Jump to navigation
Dimecres
27 novembre 2024
Empordà
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Foto:
Cedida
Els millors productes làctics de l’Empordà
Descobrim alguns dels làctics més populars i deliciosos que s’elaboren a la nostra comarca
Arnau Margenet
,
28/01/2020
Menjar i beure
Recuits de drap, formatges, iogurts, flams o l’alma mater de tots ells, la llet… a l’Empordà hi rau una llarga i consolidada tradició làctica que ens porta a recórrer el llarg i ample de la comarca. Allà on hi hagi un ramat d’ovelles o vaques pasturant, segurament hi tingui a prop algú que es dedica de forma laboriosa a elaborar un producte làctic. Els d’aquí, a més a més, gaudeixen d’una reputació que en alguns casos traspassa continents. Afortunadament, per degustar aquesta ambrosia de llet a nosaltres només ens cal obrir la porta de casa. Avui volem fer un petit volt pel nostre mapa làctic perquè, en acabat, només us quedi tastar els seus tresors.
Els recuits del Baix Empordà
Segurament el derivat làctic més nostrat de l’Empordà. A
Surtdecasa Empordà
ja vam dedicar un generós espai a desgranar
els secrets del recuit
, un producte eminentment empordanès que es manté viu gràcies, en bona part, a tres cases de contrastada trajectòria:
Can Martell
(Fonteta),
Ca la Nuri
(Ullastret) i
Can Pauet
(Jafre). Tres obradors que, en un petit tros de territori, han capitalitzat l’elaboració del recuit al gironès (i del flam!), des del si familiar i amb els processos d’elaboració natural per bandera. Res del que aquesta humil redacció pugui afegir podrà substituir el plaer de tastar qualsevol d’aquests recuits. Així que ja sabeu, a empunyar la cullereta!
Formatges fets aquí?
Doncs sí. No hi podia faltar. El derivat universal, la mare de tots els làctics, el
formatge
. Si féssim un treball de camp segurament trobaríem formatge a totes les neveres del món. I és que aquest producte mil·lenari està present a totes les cultures gastronòmiques del planeta. I a l’Empordà, se’n fa. En aquest camp, a la nostra comarca cal remarcar la feina que
Mas Mercè
, ubicats a Siurana d’Empordà, porta fent des de fa sis generacions. Aquesta casa ha recuperat antics cereals com el blat de moro vermell, l’esparcet o l’erb per elaborar productes tan sigulars com el
formatge marí
. I no només elabora formatges, també
recuits
,
iogurts
o
flams
.
També a l’Alt Empordà, concretament a Palau Saverdera, hi trobem la
Búfala de l’Empordà
, la única explotació ramadera de l’Estat que treballa amb búfales. D’aquest obrador hi surten productes deliciosos com
mozzarella
,
iogurts
i
formatges
provinents de la llet que generen les prop de 400 búfales que compta el seu ramat.
L’apogeu de la llet fresca
El consum de llet fresca pasteuritzada està a l’alça. Cada cop són més els que opten per la llet fresca provinent de productors locals, i a l’Empordà no és una excepció. Per trobar-ne, de nou, hem d’anar fins a Fonteta. Allà s’hi troba el
Mas Eusebí
, una explotació familiar dedicada exclusivament a les vaques de llet. El seu producte estrella és la llet pasteuritzada, que s’envasa en circuit tancat a la mateixa granja amb ampolles de litre i amb bosses amb tap, de 5 litres i 10 litres.
A l’Alt Empordà també tenim accés a la llet fresca pasteuritzada a càrrec de
Làctics Tramuntana
. Situats a Cabanelles, aquesta casa està especialitzada en la producció de llet de vaca i
postres làctics
naturals, de maduixa i llimona,
formatge fresc
i
mató
. Els seus productes estan elaborats de forma natural, sense conservants ni additius, per tal de mantenir les seves propietats nutritives.
El iogurt, el postre estrella
En aquest monogràfic dedicat als làctics no hi podia faltar un altre clàssic present a qualsevol refrigerador: el
iogurt
. De tots els derivats, el iogurt és el que millor maria amb sabors aliens, ja sigui fruita, xocolata o, per exemple, turró. Cases com
Làctics Peralada
(propietat alhora de Mas Marcè des de 2009), distribueixen els seus productes en supermercats locals oferint una àmplia varietat de sabors: llimona, taronja, cafè... A Surtdecasa Empordà ens declarem addictes a aquest iogurt.
I ben a prop de Peralada, a Vilanova de la Muga, hi trobem la
Granja Sués
, una casa ramadera dedicada a la llet des del 1987 i que fa cinc anys va decidir fer el pas i començar a elaborar els seus propis productes:
llet fresca pasteuritzada
,
flams
,
mató
i sobretot iogurts. Un total de 16 varietats de iogurt per a satisfer a tots els paladars i on hi trobem sabors originals com el iogurt amb pera, amb nabius o amb pinya i coco. Els hem provat, i són una autèntica delícia.
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
Tapes, vi i cervesa a l'Street Food Summer
Foto:
Cedida
Els 10 'xiringuitos' empordanesos que has de conèixer
Foto:
Escapa Empordà
Un volt per l’Empordà més autèntic
Foto:
Mireia Tor
Els recuits, amb mel o sucre?
Foto:
Cedida
Un turista a Palamós
Foto:
cedida
Les 10 bandes que actuaran al Desemboca 2016 de Platja d’Aro
Inicieu sessió
o
registreu-vos
per a enviar comentaris