Jump to navigation
1. La brama del cérvolL’inici de la tardor coincideix amb un dels espectacles de la natura més impressionants; la brama del cérvol. Aproximadament de mig setembre a mig octubre, els mascles per tal de marcar territori i poder aparellar-se amb les femelles que estan en època de zel, lluiten entre ells i emeten la brama, un singular so greu que és molt fàcil d’identificar. La brama té lloc allà on la població de cérvols és important, i un dels llocs on és més fàcil gaudir-ne és a la Reserva Nacional de Caça de la Serra de Boumort, on hi ha itineraris per fer de manera lliure, però també s’hi pot anar amb l’ajut de guies professionals. MónNatura Pirineus ens fa una proposta molt més guiada per no perdre’s detall de la vida d’aquests cèrvids.
2. Gaudir de l'entorn Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant MauriciQualsevol moment de l’any és bo per visitar l’únic Parc Nacional que hi ha a Catalunya. Una de les seves tasques, a banda de la conservació de l’espai, és la divulgació de la natura i el pirineisme. És per això que proposen nombroses activitats durant l’any que s’organitzen des del parc per guies professionals formats pel mateix organisme. Tot i que el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici comprèn quatre comarques pirinenques (Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Pallars Jussà) us hem recollit dues activitats per fer en família al sector de Boí. Per un costat una passejada de descoberta del món vegetal per gaudir dels 'Colors de tardor' al voltant de la Ribera de Caldes i Aigüestortes. La segona posarà a prova el que sabeu sobre els bolets a 'Què saps dels bolets?' de la mà d’una micòloga per la Ribera de Caldes.
3. Cursos i jornades carregades de tradició i d’històriaEls Pirineus són tan rics i diversos en història i tradició com ho són les seves valls. No és gaire coneguda la seva vessant ibera, per això una de les activitats que us proposem és el 'Cap de setmana iber' que s'emmarca dins de la Ruta dels Ibers i que té l'únic representant pirinenc al poble ceretà de Bolvir amb el seu Museu Arqueològic Espai Ceretània. Per la seva part, i tornant altre cop al Parc Nacional però en aquest cas al sector de Llessuí i la Vall d'Àssua, se'ns proposa una activitat relacionada amb la llana i les ovelles: 'Estirem lo fil'. En aquest taller aprendrem d'una manera senzilla a treballar la llana alhora que descobrim una de les essències d'aquest territori, el món dels pastors i els seus ramats.
4. Festivals de tardor Els Pirineus són territoris envoltats de grans muntanyes, però amagats dins les seves valls trobem petits festivals que ens fascinen. El que primer ens arriba és 'Lo llumener', el festival pirinenc de literatures infantils i juvenils, de petit format d'àmbit rural i de muntanya. Té una durada d'un dia en què podrem gaudir en família d'experiències artístiques i literàries. També us recomanem el 'Cicle d'Arbres Monumentals', un cicle jove, però que és una proposta que reivindica els éssers més vells del Pallars, els arbres monumentals, com a patrimoni. La proposta combina visites guiades, ponències, actuació musical i de dansa per acabar amb una degustació. Un altre dels tresors amagats de la tardor és el '7é Aplec Saó', que organitza el Centre d'Art i Natura de Farrera. Aquest festival és una oportunitat que tenim cada any per apropar-nos a la natura de la mà de diversos artistes que treballen en disciplines molt diferents. És un intercanvi d'experiències entre el món creatiu, la investigació i el públic.
5. PatrimoniUna bona manera de conèixer un territori és mitjançant el seu patrimoni cultural. És per això que ús proposem la vista a tres espais patrimonials que ens parlen de les persones que han habitat els Pirineus al llarg de la història. A les Valls d Àneu podeu visitar l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, situada a Casa Gasia d'Esterri d'Àneu. L'Ecomuseu va néixer el juny de 1994 a partir d'una nova concepció museològica i museogràfica on el visitant s'endinsa, d'una manera activa i participa, en les formes de vida del Pallars de principis de segle. També al Pallars, però en aquest cas al Jussà i més concretament a la Vall Fosca, podem visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella, que ens parla de la primera central hidroelèctrica que va enviar llum a Barcelona l'any 1914 i de les persones que ho varen fer possible. Està situat en un dels edificis annexes a la central, que encara funciona i es pot visitar. Fent un bon salt en el temps, ús adrecem al Museu Arqueològic Espai Ceretània, a la Cerdanya, ubicat als peus d'un dels pocs jaciments ibers dels Pirineus, 'El Castellot'. Una de les sales del museu és la d'exposicions permanents on s'hi expliquen les diferents fases del jaciment amb plafons informatius i vitrines amb els objectes recuperats, elements interactius i tàctils i un breu audiovisual de la història de la Cerdanya, però també hi ha espai per les exposicions temporals, com és el cas de 'Catalans universals' amb dibuixos de Pilarín Bayés.
Podeu trobar aquestes i altres propostes a l'agenda de Surtdecasa Pirineus