Ariadna Caballero
,
25/05/2017
Fires i festes

El Vendrell acaba el maig sobre dues rodes

Una festa primaveral, col·lectiva i creativa. La Festa de la Bicicleta celebra 75 anys

Foto: 

Cedida
La Festa de la Bicicleta del Vendrell fa enguany una mirada al seu passat
Si sou d'una generació que encara teniu àlbums de fotos als prestatges de casa, segur que quan els fullegeu us aneu trobant fotografies de les mateixes dates d'any en any. Bufant espelmes d'aniversari, les vacances d'estiu, el carnaval, la festa major,... i, si sou del Vendrell, la Festa de la Bicicleta, un de les imprescindibles del calendari festiu de la capital del Baix Penedès que enguany compleix 75 anys.

"L'últim diumenge de maig, en bicicleta vaig", diu la dita. La Festa de la Bicicleta del Vendrell celebra 75 anys del seu naixement i ho fa com una de les festes més populars i participatives, una festa amb essència sobre rodes.

Bicicletes a punt. Imaginació al carrer

Per a molts, la festa servia i serveix per posar a punt la bici de cara l'estiu. Bicicletes que inunden els carrers del Vendrell guarnides de flors per celebrar la primavera, ciclistes amb samarretes de colors, barrets, gorres i antenes. Bicicletes que es transformen en tàndems, castells, carruatges, dracs, submarins, cotxes clàssics, pastissos, dinosaures, vaixells, planetes, avions i en allò que la imaginació i les mans són capaces de fer.

Precisament, un dels secrets de l'èxit de la festa ha estat la seva capacitat d'animar escoles i les seves AMPA, entitats i grups d'amics a participar-hi col·lectivament, a fer equip i a reivindicar la força del grup i del treball en equip amb premis per a carrosses, bicicletes guarnides, grups nombrosos, etc. Més secrets de la festa? Ser un punt de trobada de totes les generacions; des dels més menuts en cadireta, bicicletes sense pedals o amb rodetes, nens i nenes que es dexien bicicletes perquè ningú es perdi la festa, adults que acompanyen els infants o s'organitzen en colles, gent gran que conserva la tradició d'omplir la cistella de flors, o avis que canvien la bicicleta per la cadira de rodes, tot s'hi val!

75 anys d'història

Va ser un aficionat al ciclisme, en Jan Fusté, qui va idear la festa el 1942, quan en tenia 22, inspirant-se en els 3 Tombs. Després la comissió que duia el seu nom en va agafar el relleu i ara és el mateix ajuntament qui l'organitza. Durant molts anys la festa va tenir un aire glamurós amb gent de la faràndula a qui convidaven per gaudir de la festa i entregar premis. Mari Sampere, Marina Rossell, Pere Tàpies, Josep Guardiola, Judith Mascó, Joel Joan o en Xavier Cugat, qui es va dibuixar en una caricatura dalt d'una bicicleta i, aquella il·lustració va passar a ser imatge i icona de la festa.

Cap de setmana sobre dues rodes

A més de la cita més multitudinària del darrer diumenge de maig, la Festa de la Bicicleta s'ha anat fent seu tot el cap de setmana amb actes que s'han convertit ja en clàssics com la pedalada nocturna de divendres nit cap al mar (amb botifarrada!), exhibicions de biketrial, una prova de resistència BTT o un sense bicicleta però també sobre dues rodes: campionat de patinet! Enguany, a més, hi ha dues exposicions dedicades a la festa i s'han recuperat carreres que s'havien fet als inicis de la festa; la carrera de la safata (safata en mà), la carrera de la lentitud (on guanya qui arriba últim) i la carrera amb la bicicleta a l'espatlla (força i a córrer!).

 

Amb la celebració dels 75 anys dels inicis de la Festa de la Bicicleta, la Comissió Jan Fusté ha actualitzat la primera cançó de la festa que sona així! Més avall podeu consultar el programa complert.

També et pot interessar