Grups emergents

Foto: 

Cedida
Kids from Mars

Els 10 grups gironins emergents

Una repassada per l’escena musical més inspiradora
Mar Molero Dolz
,
05/03/2020
Música
Grups de joves, cantautors, projectes trencadors o grups no tan joves. A terres gironines hi ha molt de talent musical, una barrija-barreja d’estils, varietats, sons i intencions que el fan un panorama de bon paladar. A Surtdecasa us en descobrim deu. I estigueu atents perquè de tant en tant es deixen veure en concerts i directes per la zona. No us adormiu, escolteu i valoreu vosaltres mateixos.

1. Kids From Mars
Els de Blanes van sorprendre a tothom amb el seu primer EP, o més concretament amb les seves primeres tres cançons amb només quinze anys. El 2018 i 2019 han estat els anys de descobriment d’aquest jove grup de la Selva. A finals de febrer han tret el primer single i videoclip del que serà el segon EP d’aquests nois. La cançó es diu ‘Blueberry Pie’ i tot apunta que el disc que està a punt de sortir en tindrà de bones. De molt bones. Les expectatives són altes.
> Facebook Kids From Mars
 

  • imatge de control 1per1


2. Relat
Una part dels Tortellinis de Tortellà ha format Relat, un grup que fusiona reggae i dub amb pop i música electrònica que acaba de publicar el seu primer treball. ‘En Ruta’, el senzill que van treure el febrer del 2019, que parla de la vida i els camins de les persones, finalment ha estat acompanyat de més temes que han acabat sent un disc. “En ruta, seguim en ruta”, diuen a la cançó. Doncs som-hi. A més, hi trobem una col·laboració amb Emma Youth ‘Viu-La’, una amb Daura Mangara ‘Res a perdre’ i una amb Neptú, Breakin’.
> Facebook Relat
 


3. Xebi SF
El músic i guitarrista gironí Xebi Salvatella és qui hi ha darrera del projecte Xebi SF, en què el 2019 va treure l’últim treball que porta per nom ‘De los Delfines Siempre Nos Cuentan Maravillas’ (Clifford Records) amb músics també gironins com Enric Teruel o el saltenc Carles Vidal (Tom Hagan), entre d’altres. I en el marc del festival Neu! a finals de febrer es va presentar un concert gravat a les Ruïnes d’Empúries que val molt la pena veure.
> Facebook Xebi SF
 


4. Fetus
Els empordanesos ho estan “petant”. Tornen a llaurar el tros i ho saben. Amb el primer treball ‘L’Epicentre del Fangar’ (2017, Bankrobber) van sorprendre tant que de seguida van traspassar les fronteres de l’Empordà i a la capital ja els coneixien. I és que Fetus té una mica de cada: “L’imaginari de Fetus es mou entre el folclor empordanès i l’esperit semiurbanita de qui va ‘a fer les Barcelones’”, diuen els companys de Surtdecasa Empordà en una entrevista a un dels grups més gamberros del moment. Amb la sortida a la llum de ‘Terra cuita’, el seu últim treball, “actitud desbocada i descàrrega d’energia”.
> Facebook Fetus
 


5. Roko Banana
Els banyolins Roko Banana van ser els guanyadors del concurs de música emergent de Girona Intro l’any 2018. La banda d’indie-rock va presentar el seu primer treball ‘Madness & Coffee’ aquell mateix any 2018. Amb cançons en anglès, val la pena escoltar aquest trio de joves amb talent.
> Facebook Roko Banana
 


6. b1n0
Els veïns de l’Empordà tenen meravelles com aquesta. b1n0, pronunciat ‘bino’, format per Emili Bosch i Malcus Codolà apunta maneres. El duo, que resideix a Barcelona, va debutar a finals del 2019 amb un treball que porta el mateix nom que el grup ‘b1n0’ i un so electrònic que fa flipar. En sentirem a parlar.
> Facebook b1n0
 


7. Bigblack Rhino
Els enèrgics Bigblack Rhino van néixer l’any 2014. La banda de rock&blues i soul va debutar amb un EP titulat ‘Come Back Home’ l’any 2016 i dos anys més tard va presentar ‘Thoughts Under the Skin’, “un disc que evoca les llums i les ombres de la societat actual, les desigualtats, l'afany per a cercar l'èxit, els estereotips, el dol... però també transmet la llum de l'amor com a eina d'acceptació cap a tot allò que ens envolta”.
> Facebook Bigblack Rhino
 


8. Daura Mangara
És el protagonista del documental ‘Negre de merda’, flamant guanyador del premi del jurat dels premis VOC 2020 organitzats per Òmnium Cultural. En Daura té unes lletres dures, però també amables i amigues que respiren calma, dolor i serenitat. El cantant de rap agafa la llibreta i hi escriu textos que després seran cançons, frases que seran estrofes i paraules que seran ruixats de realitat.
> Youtube Daura Mangara
 


9. Smoking Bambino
Smoking Bambino és el projecte d’Esteve Saguer, que va néixer l’any 2009. L’últim treball el va publicar el 2018 i porta per nom ‘Storm and Drunk’ i a moments la veu càlida fa pensar en Leonard Cohen i la seva màgia o en el Mark Knopfler més delicat i intimista. La música de Smoking Bambino beu del blues i el folk, i guitarra i veu encaixen per regalar-nos un univers on deixar-se anar.
> Facebook Smoking Bambino
 


10. Jordi Serradell
El cantautor empordanès és sens dubte un dels descobriments de l’any 2019, en què el seu treball intimista i melòdic ens durà a llocs insospitats. El seu projecte debut es diu ‘Ésser viu’ i estigueu atents perquè de tant en tant deixa caure algun concert a prop.
> Facebook Jordi Serradell
 

A

També et pot interessar