Ignasi Revés

Foto: 

Cedida
Ignasi Revés

Ignasi Revés: "Abans s'ho prenien tot amb més calma. Crec que hem de tornar a navegar més lent"

L'escriptor presenta el 2 de març a Lleida 'Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l'Ebre'
Anna Zaera
,
02/03/2016
Llibres
La curiositat ha portat a Ignasi Revés (Lleida, 1976) a endinsar-se en tavernes, bars i llotges de peix per conèixer les interioritats i les tertúlies més habituals de la gent de mar. Si en el seu moment va recórrer amb la seva forquilla els millors indrets on feien esmorzars calents de les terres de Ponent i de l'Ebre, ara ha fet una ruta per la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre per entrevistar-se bàsicament amb pescadors que li han parlat d'un ofici dur, de temporals, de rutines, de guerres passades i presents. En última instància, Revés ha trobat en aquests testimonis de mar enllà les ensenyances que més poden servir terra endins. 'Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l'Ebre' serveix per redescobrir la mar d'aquestes costes. Revés, llicenciat en Ciències Polítiques per la UAB, treballa a Reus de funcionari. Aquest dimecres 2 de març presenta aquest llibre al Cafè del Teatre de Lleida.
"Com diria Ximo lo Carboner, de la Ràpita: 'La mar és com los gavilans, no té fronteres ni passaports'"

- Per què decideixes escriure sobre la vida al mar?
Aquest és un llibre d'encàrrec. Edicions Sidillà m'encarrega la continuació de 'Llegendes de mar de la Costa Brava', referida a la costa sud de Catalunya. Però de llegendes no en trobava, i vaig decidir escriure sobre les històries que em contava la gent de la mar.

- Després d'haver parlat amb persones de diferents indrets i condicions, què creus que els diferencia de les persones que treballen "a terra"? Tenen un esperit especial? Com els definiries?
Són molt vitalistes, familiars i generosos. Els pescadors, com passen molt temps allunyats de terra, quan hi tornen sempre busquen l'escalf de l'altra gent. I els que no són pescadors, però que viuen a propet de la mar, la necessiten per viure. La necessiten tant, que quan en són lluny, s'enyoren molt. Són com un peix fora de l'aigua.

- En els teus llibres de gastronomia també explicaves moltes anècdotes dels esmorzars dels pagesos i els treballadors de tota una època. Consideres que ets un "rescatador" d'estils de vida que estan a punt de desaparèixer?
Potser. Tracto de reflectir les històries que m'expliquen les dones i els homes d'aquí i de més enllà. I és possible que, llegides ara o d'aquí un temps, puguin servir per il·lustrar un temps que ja ha passat.

- Et consideres un nostàlgic d'aquestes formes de viure tan lligades als cicles de la naturalesa?
No. M'agrada mirar endarrere, però m'agrada més mirar endavant. Els pescadors m'expliquen que fa cinquanta, seixanta, setanta anys, passaven moltes penúries. Moltes més que ara. Ara bé, aquestes formes de viure serveixen per saber d'on venim, i per treure'n lliçons. Per exemple, una: abans s'ho prenien tot amb més calma. No com ara. Crec que hem de tornar a navegar més lent.

- Què creus diferencia les Terres de l'Ebre i la Costa Daurada d'altres universos de mar? Hi ha alguna particularitat o creus que l'amant del mar és universal?
Com diria Ximo lo Carboner, de La Ràpita: "La mar és com los gavilans, no té fronteres ni passaports". Doncs això, ni fronteres ni passaports. Ara bé, cada port és diferent. I aquí a prop hi ha el Delta de l'Ebre, que determina la navegació a la mar del sud de Catalunya. Pensa que, en totes les èpoques, davant del Delta han naufragat vaixells. Una altra particularitat d'aquesta mar, i també d'aquesta terra, és el vent. El mestral. Un vent amb Denominació d'Origen!

- Quina és l'anècdota de les que t'han explicat que més t'ha impactat?
La del Ros de la Guita, del Serrallo. I que consti que no és marinera! Però el Ros va formar part de la Lleva del Biberó, i va lluitar a la Batalla de l'Ebre, a la Fatarella. Feia de camiller, carregava els ferits i els morts a la camilla. El Ros té una memòria prodigiosa, i em pintava els paisatges de la Guerra Civil com si jo fos allí. Va ser enriquidor, un tresor, aquell dia que vam compartir xerrada ell, sa filla Carme i jo. Aquell dia em va tocar la loteria.

- Si haguessis de resumir en una frase l'ensenyança que has tret d'aquesta recerca, quina seria?
Que la mar és sempre diferent. Un pessigada de sol, o de vent, i canvia. I això em fascina.

- Algun altre món o àmbit en el que tinguis ganes d'endinsar-te? Per què?
En tots els que no conegui. Precisament perquè no els conec.

  

Més informació: 

Presentació del llibre 'Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l'Ebre' 
Dimecres 2 de març, 20h 
Cafè del Teatre (Lleida) 
Fitxa d'agenda Surtdecasa.cat

     

A

També et pot interessar