Trapezi

Foto: 

cedida

Els 10 imperdibles del 20è Trapezi de Reus

La Fira del Circ de Catalunya celebra 20 anys del 12 al 15 de maig
Sílvia Sagalà
,
09/05/2016
Espectacles
Feia un any que els amants del circ esperàvem que arribés aquesta setmana, ja tornem a tenir aquí la Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi! La d'enguany, a més, no és una edició qualsevol perquè se celebra la vintena edició d'un festival que, malgrat les tisorades, continua sent un referent en el panorama circense estatal i europeu. Sí, és cert, el Trapezi ha anat rebaixant la presència de companyies internacionals però això ha beneficiat a una nova fornada d'artistes del país que aposta amb força per aquesta disciplina artística. En total s'han programat més de 70 representacions que defensaran una trentena de companyies. Com que sovint és difícil decidir quin espectacle es vol anar a veure, nosaltres us hem facilitat les coses destacant-ne 10 d'imperdibles.

1. El Gran Dimitri 'Cirkusz Rupt' (Andalusia)

Divendres 13, 19 h / Dissabte 14, 13.30 h i 19 h / Diumenge 15, 12 h.
Plaça del Baluard
Els que busqueu un espectacle d'humor, teniu un valor segur a 'Cirkusz Rupt'. La història d'un gran idiota que accidentalment troba l'oportunitat de demostrar al món el magnífic artista que és. Tot comença quan una companyia de circ europea arriba tard a la seva actuació i el Gran Dimitri, el tècnic de so, ha d'entretenir al públic davant la imminent arribada dels artistes. El que comença com un somni pel protagonista, acabarà sent un desastre, ja que l'únic que aconsegueix mostrar als espectadors és la seva ineptitud com a tècnic i com artista de circ. Una comèdia delirant, amb números participatius que combina l'humor absurd amb escenes clàssiques que no us deixaran parar de riure.
 

 

2. Companyia de Circ 'eia', 'InTarsi' (Catalunya / Itàlia)

Divendres 13, 21 h / Dissabte 14, 21 h / Diumenge 15, 12 h.
Teatre Bartrina (10 euros)
En aquests 20 anys de la Fira, el Trapezi ha anat educant al seu públic que, cada vegada més, està avesat a veure muntatges de circ contemporani. La darrera aposta va arribar amb l'espai 'Dona'm una pista', on l'espectador pot veure números que estan en procés de creació i fer-se una idea del que significa parir un espectacle. L'any passat la Companyia 'eia' van mostrar el moment embrionari de 'InTarsi' i el resultat el porten enguany a Trapezi després d'haver-lo estrenat fa unes setmanes al Mercat de les Flors. Una obra d'equilibris, dansa i acrobàcies on els quatre protagonistes investiguen al voltat d'uns elements escenogràfics en continua metamorfosi.
 

 

3. Mumusic Circus 'Amigoo' (Catalunya)

Divendres 13, 22 h / Dissabte 14, 22 h / Diumenge 15, 19 h.
La Palma (5 euros)
Proposta ideal per al públic familiar. Els catalans Marçal Calvet i Clara Poch enamoren sempre per la seva tendresa, un fet que els ha donat l'oportunitat d'actuar per arreu d'Europa, Àsia i Amèrica, i de guanyar diversos premis d'àmbit internacional. Ara, han ideat un espectacle de petit format en el qual dominen les verticals, la manipulació d'objectes i la música. Busquen retratar un fragment de la vida d'un home i una dona, trossets d'intimitat que evoquen a allò més profund i sincer de cadascú.
 

  • imatge de control 1per1

 

4. Animal Religion 'Sapiens Zoo' (Catalunya / Mèxic)

Divendres 13, 22:30 h / Dissabte 14, 22:30 h.
Teatre Fortuny (10 euros)
Aquesta és una proposta que va dirigida als més atrevits del Trapezi. Els Animal Religion no deixen mai indiferent a ningú, presenten performances que apel·len a la part més visceral dels espectadors, a l'instint animal. Així ho van demostrar fa dos anys a l'Institut Baix Camp amb 'Indomador' i en l'anterior edició de la fira quan va apostar per la lluita entre l'home i la màquina a 'Tauromàquina'. Ara fan un pas més enllà portant l'espectacle més atrevit que han fet mai 'Sapiens Zoo', l'habitat on viu una tribu que sovint travessa les fronteres del comportaments animal i humà. Dansa, circ, teatre... suspensions capil·lars de vertigen... i tot plegat embolcallat per la música electrònica que, la veterana DJ Marecelle, barreja amb sons d'animals i de tempestes. Els sorolls inclassificables i els efectes visuals i de llum converteixen l'escenari en un espai agressiu i tenebrós
 

 

5. Circ de les Musaranyes 'Bótes' (Catalunya)

Dissabte 14, de 10 h a 12 h i de 16 h a 18 h.
Cal Massó
La Fira del Circ de Catalunya vol continuar sent, durant molts anys, un espai de referència dels amants del circ, per això els seus organitzadors tenen clar que han de contagiar la passió d'aquesta art escènica al públic des de ben petit. Enguany el punt de referència pels més menuts de la casa es troba al Cal Massó. El Circ de les Musaranyes, establerts a Riudoms, han muntat un taller on els infants trobaran un univers màgic de balancins i estructures impossibles que els faran replantejar si estan del dret o del revés.
 

 

6. Escarlata Circus 'Corroc' (Catalunya)

Dissabte 14, 13 h i 19:30 h / Diumenge 15, 13 h i 17:30 h.
La Palma
Si una companyia no podia faltar a la celebració dels 20 anys de Trapezi és Escarlata Circus, el projecte personal de les dues persones que van fer créixer i capitanejar la fira en els seus primers 15 anys de vida, Jordi Aspa i Bet Miralta. L'obsessió d'Aspa per les pedres, especialment en forma de cor, no és cap secret. Fa dos anys, ja van presentar al Fortuny 'Cabaret petrificat' un espectacle que combinava el thriller amb la poesia en què hi havia fustes, cordes, fang, pedres o ganivets, i ara hi tornen amb una exposició guiada que porta per nom 'Corroc'. La senyoreta Coral i el senyor Pedro, hàbils mestres en l'exercici geocardioteatralcircense, descobriran als visitants del museu l'ànima de les pedres d'una col·lecció insòlita de cors petrificats.
 

 

7. Cirque Rouage '...Sodade...' (França)

Dissabte 14, 20:30 h / Diumenge 15, 20:30 h.
Plaça Mercadal
Si sou d'aquells que us quedeu bocabadats amb les alçades i els equilibris impossibles, aquest és el vostre espectacle! És una de les propostes internacionals del festival, en la que els integrats de la companyia de circ francesa ens expliquen una faula dalt d'un cable sense fi que es situarà al mig del Mercadal. Un espectacle de poesia visual construïda a partir d'un gran artefacte on els quatre cossos en moviment estan en constant equilibri. La veu en off i la música en viu esdevenen elements claus d'aquest muntatge de funambulisme de gran format, que servirà per cloure la vintena edició de la Fira del Circ de Catalunya.
 

 

8. Espectacles de malabars 

Malabarte 'Bouncing' (Catalunya / Argentina)
Divendres 13, 18 h / Dissabte 14, 13:30 h / Diumenge 15, 17:30 h 
Plaça del Baluard
 
Dulce Duca 'Um belo dia' (Catalunya / Portugal)
Dissabte 14, 12.30 h i 19 h / Diumenge 15, 19 h.
Teatre de l'Institut Baix Camp (5 euros)
 
En aquesta vintena edició, la fira ha decidit apostar per les malabars amb dos espectacles que permetran gaudir d'aquesta disciplina des de diversos àmbits de treball. El primer en actuar serà Malabarte, el malabarista Fernando Pose destaca per una tècnica clàssica impecable, dominant, fins i tot, un número de 9 pilotes de rebot, una fita només reservada pels millors malabaristes. Molt diferent és el que ens proposa Dulce Duca que, sota la tutela del prestigiós Iris Ziordia, ha creat una funció de malabars expressius acompanyats pel violí de Jaime de Blanco.
 

 

9. Cabaret

Julie Bergez 'Borderline' (Catalunya)
Dijous 12, 22.30 h / Divendres 13, 00.30 h / Dissabte 14, 00.30 h
 
La Fem Fatal 'Anton i Poline' (Catalunya)
Divendres 13, 00.30 h / Dissabte 14, 00.30 h
Parc de Sant Jordi
El Cabaret sempre és un dels plats estrella del Trapezi, un punt de trobada d'amants del circ i de ciutadans que volen fer un tastet d'aquesta disciplina artística. Tres sessions golfes on es poden veure petits números de circ de registres molts diferents gràcies a la participació de diverses companyies. Més enllà d'algunes de les propostes que ja us hem esmentat en aquest llistat d'imperdibles i que també actuaran al cabaret, cal destacar-ne dues més. La de la contorsionista forjada al Circ du Soleil, Julie Bergez, i el duo de trapezi La Fem Fatal.
 

 

10. Exposició fotogràfica i llibre commemoratiu dels 20 anys

L'organització de la Fira del Circ de Catalunya ha decidit fer una retrospectiva en forma d'exposició i de llibre per celebrar els 20 anys del Trapezi. Tjerk van der Meulen ha estat el fotògraf de la majoria d'edicions del certamen i ara recull part del seu material en una mostra, exposada als aparadors de les botigues de la ciutat, que repassa els anys de trajectòria de la fira. Les fotografies, juntament amb vint escrits de personatges vinculats al festival circ són l'essència del llibre '20 elefants per un Trapezi' que coedita l'editorial Cossetània i el Centre de Creació Circense de Valls, la Circoteca.
 
 

Més informació: 

Consulta tota la programació:

Trapezi 2016. 20a Fira del Circ de Catalunya
Del 12 al 15 de maig
Reus

A

També et pot interessar