Nina Pagès
,
05/10/2016
Menjar i beure

Xerigots: un diàleg entre el vi de proximitat i els formatges artesans

La botiga situada a la plaça Salvador Espriu compta amb més de 300 vins catalans i 250 formatges del món

Foto: 

Nina Pagès
El vi i el formatge són dos dels pilars de la nostra dieta mediterrània, dos productes de la terra que, quan conflueixen, poden descobrir-nos aromes, notes i textures sorprenents.
"Existeixen moltes altres varietats de formatge més enllà del típic brie o camembert"

Precisament, aquesta combinació gastronòmica és una de les grans passions de la Gemma Urgell i en Jordi Bertran, dos professionals del sector que fa prop de cinc anys van iniciar un projecte dinàmic i original que pren el nom de la part líquida que s'obté després de fer quallar la llet: Xerigots. 

Es tracta d'una franquícia de botigues i obrador que ofereix una àmplia gamma de vins catalans i formatges de tot el món, portats directament de petites formatgeries artesanes i cellers petits i mitjans del nostre país.

"El format és d'autoservei. Els clients poden trobar petites porcions de formatges, així no han de quedar-se la peça sencera. Volem fugir de l'aparador. Cada formatge té la seva descripció amb la procedència, particularitat i preu. És més fàcil i útil", explica la Gemma.

La primera botiga es va situar a Vilafranca del Penedès, una ciutat amb una destacada tradició enòloga, i va esdevenir també un espai per realitzar-hi activitats gastronòmiques i fer pedagogia sobre el món del vi i el formatge. El model, que ha resultat tot un èxit, s'ha anat escampant a altres punts de la geografia catalana com Sant Cugat del Vallès i, ara, Girona.

"Ens agrada pensar que difonem la cultura del vi i el formatge. Aquest segon és més desconegut, i és el que cal potenciar. Existeixen moltes altres varietats més enllà del típic brie o camembert", apunta.

 

Nova parada: Girona

El passat 22 de setembre, Xerigots va inaugurar una nova botiga a la plaça Salvador Espriu de Girona, a la vora del riu i just al costat del Mercat del Lleó, un dels principals estómacs de la ciutat. El seu propietari, Enric Plensa, assegura que Girona és un lloc amb "potencial gastronòmic" per desenvolupar-hi projectes com el seu. "Tenim un perfil de client molt avesat a la cuina i al món del vi, que coneix i que li agrada experimentar amb l'olfacte i el gust", explica.

L'establiment ens permetrà descobrir més de 300 vins catalans i 250 formatges de diversos països del món, amb una clara aposta per la denominació d'origen Empordà i els productes làctics produïts a casa, en zones com la Garrotxa i la Cerdanya. 

 

L'obrador

Una de les particularitats de Xerigots és que, a banda de comercialitzar els productes i organitzar experiències gastronòmiques i maridatges, també compta amb un obrador propi, on s'afinen i es fan madurar molts dels seus formatges.

 

Un peu a la restauració

Xerigots és un espai de confluència de productes gastronòmics de qualitat de totes les comarques, i això li confereix un atractiu innegable per a restaurants que cerquen un valor afegit a les seves propostes i cellers que volen presentar els seus productes a grups de persones i professionals del sector. Per això, la franquícia col·labora sovint en el món de la restauració amb taules de formatges de diferents gustos i procedències i amb l'organització de maridatges de vins del territori als seus respectius locals.  

 

Recomanacions de vi a Girona:

Mas Llunes

La Vinyeta

Còsmic 

Més informació: 

Els productes i serveis de Xerigots al seu web.

També et pot interessar