Blues

Foto: 

Cedida
Xavi Forcadell mostra com balla blues amb la seva acompanyant

Xavi Forcadell: “El blues pot treure la part més gamberra que portem dins però també la més sensual”

Del 17 al 19 de juny, Amposta acull la primera edició del Delta Blues Festival
Judit Monclús
,
02/06/2016
Música
Ballar. Una successió regulada de passos. L’antiblues. Perquè el blues no es balla, se sent. Implica l’ànima i les emocions. Les notes d’aquesta música recorren els músculs de qui el sent per alliberar-los i fer que el cos reconegui la seua essència. Xavi Forcadell i Josep Vidal, dos ampostins afincats a Barcelona i a València, respectivament, van decidir un dia traslladar la seua passió pel blues a la seua terra natal. I d’aquesta idea en va néixer el Delta Blues Festival que el cap de setmana del 17 al 19 de juny s’estrena a Amposta i que ja compta amb un centenar d’inscrits que arribaran al Delta de l’Ebre des de diferents racons del Principat, el País Valencià, Madrid i Galícia per participar en les diferents sessions de blues programades. La missió de l’esdeveniment: que la gent de les Terres de l’Ebre descobreixi el blues i s’interessi per ell d’una manera vivencial. Hem parlat amb Xavi Forcadell.
"El més important per ballar blues tothom ho té: el propi cos i les emocions pròpies. La resta és deixar-se portar per la música i els sentits."

- Com s’inicia la teva relació amb la música blues?
Fa sis anys començo classes de lindy hop i dos anys més tard decideixo experimentar amb algun altre ball. Després de veure gent ballar blues, m’atreveixo a provar-ho. I la sorpresa és que m’encanta! Jo sóc una persona activa i descobreixo que ballant blues el temps es para i en aquell precís instant sols existeix la música, la parella amb qui ballo i jo. Es crea un moment màgic, el qual només es pot explicar si balles blues.

- La febre del ball s’escampa. Potser el més conegut és el swing i el lindy hop, que també atrauen una forma de vida. En aquest context, què caracteritza el blues?
El swing és el tipus de música i aleshores hi ha diferents tipus de balls, com el lindy hop, el balboa, el shag... Com tu comentes, hi ha una febre pel ball del lindy hop. Un exemple clar és que a Barcelona cada dia de la setmana hi ha vàries festes en què pots anar a ballar aquest estil. Pel que fa al blues, cada cop hi ha més gent que després d’haver après lindy hop decideix provar-lo i se n’enamora. El lindy hop és un ball alegre, divertit i social, però el blues és un ball que el sents, notes que entra dins teu. Un clar exemple és que hi ha molts balladors de blues que quan el ballen tanquen els ulls.

  • imatge de control 1per1

- Per què decidiu organitzar el Delta Blues Festival?
Tot sorgeix en un festival de blues a Barcelona, el Drag the Blues, ara fa tres anys, en el qual coincideixo amb un ampostí com jo però que viu a València. Després de gaudir d’aquest festival, ens plantegem la possibilitat d’organitzar-ne un al Delta de l’Ebre. Després d’uns anys de pensar sobre aquesta possibilitat, l’any passat ens tornem a trobar en aquest festival i decidim començar l’aventura de preparar-lo. El nom el teníem molt clar: Delta Blues Festival. El motiu és que un dels primers estils sorgits del blues s’anomena delta blues ja que apareix al delta del Mississipí, als Estats Units.

- Quins són els ingredients que heu posat en aquest festival?
L’ingredient principal és la passió! S’ajunten dues coses que ens apassionen: la nostra terra, el Delta de l’Ebre, i el ball del blues. A mi, personalment, em fa molta il·lusió que gent d’altres parts vinguin al delta a descobrir-lo o a redescobrir-lo, ja que hi ha molta gent que em comenta que hi han estat i que en tenen molt bon record i volen tornar a visitar-lo. I per altra banda, també m’il·lusiona que la gent d’Amposta i dels pobles de la zona puguin veure i visquin en primera persona què és el ball del blues. I qui sap, potser al Delta de l’Ebre hi creix una comunitat de blues!

- Oferiu un escenari privilegiat a qui s’apunti a descobrir el blues dance. Com maridareu paisatge i ball?
El programa del festival està pensat per a que els assistents puguin gaudir tant del ball del blues com de les singularitats de l’entorn. El festival es desenvolupa en gran part a Amposta i s’han volgut realitzar diferents activitats en llocs representatius de la ciutat. Aquest és el cas del Casino, on les nits de divendres i dissabte hi haurà festa amb les orquestres Suave Catty i Undermoon Swing Band, els DJ’s Bald Borthers i Los Ramones, competicions de ball de blues i actuacions de la companyia Blues Shakers. Dissabte, 18 de juny, la classe oberta i el ball social es farà al matí a la plaça del Mercat i el diumenge, dia 19, a la zona del castell, al costat del mirador del riu Ebre i al Pont Penjant. Aquí volem agrair molt el suport de l’ajuntament d’Amposta i, sobretot, el de la regidora d’Ensenyament i Cultura, Inés Martí, ja que des del primer dia que els vam presentar la proposta, ens han recolzat i ajudat per poder desenvolupar aquest festival a la ciutat en òptimes condicions. Dissabte, després de dinar, els assistents tindran unes hores per poder anar a visitar els llocs més característics del Delta de l’Ebre i diumenge al migdia clourem el festival amb un creuer per la desembocadura del riu Ebre amb dinar i concert a bord a càrrec del grup Alan Bike & MA Lonesome.

- Teniu previstes classes de blues obertes. Es necessiten unes habilitats especials per ballar-lo?
El més important per ballar blues tothom ho té: el propi cos i les emocions pròpies. La resta és deixar-se portar per la música i els sentits. Els professors que faran les classes obertes, Jaume Batlló i Maria Terré, tenen una gran experiència ensenyant blues i jo mateix he pogut gaudir de les seves classes. Per a mi ha estat un honor i un privilegi que acceptessin venir al festival perquè sabran transmetre a la gent la passió que tenen ells per aquest ball i els que no l’han provat mai, segur que quedaran fascinats. També realitzarem una classe més tècnica de Deeps&Tricks, amb els professors Ferran Puig i Helena Moliné. En aquesta classe sí que és necessari tenir uns coneixements previs del ball de blues. Cal agrair-los que hagin acceptat venir, perquè el Ferran és un dels organitzadors del Drag the Blues, un dels principals festivals de blues a nivell internacional.

- S’assegura que aquests tipus de balls afavoreixen la creativitat i incrementen l’autoestima. Què és el que provoca entre els seus adeptes?
El blues provoca moltes sensacions: pot treure la part més gamberra que portem dins, però també la més sensual, que pot estar amagada en el més profund d’un mateix. És un xoc d’emocions que vius mentre balles escoltant la música i sentint la connexió amb la teva parella de ball. Esperem que el cap de setmana del festival molta gent de les Terres de l’Ebre s’animi a venir a viure l’experiència de ballar blues. Segur que els arribarà dins i els sorprendrà.

Més informació: 

Delta Blues Festival 
Del 17 al 19 de juny - Amposta
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar