Foto: 

Ricard Buigues

El llenguatge de les pedres

En bici de Valls a Les Piles contemplant monuments de pedra seca
Ricard Buigues
,
19/06/2014
Entorn
Rodem enmig dels marges de pedra seca. Són trencaclosques perfectament resolts pels mestres picapedrers. Els murs delimiten els conreus i les barraques s’amaguen enmig de la vegetació, disposades a perdurar amb el pas del temps. Trobarem autèntics monuments de pedra seca, siluetes de castells i pobles on l’únic so que s'escolta és el de les campanes i els corriols d’aigua que s’escolen entre les roques. Una ruta per descobrir el llenguatge de les pedres.

Valls – Pont d’Armentera – Castell de Saburella – Vallespinosa – Biure – Les Piles de Gaià
 

Sortida de Valls
Sortim del Centre de Valls per camins en direcció al Pla de Santa Maria, coincidint amb alguns dels trams que s’utilitzen per fer la Ruta del Cister. Són vies en lleuger ascens, amples i amb poca pedra. Passarem pel costat del Pas de la Paula, creuarem l’AP-2 i la curiosa urbanització de Planes de Guardià entre Alió i Vila-rodona. A partir d’aquí seguirem el Camí dels Muntanyesos.

  • imatge de control 1per1

L'espectacle de la pedra seca
Poques rutes ens permeten observar un conjunt de construccions de pedra seca tan complet. Al nostre pas s’obren marges, petites barraques i algunes joies com el Cossiol de la Soleta. Feu una aturada i contempleu aquest enginyós dipòsit d’aigua. Podeu entrar acotxats i veure que s’hi amaga a l’interior: una cripta, amb un aire gòtic, que manté l’aigua de la pluja que es cola entre les pedres. Data del segle XVIII quan els boscos de la zona es van convertir en camps de conreu i zona de pastura. És l’element més destacat de l’anomenada Ruta de la Capona.

Castell de Saburella
El nostre camí segueix fins al Pont d’Armentera. A partir d’aquí cal buscar una marxa més còmoda per pujar un petit coll seguint el traçat de TV-2141. A sota hi podrem contemplar la població que deixem enrere i el Barranc de les Bruixes. Poc després de superar el Mas de la Mel deixem la carretera i continuem per una pista fins al Castell de Saburella. Les tres torres semicirculars es veuen des de la llunyania. El seu perfil s’alça en mig del Coll de les Agulles i ens avisa que durant el segle XII va ser una fortificació poderosa. Hi ha poca documentació sobre el castell; suficient per saber que és posterior a la reconquesta i que va pertànyer al llinatge dels Cervelló. De ben segur va mantenir conflicte amb la veïna fortalesa de Salmella. La nostra ruta arriba als peus del castell on hi creixen abundants matolls. Les roderes n’indiquen el camí cap a l’imminent descens pel Clot de Comadevaques fins a Vallespinosa.

Biure i Les Piles de Gaià
Abans d’arribar a Vallespinosa podem fer una aturada a la font que hi ha a l’entrada del poble per carregar els bidons. Fem la pujada fins a Biure de Gaià per carretera (TV-2015). Al nostre pas s’obren prats verds dedicats al cultiu de cereals flanquejats per murs de pedra seca. El poble està agregat a Les Piles, el nostre destí final. Aquí hi trobarem l’últim castell de la nostra ruta. Els seus orígens estan vinculats a l’orde de l’Hospital. Data del segle XI però s’hi han fet moltes reformes que han modificat el seu aspecte primitiu. Deixem Biure i fem les últimes pedalades fins a Les Piles. Accedim al poble per l’Ermita de Santa Eugènia. Baixeu fins al poble i passegeu pel carrer principal que s’obre pas fins a l’església de Sant Martí. Davant mateix hi trobem el casal, un lloc on sempre podem fer un mos per recuperar forces a no ser que algun dels seus 150 vilatans ens convidin a taula.

 

És recomanable fer la ruta de Valls a Les Piles. El camí de tornada és factible però la pujada de Vallespinosa al castell de Saburella és molt complicada. La Conca de Barberà és espectacular tot l’any però si voleu comprovar la intensitat del seu verd, no dubteu en fer la ruta durant els primers mesos de la primavera.

>> Descarregueu-vos la ruta clicant aquí.

--

(Article publicat a http://biketirant.wordpress.com)

A

També et pot interessar