banyoles?
Sí, hi ha un teixit important d’entitats. Però crec que falten espais, per això també era interessant aquest projecte.

- Dieu que Món Banyoles va néixer per crear ponts i diluir bombolles d’aïllament que hi ha a la ciutat segons el lloc de naixement, la llengua materna, l’estatus econòmic i social.
La impressió que tenim és que hi ha gent de molts orígens diferents, però hi ha una mena de bombolles que en funció del teu origen, llengua, etc. costa que hi hagi barreja real. La gent queda separada, inclús per barris. Hi acaba havent unes separacions invisibles, però hi són. I l’objectiu era poder trencar una mica això. L’associació va començar amb dones de diferents orígens de Banyoles, però sempre amb la idea de fer els ponts, trencar bombolles i compartir la diversitat cultural i les diferències.

- Pot ser un projecte molt bo per teixir vincles. Engloba i toca molta gent de sector diferents.
És la idea i en el fons ja està passant. Perquè només amb la gent que ha anat col·laborant i s’hi ha anat implicant, que ara ve a dinar o que proposa coses ja va sent això.

Més informació: 

A

També et pot interessar