Jump to navigation
És l’ànima i l’excusa de la festa. El 1981 un grup de joves de Montblanc van decidir impulsar una obra teatral entorn la llegenda i la seva ubicació a Montblanc per donar a conèixer la història i el municipi. En ple aire lliure, amb les muralles de Montblanc d’escenari i de teló, teatre, música, dansa i focs artificials expliquen la història, amb un espectacle amb molts participants i que any rere any veuen centenars de visitants. Amb el pas dels anys, s’ha convertit en el pilar d’una festa que s’ha fet molt més gran gràcies al treball constant de l'organització. Enguany es farà el 25 d’abril i, com en les últimes ocasions, hi haurà dos passis, a les 21 i 23 hores. Les entrades volen, o sigui que no espereu a l’últim moment a adquirir-les. A més, ho podeu fer per internet aquí.
Segurament veureu diversos mercats medievals i a l’aire lliure durant tot l’any, però de ben segur que cap com el de Montblanc. És un dels més antics de Catalunya i també ha sabut millorar amb el pas dels anys. A diferència d’altres casos, el de Montblanc s’escampa per tot el poble i més que un mercat acaba sent una recreació de la vida medieval per tots costats. Sí, hi podreu comprar mel, formatges, dolços i molt més... i al mateix temps, podreu veure antics oficis en directe, el pas de cavallers, grups d’animacions i fins i tot un mercat d’esclaus! Tot un espectacle digne de veure. El mercat es fa els dos caps de setmana, dissabtes i diumenges, de 10 a 20 hores. Segur que si el viviu, l’any que ve voldreu repetir.
En la mateixa línia d'emular la vida medieval, els veïns del poble munten escenes medievals enmig del poble, amagats entre carrerons i edificis singulars. Algunes en silenci o d’altres amb diàlegs, els visitants poden conèixer altres aspectes de l’època. L’any passat, per exemple, es mostrava una presó de l’època amb tortures, just a l’antiga presó de Montblanc, i anys anteriors les escenes s’havien ubicat entre les torres de la muralla. De l’edició d’enguany poc es coneix però les recreacions se centraran en les celebracions. Això ho fan el dissabte 18 a la nit, de 22:30 a 00 h. Possiblement fareu cua però l’espera val la pena.
Una de les altres experiències que no pots deixar de viure. T’imagines un sopar com a les pel·lícules medievals, menjant amb els dits i bevent i cantant tota la nit en un entorn únic? El restaurant medieval és l’antiga església de Sant Francesc, un espai que encara fa més bonica la vetllada. A més, durant tota la nit se succeeixen diferents activitats de música, ball i fins i tot serps i falcons que converteixen la nit en un autèntic sopar-espectacle. El sopar se celebra divendres 17 a la nit. Cal comprar les entrades amb antelació.
El drac s’instal·la a Montblanc durant les dues setmanes, i aquest espectacle simula l’arribada del mal i del foc a la vila. Aquest també és un dels clàssics de la festa, especialment per als més joves, i aquest any l’espectacle i posada en escena es renova totalment. Després d’aquesta presentació, un correfoc omplirà de color i trons el centre del municipi i la jornada acabarà amb una nit de concerts, amb els venecians Talco com a grans protagonistes. La Dracum Nocte es fa el divendres 24 a les 22:30 h.
Durant tot el dia, grups de cavallers i soldats, abanderades, pagesos i grups de nobles passegen amunt i avall per Montblanc. Són minuts on la vida para i deixa pas a tota aquesta gent, que de ben segur que sorprenen a tothom. La noblesa porta vestits de museu, dignes de veure. És per això que tot i que no se sol destacar, els visitants queden al·lucinats amb aquests moments medievals pel mig del poble. En podreu trobar en varies ocasions al dia. Val la pena estar atent a les trompetes, que anuncien que alguna cosa passarà aviat.
A la Setmana Medieval ningú s’avorreix però els més petits són els que ho passen millor, amb diferència. Un dels seus espais preferits és l’escolla cavalleresca, als peus de la muralla. Allà, els nens i nenes poden muntar a cavall, fer tir amb arc, participar en tallers d’escuts i d’espases i, fins i tot, fer entrenaments de cavallers. A més de veure els cavalls dels soldats, també podran veure de primera mà animals com oques, gallines, rucs, conills i altres animals de granja. L’escola cavalleresca també es troba obert durant tot el dia, els dos caps de setmana.
El menjar no és menys important en aquesta festa. Per tot el poble s’amaguen tavernes a l’aire lliure, on es poden degustar carns a la brasa, el gran menjar de l’època. "Ternasco", estofats, caldos i molt pa torrat, i tot tipus de carn a la brasa, és el menú del dia a la vintena d’espais de restauració que s’habiliten. En trobareu enmig de places, rere les muralles o fins i tot a les fonts més populars de la vila. Hi menjareu de meravella.
Els coneixeu? Els vins d’aquesta comarca poc a poc s’estan fent un forat entre els vins prestigiosos de Catalunya, en gran part per la varietat trepat, pròpia de la zona i que aconsegueix uns vins únics. Durant la Setmana Medieval, la plaça de Santa Maria, just davant la gran església de Montblanc, acull un mercat de vins i caves de la DO Conca de Barberà. Un lloc ideal per a descansar una estona, tastar nous vins i degustar alguna tapa, i veure el caliu dels montblanquins que durant aquests dies omplen la plaça per retrobar-se. El mercat de vins, com el mercat medieval, se celebra els dos caps de setmana durant tot el dia.
Enguany la Setmana Medieval es clou amb una innovadora obra que representa l’endemà de la mort del drac per part de Sant Jordi, el protagonista de la festa. I el desenllaç de la parella més famosa de la mitologia catalana. Tindrà lloc el diumenge 26 a les 18:30 ha l'esglèsia de Santa Maria.
No us hem dit prou motius? Doncs encara n'hi ha més. Aquests dies hi ha un concurs de joglars, un ple medieval, mostres de dansa oriental, espectacles de falconers, d’habilitats amb el cavall i de foc i pirotècnia. Si voleu conèixer amb més detall la Setmana Medieval podeu consultar el programa de la festa.
28a Setmana Medieval Del 17 al 26 d'abril Diversos espais, Montblanc