Escola de valors

Foto: 

Cedida

L''Escola de valors', l'educació d'infants més enllà de les aules

L‘’Escola de valors’ té l’objectiu de fomentar els valors entre els centres d’ensenyament del barri de Balàfia de Lleida
Cristina Mongay
,
13/02/2018
Activa't
La Unió Esportiva Balàfia és un dels equips de futbol de barri més actius de la capital de Ponent. Des de fa dècades, el club aposta per vincular els valors esportius en totes les seves categories (babies, benjamins, alevins, amateurs, categories femenines, etc.). I ara, es materialitza el salt per transformar una mica més el barri que el va veure néixer.
La UE Balàfia i General d’Estudis comparteixen barri, objectius i, fins i tot, alumnat i jugadors

És així com s’ha dissenyat el projecte ‘Escola de valors’, una empresa que pretén traslladar tots aquests conceptes esportius i vitals a les aules de cinc centres d’ensenyament del barri lleidatà.

L’esforç, la superació personal, la solidaritat, el treball en equip o el companyerisme són alguns dels valors que s’aprèn amb la pràctica esportiva i que no només s’han d’aplicar a ella, sinó que són extrapolables arreu dels àmbits vitals dels infants (a casa, amb la família; a l’escola, amb els mestres i companys; a les extraescolars, al carrer, etc).

Per a dur a terme l’’Escola de valors’, la UE Balàfia compta amb el recolzament de l’acadèmia formativa General d’Estudis –que enguany compleix 30 anys d’història–, una de les més actives i amb més experiència a la seva esquena de les terres de Ponent.

Què és exactament això de l‘Escola de valors’?
L’‘Escola de valors’ és un projecte adreçat a nens i nenes de cinc escoles del barri de Balàfia de Lleida en edat de benjamins (és a dir, de 8 a 10 anys). Aquest es materialitzarà amb tres parts ben definides:

  1. La visita: La UE Balafia visitarà el centre educatiu mitjançant dos directius i dos jugadors del planter, els quals faran una breu presentació del què és el club i a què es dedica. Posteriorment, i mitjançant una comparativa escola-club, explicaran com els valors que coneixen amb l’esport els són útils a l’hora d’estudiar, d’estar a casa o de relacionar-se al carrer amb tothom. Així mateix, se’ls convidarà a fer un dibuix que representi els valors.
     
  2. Els jocs de cooperació i l’entrega de la xapa de valors: La visita finalitzarà al pati amb la realització de tres jocs de cooperació, que novament unirà a l’alumnat i els farà posar en pràctica els valors tractats a l’aula. Seguidament, arribarà el moment de l’obsequi: el lliurament de les xapes ‘escolaamvalors’ i de l’entrega de tots els dibuixos al club, qui els reservarà per valorar-los i optar als premis dels valors.
     
  3. L’elecció del dibuix guanyador i l’entrega del premi: El club seleccionarà entre tots els dibuixos, de cada centre, el que consideri que millor reflecteix el concepte dels valors. El dibuix guanyador es penjarà a la UE Balafia i s’enviarà a General d’Estudis, on els cinc petits afortunats o afortunades podran escollir entre el curs formatiu que prefereixin realitzar entre l’oferta de l’acadèmia. Tanmateix, se’ls obsequiarà amb tot el material a estrenar el curs vinent.


Les visites es materialitzaran al Col·legi Mirasan, l’Escola Pinyana, l’Escola Balàfia, el CEIP Països Catalans i l’IES Torresvicents. 



Quins objectius té ‘L’escola de valors’?
L’‘Escola de valors’ té l’objectiu de fomentar la importància dels valors entre els infants que es formen en aquest barri lleidatà. Val a dir que una part d’aquests infants viuen una situació d’exclusió social, i no sempre poden gaudir d’extraescolars esportives i formatives. Així doncs, l’’Escola de valors’ vol plantar una llavors en les seves consciències, en la seva manera de fer, i encoratjar-los per posar en pràctica tots aquests conceptes en el seu dia a dia i arreu on es relacionin.

L’exercici físic i l’estudi diari, activitats que es treballen des del club i des del centre formatiu, asseguren, a més a més, el seu benestar, l’òptim rendiment acadèmic i són determinants per la prevenció i el desenvolupament d’una bona salut biològica, psicològica i emocional. L''Escola de valors' posa sobre la taula que l'educació dels infants no només se cenyeix en el petit cercle que inclou 'casa' i 'escola', sinó que és un concepte molt més flexible, molt més ampli i que inclou a tota la societat.

“No cal ser un club l’elit per voler canviar el teu entorn i per estendre els valors entre els més petits”, apunten els tècnics del projecte durant la nostra entrevista

El treball de l’intel·lecte i del cos són pilars fonamentals per aconseguir l’equilibri físic, emocional i psicològic dels petits, dels adults del futur del barri. Tot i això, el desig final de l’’Escola de valors’ és anar més enllà: fer que aquesta experiència tingui continuïtat en el temps, que es repeteixi el curs vinent i que s’expandeix en altres barris de la ciutat i, fins i tot, en municipis propers.

Més informació: 

A

També et pot interessar