Projecte PLANTA

Foto: 

Cedida

PLANTA o com l’art s’amaga en un complex industrial

Obres d’artistes contemporanis internacionals resten exposades, mentre l’activitat de l’empresa no s’atura al seu voltant
Montse Visa
,
13/08/2019
Arts
En un polígon de la Plana del Corb, a la Noguera, hi trobem el projecte PLANTA, creat pel grup Sorigué i la Fundació Sorigué. Un singular espai, únic al territori, que uneix l’activitat pròpia d’un complex industrial del grup Sorigué i la creativitat artística promoguda per la Fundació Sorigué creada el 1985. Ubicat a prop de Balaguer, PLANTA és un espai gegantí, dissenyat per incentivar la creativitat artística en un lloc on també hi tenen lloc els treballs diaris d’extracció i moviment de terres i tasques d’investigació agroindustrials que duu a terme l’empresa.

Dues activitats, l’artística i la industrial, aparentment contraposades que conflueixen en aquest espai, enmig d’un paisatge d’oliveres centenàries. Aquest és un lloc per a la investigació, la reflexió i la creació on es desenvolupen diferents projectes i que compta amb espais exclusius, que anomenen site specific, que acullen les obres d’art d’alguns dels artistes més importants del món.

Tot va començar quan l’any 2000 la Fundació Sorigué va iniciar una col·lecció d’art contemporani que avui ja compta amb 450 peces d’artistes com Anselm Kiefer, William Kentridge, Juan Muñoz, Antonio López, Daniel Richter, Antony Gormley o Julie Mehretu. La culminació d’aquest projecte és aquest espai, anomenat PLANTA, i és entre les seves parets i grans naus on s’hi troben algunes d’aquestes obres.

  • imatge de control 1per1

L’espai acaba de rehabilitar una sala, feta amb materials propis de la gravera de Sorigué, per tal d’acollir la seva primera instal·lació permanent. Es tracta de 'Ocean Without a Shore', del referent mundial del videoart Bill Viola. La instal·lació reflexiona sobre la presència dels morts a les nostres vides a través d’una progressió cíclica d’imatges que descriuen diferents trobades en la intersecció entre la vida i la mort. La producció va ser creada per ser exposada a l’Església de San Gallo durant la Biennal de Venècia del 2007. Des de llavors, no s’ha tornat a veure a Europa fins ara. De fet, el 5 d’octubre s’iniciarà la nova temporada de visites a PLANTA. La visita també dóna accés a un pavelló amb tres peces d’Anselm Kiefer i l’oportunitat de veure la instal·lació 'Double Bind' de Juan Muñoz, creada el 2001 per a la sala de turbines de la Tate Modern i amb la que PLANTA va obrir les seves portes al públic general fa dos anys.

Detall de la instal·lació 'Double Bind' de Juan Muñoz

A banda d’acollir creacions artístiques en un entorn totalment inesperat, l’espai PLANTA també sorprèn per les seves dimensions i arquitectura. A través d’aquesta última, s’expressen valors com la sostenibilitat, la innovació i l’eficiència. L’espai també organitza debats sobre arquitectura, paisatgisme i desenvolupament humà on hi participen arquitectes internacionals. Unes jornades organitzades sota el títol 'Talking Architecture' que ja compten amb quatre edicions.

Però aquest no és l’únic projecte en el que participa la institució. Sota el nom SonarPLANTA, i juntament amb el festival Sónar, s’hi amaga un projecte de suport a artistes digitals emergents que poden obtenir finançament per a la producció d’una peça que, un cop acabada, es mosta en un espai del Sónar de Barcelona. També la iniciativa MOVIEMENT que reuneix estudiants i professionals del sector cinematogràfic i audiovisual per tal de crear una plataforma per promoure el talent dels joves del sector i connectar-los amb altres disciplines com el videoart, la fotografia, a la dansa, la literatura, la música o la ciència.

Detall de la instal·lació 'Ocean Without a Shore' de Bill Viola

Els projectes innovadors i les obres d’art contemporànies d’artistes internacionals, juntament amb el seu entorn, fan de PLANTA un lloc imprescindible per aquells descobridors d’espais poc comuns amb un clar valor arquitectònic i paisatgístic. Un espai que mai imaginaríeu trobar en un entorn rural com la plana del Corb.

Més informació: 

Web Fundació Sorigué
Web Projecte PLANTA

Per a visitar l'espai cal adquirir les entrades prèviament a la seva pàgina web a partir del 17 de setembre.

A

També et pot interessar