Jump to navigation
Que hi ha una raça de gallines pròpia del Penedès se sap per transmissió oral des de temps immemorials. La raça de gallines penedesenca es caracteritzava per la posta d’un ou d’un color marró rogenc molt intens, com expliquen des de la Granja Rural d’Espitlles (Santa Margarida i els Monjos – Alt Penedès), especialitzada en la cria d’aquests animals. L’any 1921 es va donar la primera definició de la raça i va ser l’any 1933 quan es va constituir l’Agrupació de Criadors de Penedesenques, que exigia unes característiques morfològiques molt concretes. Però amb el pas del temps, la cria de les gallines penedesenques es va anar perdent, com ho feien els seus trets d’identitat.Un producte únicA principis dels 90, quan la raça estava gairebé perduda, els investigadors de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) van treballar en la seva recuperació i van fixar quatre varietats de gallines: l’aperdiuada, la barrada, la brat i la negra. D’aquesta darrera, que té un color negre uniforme tant en el mascle com en la femella, se’n va fer una millora genètica per a la producció de carn. Aquest és el Gall Negre del Penedès.El Gall del Penedès és un dels grans productes de la gastronomia del Penedès. És un animal de ploma negra tornassolada, de pota negra i pell blanca, amb un pes que dobla el del gall tradicional i una carn tendra, rica en proteïnes i baixa en greixos. Els restauradors que coneixen bé el producte en destaquen la seva versatilitat, com es demostra cada any en la mostra de cuina d’aviram de la Fira del Gall de Vilafranca.El primer pasEl passat 25 de febrer, després d’11 anys de treball de l’Associació de Criadors de la raça de gallines penedesenca, amb la col·laboració i suport del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Generalitat va publicar l’aprovació de la IGP i va establir les bases per a la constitució del seu Consell Regulador. Ara toca treballar de valent.El primer pas ha estat una reunió entre els sis criadors que entraran a formar part del Consell Regulador i representants del DARP. El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat, Antoni Díaz, explica que la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) és un segell de certificació associat a uns estàndards de qualitat i que, per tant, “comporta una responsabilitat... però alhora és un valor afegit”. També va explicar que la IGP Gall del Penedès arriba en un moment ideal: l’any que Catalunya ha estat declarada Regió Europea de la Gastronomia: “Aquest és el millor moment per sortir al mercat, perquè la IGP ens obre totes les portes per exportar a Europa”.La promoció al punt de miraDes del Consell Comarcal, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura de la Generalitat, s’han organitzat tres activitats promocionals: el 25 d’abril, un criador de Gall del Penedès i dos restaurants del projecte gastronòmic “El Penedès, tasta’l” seran presents en un estand de la Fira Alimentària de Barcelona; el cap de setmana del 30 d’abril i l’1 de maig, el Gall del Penedès tindrà un espai en la Festa de Gastronomia de les Comarques de Barcelona 'Alícia’t' de la Fundació Alícia, al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages; i la tercera activitat, serà l’aparició del producte al programa 'Cuines' de TV3.Una oportunitat pel PenedèsEn representació de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, la criadora M. Antònia Udina (de la Granja Rural d’Espitlles) i el president Joan Casellas expliquen que el Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès es constituirà inicialment amb els 6 criadors que actualment tenen les seves instal·lacions preparades per complir amb els estàndards de qualitat recollits en el reglament de la certificació IGP, i que posteriorment ja s’hi aniran afegint nous criadors... “Crear la DO vitivinícola del Penedès, que té pràcticament el mateix abast territorial que la IGP Gall del Penedès, també va costar molts anys: ara hem de treballar plegats i maridar els nostres vins amb el nostre gall”. Els criadors van aprofitar per agrair l’esforç de totes les persones i les administracions, amb especial menció de l’investigador de l’IRTA Amadeu Francesch i el Consell Comarcal, que des de fa anys han treballat per fer possible aconseguir finalment la IGP. Tots els agents implicats en la IGP Gall del Penedès tenen en ment una idea: que la producció, la comercialització i l’oferta gastronòmica a l’entorn del Gall del Penedès representen una clara oportunitat per a donar un impuls a la gastronomia del territori, però també per crear nous llocs de treball i reforçar l’oferta turística i enoturística del Penedès.