Jump to navigation
1. Porta d’entrada a la moreriaQuè és una moreria? És la part d'una població on vivien els moros, és a dir, els musulmans i moriscos, principalment d'origen àrab i magribí, durant l'època en què aquesta cultura va habitar la península Ibèrica, fins a l'expulsió dels moriscos (1609-10). En el cas d'Ascó, aquesta entrada era una antiga torre de defensa àrab que coincidia amb una de les portes d’entrada a la moreria.2. La MoreriaAquesta Moreria a Ascó formava un conjunt de cases tancades per muralles amb carrers estrets, foscos, costeruts i tortuosos que avui encara podem admirar. Si pugem a la part alta de la població, podrem perdre'ns per aquests carrers que encara conserven aquella atmosfera.
3. Les Voltes i SitgesEn aquella època, la plaça major eren les sitges de l’aljama i la mesquita. Una aljama —de l'àrab al-jama'a, "conjunt de persones"— és, en català, el nom que durant l'Edat mitjana s'aplicà a les comunitats musulmanes que vivien en terres cristianes i tenien una personalitat jurídica pròpia. Els musulmans als estats de la Corona d'Aragó tenien un estatuts jurídic diferenciat i es regien d'acord amb la llei religiosa islàmica i eren governats per les seves autoritats.
4. Carrer La MolaÉs un dels carrers més singulars i característics per la forma de ferradura que pren i els elements arquitectònics andalusins que encara conserva. Les façanes exteriors servien de muralla. La vila d'Ascó es trobava encerclada per un mur fortificat del qual se'n conserven alguns trams. Aquests es concentren a l'altura del carrer de la Mola, de la Plaça Nova, del Carrer Cavaller i del Carrer Trinquet. Algunes parts queden ocultes entre les cases que es van construir al seu voltant. La part més ben conservada es localitza a la zona del carrer de la Mola i la Plaça Nova, on és visible un mur de certa alçada fet de petits carreus de pedra disposats en filades regulars.
Castell d'Ascó Foto: Ribera d'Ebre Turisme
5. Una imponent fortalesaLes restes del castell ens recorden un intens passat, quan el castell templer d’Ascó es convertia en una imponent fortalesa al centre de l’Ebre català. El Castell d'Ascó, declarat Bé cultural d'interès nacional, està situat al cim d'un turó sobre la població d'Ascó, a la riba dreta de l'Ebre. El castell, va ser seu d'una comanda templera i gaudia d'una situació estratègica per al control del pas sobre del riu i al centre de ciutats com Reus, Tortosa, Casp i Lleida.
6. Porta d’entrada a la vilaÉs una de les cases d’origen medieval que s’acompanya d’un portal a la vila cristiana i que encara conserva la seva façana morisca. El Perxe de Ca Pere Sans està inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situat sota la casa de Ca Pere Sans, entre els carrers de l'Hospital i el carrer Trinquet. Els perxes són trams de carrer coberts mitjançant embigats amb arcades de pedra que es van formar al créixer les cases damunt dels carrers.
7. Fusió d’estils a l'esglésiaUn dels edificis més notables d’Ascó, que destaca per presentar diferents estils arquitectònics, és l'església de Sant Joan Baptista, que va ser catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Tres moviments artístics hi conviuen: campanar romànic de cadireta, absis de transició romànic a la part baixa i al final, gòtic. L'any 1702 va ser engrandida amb estil toscà a partir de la clau de volta gòtica.
8. La Tenda del SenyorPel que fa a edificis concrets, hem de destacar la Tenda del Senyor, on hi havia les dependències de l’aljama i la mesquita i on es cobraven els impostos. Per tant, era un edifici important en la vida administrativa del municipi.
9. Cal CavallerCal Cavaller és una de les millors obres renaixentistes de la Ribera d’Ebre, que destaca per l’escut nobiliari a la façana. Aquest edifici està situat a la plaça de Cal Cavaller, al centre històric d'Ascó. És un gran casal amb una casa adossada de manera que tapa mitja façana. Consta de soterrani, planta baixa, dos pisos i golfes, i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. A la clau hi ha un escut heràldic amb una pomera ben carregada de fruits amb la llegenda 'Salvator disolvit'.
10. Casa del ComanadorTot sortint de la Plaça Major ens trobem amb l’antiga casa del Comanador Sapata, amb el seu escut a la façana, qui s’encarregava de governar el poble. Una casa patrimonial més, imperdible en aquest ric recorregut per la població.
Web Ascó Turisme