Goretti Martínez
,
28/01/2019
Menjar i beure

El Xató al bressol del Xató

El Vendrell viu aquest cap de setmana la Xatonada Popular, una autèntica festa de la gastronomia mediterrània
Xató del Vendrell

Foto: 

Cedida
La capital del Baix Penedès celebra aquest cap de setmana la Xatonada Popular del Vendrell, que inclou el 33è Concurs de Mestres Xatonaires, la 32a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 26a Fira de productes alimentaris naturals i artesans i el 3r Xató Experience. La Xatonada Popular del Vendrell enalteix el xató tal com l’entenen aquí, com un plat principal que, a cada mossegada, transmet l’essència de la cultura i la vida mediterrània.

El Xató és un plat típic del Penedès que, en les seves diferents versions, genera passions i fins i tot algun debat entre comensals: “que si és més bo el d’aquí, que si és millor el d’allà, que m’agrada més aquest per això, que m’agrada més aquell per allò…” Sigui com sigui, el Xató és boníssim i val la pena gaudir-lo en comunitat, com ens proposen al Vendrell, el bressol del Xató.

El Xató del Vendrell
La principal particularitat del Xató del Vendrell és la seva intensitat. D’una banda perquè els ingredients són escalivats i, de l’altra, perquè la salsa s’afegeix a l’escarola unes hores abans de servir al plat perquè quedi ben impregnada. Dit això, per fer xató del Vendrell, poseu sal en un morter i aneu-hi trinxant, un a un, els elements següents (en aquest ordre): les ametlles i les avellanes fins a aconseguir una pasta ben fina, la ceba escalivada, la nyora sense pell, el bitxo (optatiu), el pebre vermell i el pa fregit. Finalment, afegiu-hi els alls escalivats, els tomacons també escalivats, l’oli i el vinagre. Un cop acabada la salsa, com hem dit, barregeu-la amb l’escarola ben neta i escorreguda, i deixeu que reposi unes hores. A l’hora de servir el plat, afegiu-hi el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les arbequines. Acompanyeu el xató amb truita de fesols o d’espinacs. És un autèntic plaer!

Xatonada Popular
Al Vendrell, la Xatonada Popular és la festa per antonomàsia de la gastronomia i els productes mediterranis de proximitat. Una festa en què la capital baixpenedesenca aprofita per reivindicar el Xató del Vendrell tal com allà es concep: com a plat principal. Lluny del concepte amanida, el Xató del Vendrell, amb els seus ingredients cuits, l’escarola ben impregnada de la salsa i l’acompanyament de la truita, té una intensitat especial. Cada mossegada transmet l’essència de la cultura i la vida mediterrània, sobretot si es degusta en un entorn com la Xatonada Popular, en plena rambla i en bona companyia.

Xató Experience
La festa en la que es converteix la Xatonada Popular del Vendrell s’ha anat actualitzant i, des de fa tres edicions, inclou l’anomenat Xató Experience, una iniciativa que explora relectures del plat tradicional tot respectant-ne la seva essència. En aquesta edició, la DO Penedès, que exerceix d’ambaixadora de la Ruta del Xató a través de la figura del seu president, Josep M. Albet, serà una protagonista destacada amb un maridatge del Xató amb vins de la DO a càrrec de l’enòleg Xavi Barba. Serà el diumenge a les 13h a l’Espai del Xató Experience i ho han titulat ‘La increïble història d’una escarola i una ampolla de vi’: la cosa promet. També dins el Xató Experience, la xef Ada Parellada hi presentarà el wrap xatoner: us l’imagineu? Serà el dissabte a les 12h.

Ensenyar a fer Xató
Durant aquesta setmana, 240 infants i 70 adults hauran participat en els cursets ‘Aprèn a fer xató’. Són cursos que imparteixen els membres de l’anomenada Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya i allà els infants aprenen a fer xató i aprenen tot el que han de saber sobre els seus ingredients i d’on provenen. En aquesta voluntat d’aprenentatge i millora continuada també es pot incloure el tradicional concurs de Mestres Xatonaires, que arriba a la seva 33a edició, i la 32a edició de l’Exhibició de Xatonaires Infantils. Tot un espectacle!

Tallers i sabors
La DOP Siurana també serà present a la Xatonada Popular del Vendrell amb el seu oli. I, a més, hi haurà una pila de tallers i activitats per a tota la família. A banda de jocs i inflables es podrà participar als tallers ‘Plantem els ingredients del xató!’, ‘Has begut oli?’ (de la DOP Siurana) o ‘D’on ve el que mengem?’.

La Ruta del Xató
Aquesta que us hem explicat és l’oportunitat que ens brinda aquest diumenge la Xatonada Popular del Vendrell, la primera cita de la Ruta del Xató en aquest acabat d’estrenar 2019 després del Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú, que va iniciar la ruta el passat 25 de novembre. De cites n’hi haurà més, però totes elles amb les seves particularitats: el 17 de febrer, Festa del Xató de Vilafranca del Penedès, del 28 de febrer al 6 de març, Setmana del Xató de Sitges, i 17 de març, Xatonada Popular de Calafell. No us les perdeu!

Més informació: 

També et pot interessar