Jump to navigation
L’or vermell torna a la Conca de Barberà. Un segle després que el safrà es deixés de conrear, un grup de pagesos han recuperat la tradició. Els camps amb les seves flors liles estan escampats per Santa Coloma, Vilanova de Prades, Montblanc, Vimbodí i també alguns punts de l’Urgell, les Garrigues, la Segarra i altres punts de Catalunya.“És romanticisme pur i dur”, explica Joan Cartanyà, ànima del projecte de recuperació d’aquesta espècie i responsable de l’empresa Conca Aromis, que lidera la iniciativa a la Conca. Feia quasi un segle que a la comarca s’havia abandonat el cultiu comercial d’aquesta planta, que havia estat molt significatiu des de l’edat mitjana. Un petit grup de productors van decidir iniciar el projecte el 2008 “per recuperar la tradició”. De moment, cada any tenen més terrenys i mans per plantar les flors i el resultat final, que és aquesta cotitzada espècie ‘made in’ la Conca, s’està fent un forat dins el món gastronòmic.Els experts expliquen que el de la Conca té un perfum i aroma excepcional. El seu gran mal, el que va fer que desaparegués fa un segle a la comarca, és la mà d’obra que requereix aquesta collita. El procés és totalment artesà: els pagesos han de plantar, collir i desbrinar la flor una a una. I, per fer-nos una idea, cal tenir en compte que “amb una flor no fem res. Amb 150 o 200 exemplars podem arribar a fer un gram de safrà”, explica Cartanyà.El 2008 van aconseguir fer-ne 80 grams i des de llavors els conreus han anat a més. L’any passat, per exemple, es van plantar 10.000 flors i enguany, que la collita s’espera major, es preveu poder arribar a fer 1,5 quilos de safrà. El bon temps, però, està retardant el conreu enguany i les flors, que necessiten fred, encara no s’han plantat.Res millor doncs que promoure aquest nou producte durant les Fira Gastronòmica que acull Montblanc aquest cap de setmana, coincidint amb Sant Martí. Aquesta serà la quarta edició i tindrà com a protagonista el safrà. S’han organitzat les Jornades de Descoberta del Safrà, que tindran ponències i visites als camps on està plantat amb demostracions sobre la collida i també sobre el desbrinat de la planta.Òbviament el safrà es podrà comprar i tastar a la fira. Set restaurants de Montblanc elaboraran tastets de plats que usen aquesta espècie. A més, hi haurà exposició de vins i caves de la DO Conca de Barberà, herbes aromàtiques, mels, melmelades, formatges de tot el país i altres productes artesans. També es faran demostracions de cuina o maridatges.Entre les novetats de la fira destaca l’èmfasi que es posarà a la cuina medieval, a la cuina de Km0 o de proximitat i a la cuina creativa. Els més atrevits podran assistir a l’innovador maridatge de gintònic amb torrons i els més cuinetes podran participar als cursos de cuina popular que es faran. Tot, entre el divendres i el diumenge a Montblanc.
--
6a Fira de Sant MartíDe l'1 al 3 de novembreMontblanc, Recinte de Sant Francesc
Jornades de descoberta del safràDe l'1 al 3 de novembreMontblanc, diversos espais