Museu

Foto: 

Cedida
Nombroses exposicions per a tots els públics i totes les preferències.

Les 10 exposicions d’aquesta tardor a l’Empordà

De fotografia, de pintura, naturalista, de ceràmica i de biogràfiques
Paula Pairó
,
19/10/2018
Activa't
La tardor és una època relaxada, d’asseure’ns a mirar com passen els dies i el temps canvia. Dies de fresca i de llargs passejos durant les tardes mandroses. Per aquest motiu, no podem estar de proposar-vos que sortiu i us refugieu en alguna de les més d’una desena d’exposicions que hi ha actualment per tot el nostre territori. De tots els gustos i estils, segur que trobareu la que més us enganxi!

Els Dalí a Figueres. La família, l'Empordà i l'art
L’exposició, que es podrà veure al Museu de l’Empordà (Figueres), teixeix la vida i l'obra d'un artista únic i sorprenent, la trajectòria del qual és impossible d'entendre sense conèixer les seves arrels, el seu entorn familiar, el seu paisatge. La relació amb el pare, Salvador Dalí Cusí, amb la mare, Felipa Domènech Ferrés, i amb la germana, Anna Maria Dalí, la mostra reconstrueix el relat de les vides dels personatges del seu entorn familiar a través d'obres d'art, manuscrits, documentació, fotografies, entre d'altres.
Al Museu de l’Empordà (Figueres). Fins a l’11 de novembre.
> Més informació

Barba-rossa. Palamós, 7 d'octubre de 1543
La mostra exposada al Museu de la Pesca (Palamós) commemora l’assalt i destrucció de la vila a mans dels corsaris comandants pel temut Barba-rossa a través d’il·lustracions. El dibuixant i dissenyador Ferran Casellas, fill de Palamós, és l’encarregat de recrear, en 15 il·lustracions de gran format, les escenes que conformen la cronologia dels fets. L'exposició transmet la cruesa, la violència, el desànim i la destrucció viscuda aquells dies del mes d’octubre de 1543. Per aconseguir-ho, s’inspira en la crònica redactada pel notari de Palafrugell Antic Brugarol, testimoni directe dels esdeveniments.
Al Museu de la Pesca (Palamós). Fins al 4 de novembre.
> Més informació

Madola. Vestigis
Vestigis, una quinzena de peces ceràmiques a través de les quals, cinquanta anys després de la seva primera exposició –l'any 1966, a l'Ateneu Barcelonès–, Madola (Maria Àngels Domingo Laplana, Barcelona, 1944) continua reflexionant sobre allò que l'envolta –sobre l'existència quotidiana, personal i aliena–, i donant forma, amb la força d'unes mans que deixen empremta, al que viu i percep, per fora i per dins. Un compendi dels últims deu anys de l'artista, l'obra de factura més recent encara que hereva d'una llarga trajectòria, una visió íntima sobre el món per part d'una dona apassionada, forta, de caràcter. Quinze obres en les quals volums, matèries, textures i colors conformen i defineixen un dels universos més particulars de l'art català contemporani.
Al Terracotta Museu (La Bisbal d’Empordà). Fins al 18 de novembre.
> Més informació

Walking Trough, de Manel Àlvarez
Amb aquesta exposició, Manel Àlvarez ens presenta 15 escultures de gran format provinents de les sèries Àfrica i Antic Testament. Amb la primera es deixa fascinar pel primitivisme africà, conscientment s’allunya de la imatge naturalista creant mitjançant l’abstracció, formes noves i irreals, donant un tractament contemporani al primitivisme africà. Amb la segona reinterpreta, des del vessant escultòric, textos de l’Antic Testament. L’arbre de la vida i del coneixement, Josep i els seus germans... prenen vida a través dels materials amb els que l’artista treballa: fusta, alumini, marbre, granit, ferro, llautó, bronze, pedres calcàries, basalt, travertins...
Al Parc dels Estanys (Platja d’Aro). Fins al 31 de gener.
> Més informació

Carles Fages de Climent. L'Arcàdia empordanesa
L'exposició repassa els principals episodis de la biografia del poeta empordanès, alhora que mostra el conjunt de l'obra literària de Fages de Climent en diversos apartats que palesen la diversitat i la seva prolífica capacitat de creació literària: la poesia, la prosa i el teatre, els gèneres que conreà al llarg de tota la seva vida.
Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s.XIV (Castelló d’Empúries). Fins al 31 de desembre.
> Més informació

Un tren en pot amagar un altre
L’exposició recull de 48 imatges fotogràfiques de fragments de paisatge de la Vall d'en Bas, a sobre de les quals l’artista Àlex Nogué ha intervingut mitjançant la pintura i el collage, i de dues instal·lacions fetes amb fusta i llum, pensades per ser recorregudes i viscudes per qui les mira. L’artista convida l’espectador a apoderar-se novament de la seva mirada, a rescatar l’enigma que tenen les imatges, a redescobrir-les i a reconèixer-s’hi.
Al Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí). Fins al 29 de novembre.
> Més informació

Exilis, fronteres i desarrelaments 
L'exposició Exilis, fronteres i desarrelaments va sorgir a partir de l'encàrrec de l'ajuntament de la vila d’El Barcarès a la Catalunya Nord (França) al dibuixant i pintor Carles Ver­gésUn homenatge dedicat a totes aquelles persones que van fugir de la dictadura espanyola a l'any 39 i que es van refugiar a les platges del sud de França (Catalunya Nord). En el projecte s'ha implicat activament l'escriptor Víctor Sunyol creant els textos que acompanyen l'exposició. Història i contemporaneïtat es troben representades en aquesta proposta pictòrica i literària.
Al Museu Memorial de l'Exili (La Jonquera). Fins al 25 de novembre.
> Més informació

Un món paral·lel
L’exposició col·lectiva 'Un món paral·lel', produïda per Roca Umbert Fàbrica de les Arts, mostra els projectes de nou artistes que recorren un ampli ventall d’opcions explorant qüestions de percepció del territori, del paisatge i de la representació virtual de la realitat mitjançant l’eina Google Street View.Aquesta eina ha generat un nou territori de recerca conceptual i de creativitat generant nombrosos projectes d’artistes contemporanis. Entre els artistes participants hi ha Azahara Cerezo, Roberto Feijoo, Andrés Galeano, Albert Gusí, David Mayo, Alberto Salván, Txema Salvans, Ruben Torras Llorca i Bárbara Traver.
A Ca l’Anita (Roses). Fins a l’11 de novembre.
> Més informació

Crit de mar
Exposició col·lectiva de pintura, escultura i ceràmica que vol fer reflexionar envers la importància de la Posidònia Oceànica i la seva conservació. Els artistes que hi participen són Dominik Lobera, Cristina Lozano i Sara Muñoz.
A Casa de Cultura (Llançà). Fins a l’11 de novembre.
> Més informació

Glam & Click
Instantànies dels periodistes i fotògrafs de l’Agència EFE de notícies del pas de les estrelles més brillants del món pel litoral gironí (Diana Krall, Woody Allen, John Wayne, Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Kirk Douglas, Frank Sinatra, Salvador Dalí, Lady Di, Sting, Leo Messi, Joan Manel Serrat, Ava Gardner…) que es poden veure a l’Hostal de la Gavina, Sallés Hotel & SPA Cala del Pi, NM Suites Hotel, S'Agaró Hotel SPA & Wellness, Sallés Hotel & SPA Mas Tapiolas (Santa Cristina d’Aro).
Al Centre de Turisme Cultural Sant Domènec (Llançà). Fins al 21 d’octubre.
> Més informació

A

També et pot interessar