Vescomtat de Cabrera
Vescomtat de Cabrera
Centre d'interpretació del Vescomtat de Cabrera al castell de Montsoriu, Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu
  • 972 842 161
Vescomtat de Cabrera. La força d'un territori

El Vescomtat de Cabrera va ser una de les principals senyories feudals de la Catalunya medieval. El seus dominis s’estenien des de les boscoses muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la mar Mediterrània. Malgrat que el seu centre es situava a l’actual comarca de la Selva, abastava també àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona.

Avui dia encara podem admirar diversos llocs i monuments que ens traslladen a l’època del vescomtat i els seus protagonistes: castells altius, ermites solitàries, muralles protectores, monestirs silents, torres a l’aguait...

Cinc grans rutes que engloben un total de 38 elements patrimonials senyalitzats per Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres permeten descobrir l’empremta, el ric llegat patrimonial i les moltes històries vinculades a una de les nissagues més poderoses de la Catalunya medieval.

Personatges històrics destacats com la vescomtessa Marquesa, Bernat II, Timbor de Fenollet, Bernat IV, el cosmògraf Jaume Ferrer... són alguns dels protagonistes de les diferents recreacions audiovisuals que es poden descobrir.

Gairebé sis segles de presència dels Cabrera en aquestes terres de la comarca de la Selva, han deixat un llegat patrimonial que ens permet viatjar a l’edat mitjana, a la vegada que gaudim de les nombroses activitats i serveis dels nostres dies.

Tot un ventall de possibilitats per descobrir el Vescomtat de Cabrera seguint les empremtes dels seus protagonistes a la comarca de la Selva.

Ruta militar

Els vescomtes de Cabrera asseguraven la defensa i el control del seu territori a través d’una xarxa de castells i cases fortes, que eren les seus del poder polític i militar de la noblesa medieval. Aquest sistema defensiu es complementava amb la presència de diverses viles emmurallades i torres de guaita.

> Punt de sortida: Castell de Montsoriu (Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu)
> Centre d'Interpretació expositiu al Castell de Montsoriu (Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu)
> 15 elements patrimonials que configuren la ruta. 
> 3 recreacion audiovisuals al Castell d'Anglès, al Castell de Montsoriu a Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, al Castell de Sant Joan de Lloret de Mar, a la Torre d'en Pega de Riells i Viabrea i al Castell de Sant Iscle de Vidreres).

Més informació de la ruta aquí (enllaç) 

Ruta religiosa

En l’àmbit de la fe, el vescomtat estava format per diverses parròquies, amb les seves esglésies i ermites, que oferien els serveis religiosos a la societat. Així mateix, s’hi van establir diversos monestirs de diferents ordes. El més important va ser el monestir benedictí de Sant Salvador de Breda, fundat pels vescomtes Ermessenda de Montsoriu et Guerau de Cabrera l’any 1038.

> Punt de sortida: Monestir de Sant Salvador de Breda
> Centre d'interpretació expositiu al Museu Etnològic del Montseny La Gabella - MEMGA - (Arbúcies) 
> 15 elements patrimonials que configuren la ruta. 
> 2 recreacions audiovisuals al Monestir de Sant Salvador (Breda) i a l'Església de Sant Llorenç de Maçanet de la Selva. 

Més informació de la ruta aquí (enllaç)

Ruta administrativa

El territori del vescomtat tenia formes de govern pròpies, centralitzades a la vila emmurallada d’Hostalric. El context geoestratègic de la vila d’Hostalric l’afavorí de manera molt important el seu auge com a capitalitat vescomtal. La vila començà a singularitzar-se a partir del segle XIII i, durant la centúria següent, consolidà i augmentà aquesta posició preeminent en termes de capitalitat vescomtal. La població centralitzarà bona part de l’alta administració i principal tribunal judicial del territori familiar Cabrera. Serà clau la figura dels agents de poder al servei dels vescomtes, que feien efectiva la governabilitat del territori. Per exemple, destacà el notari d’Hostalric Pere de Santantoni, que fou notari públic, jutge ordinari i procurador general de tot el vescomtat al segle XIV.

> Punt de sortida: La vila d'Hostalric
> Centre d'Interpretació expositiu al Museu Etnològic del Montseny La Gabella - MEMGA - (Arbúcies) 
> 4 elements patrimonials que configuren la ruta
> 1 recreació audiovisual a la vila emmurallada d’Hostalric i a les Fites de l’Estany de Sils

Més informació de la ruta aquí (enllaç)

 

Ruta comercial

El comerç del vescomtat era dinàmic i estava ben representat pels mercats. S’articulava a partir de vies de comunicació que enllaçaven els diferents pobles, i disposava de bona connexió amb les rutes marítimes, solcades per destacats navegants, com Jaume Ferrer de Blanes, que visità nombrosos ports de la Mediterrània i participà, com a cosmògraf, en el repartiment del món del Tractat de Tordesillas l’any 1494.

> Punt de sortida: El Palau Vescomtal de Blanes
> Centre d'Interpretació expositiu al Museu Etnològic del Montseny La Gabella - MEMGA - (Arbúcies) 
> 4 elements patrimonials que configuren la ruta. 
> 2 recreacions audiovisuals al Palau Vescomtal de Blanes i Font gòtica de Blanes.

Més informació de la ruta aquí (enllaç)

Ruta: Descobreix el Vescomtat

Gairebé sis segles de presència dels Cabrera en aquestes terres, han deixat un llegat extraordinari en l'àmbit del patrimoni arqueològic que avui podem admirar al Museu Etnològic del Montseny. Allà hi trobareu un recull de fons recuperats que permeten redescobrir la vida quotidiana dels segles XIV-XVI, procedents sobretot del castell de Montsoriu: vaixella de taula, objectes de cuina, armes, peces de joc...

A més de Montsoriu, en els darrers temps, s’estan portant a terme nombrosos treballs de recerca arqueològica i recuperació d’elements patrimonials, com és el cas del castell de Malavella (Caldes de Malavella), Sant Iscle (Vidreres), Torcafelló (Maçanet de la Selva), Domus de Busquets (Riells i Viabrea), Torre de la Mora (Sant Feliu de Buixalleu) castell i muralles d’Hostalric , Monestir de Sant Salvador de Breda...

> Punt de sortida: Museu Etnològic del Montseny la Gabella
> Centre d'Interpretació expositiu al Museu Etnològic del Montseny La Gabella - MEMGA - (Arbúcies)

Més informació de la ruta aquí (enllaç)

Més informació

Coneix el Vescomtat de Cabrera a través d'aquestes 10 recreacions digitals.

 

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.