Centres històrics de les Terres de l'Ebre

Foto: 

Cedida
Imatge del Nucli Antic d'Horta de Sant Joan

Els 10 centres històrics més especials de les Terres de l'Ebre

Descobreix els edificis i els carrers que són el testimoni d'una època passada
Surtdecasa Ebre
,
17/08/2016
Entorn
La Jueva de Tortosa ha estat una bona amfitriona del passat tortosí. Ella s'encarrega cada setmana d'introduir els visitants en la història que embolcalla els estrets carrerons del Nucli Antic de Tortosa. Altres municipis de les Terres de l'Ebre també destaquen per tenir joies que són el millor llibre d'història que podem tenir al nostre abast. Us hem seleccionat els 10 millors!

1. Call Jueu de Tortosa
No podíem començar amb un altre. El Call Jueu de Tortosa és un entramat laberíntic de carrers estrets i places pintoresques amb pou. Es tracta d'una estructura urbana que s'ha mantingut gairebé intacta. Entre els segle XII i XV, la comunitat jueva de Tortosa va ser una de les més importants de Catalunya fins que les pressions i persecucions impulsades pels Reis Catòlics van culminar amb l'expulsió dels jueus de la Península al 1492. Encara no el coneixeu?

2. Centre històric d'Arnes
Sabíeu que Arnes té un dels primers edificis renaixentistes que es van construir a Catalunya? Es tracta de l'ajuntament, l'edifici més rellevant del municipi. Data de l'any 1584 i va ser construït per Joan Vilabona de Queretes. Destaquen les seves arcades de mig punt a la planta i uns bonics finestrals, amb ornamentació clàssica al primer pis, després d'unes cornises sobre les finestres esmentades, s'alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides. Val la pena conèixer un dels poblets més especials de la Terra Alta.

3. Centre històric d'Ulldecona
I si parlem del Montsià, sense dubte, hem de senyalar Ulldecona. El seu centre històric conserva nombroses construccions de diferents èpoques a destacar, però, l’Església de Sant Lluc, d’estil gòtic català que s’alça imponent al centre de la vila, i les nombroses cases senyorials com ara la Casa de la Comanda i la Casa de Mossèn Domingo Solà. A Ulldecona trobem també un seguit de construccions barroques del segle XVII-XVIII als carrers de la Puríssima i Sant Cristòfol amb interessants portalades, entrades i barbacanes. També trobem escampades, tant dintre com fora del Casc Antic, cases noucentistes i modernistes destacant la Casa de la Feligresa, obra del famós arquitecte Cèsar Martinell (deixeble de Gaudí), l’antiga Església del Roser i l’antic Convent de Sant Domènech, que és l'actual Ajuntament. Des de l’octubre de 2013, es pot fer la visita pel casc antic amb qualsevol smartphone amb accés a internet.

4. Centre històric de Batea
A part de ser un poble amb una forta tradició vinícola, també és un dels més carregats d'història de la Terra Alta. Batea té un Nucli Antic amb un magnífic traç medieval, amb porxos i arcs on encara és possible imaginar la muralla que l’envoltava en altres temps. Crida l’atenció  el carrer Major, amb porxades i arcs apuntalats del segle XIV. En aquest carrer es troba el centre d’interpretació Hospitals de Sang, que pertany als espais de la Batalla de l’Ebre. Cal destacar l’església de Sant Miquel, interessant edifici barroc-neoclàssic, construït al segle XVIII. Entre les restes de les muralles es poden contemplar les portes d’entrada, com ara el Portal de l’Àngel, el de Cal Llarg i la Portalada de Sant Roc, on es troba la capella de la Mare de Déu del Portal, d’estil barroc, construïda el segle XVII. Aprofiteu la visita a Batea per conèixer de primera mà els seus cellers!

5. Centre històric de la Fatarella
I què m'en dius de la Fatarella? El  seu centre històric amb carrers estrets, sinuosos, costeruts i irregulars, conserva algunes cases antigues molt singulars. Perxes, portalades de pedra picada, inscripcions i escuts, entre les quals destaca la Casa Balsebre, edifici senyorial del segle XVII amb una interessant galeria seguida de petites finestres de mig punt. La parròquia de Sant Andreu, que es va començar a construir el segle XVII, és un temple espaiós d’estil gòtic tardà, amb interior renaixentista i façana principal d’estil barroc del segle XVIII. La capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, d’estil renaixentista, es va edificar en el punt més elevat del poble, des d’on es pot contemplar tota la comarca. Per això se l’anomena el Mirador de la Terra Alta. Ho sabies?

6. Centre històric d'Horta de Sant Joan
En aquesta llista no hi podia faltar Horta de Sant Joan, un dels pobles més pintorescos de la comarca de la Terra Alta. El seu entorn muntanyós i els carrerons medievals del centre històric li confereixen un caràcter gairebé màgic. L'itinerari per la vila comença a la plaça porxada de l'Església, que aglutina un conjunt arquitectònic espectacular. Es tracta d'una església d’aspecte auster amb un petit cor de fusta i una gran nau d’estil gòtic amb els contraforts ancorats al barranc del turó. L’accés a través de la petita plaça porticada no explica la sensació de grandària que es té un cop a dins. Visita molt recomanada!

7. Centre històric de Tivissa
El centre històric de Tivissa, a la comarca de la Ribera d'Ebre, encara conserva l'estructura de l'antiga trama urbanística encerclada per un recinte emmurallat. Una passejada pels carrers estrets i costeruts permet descobrir edificis d'interès com el Portal de l'Era, el Portal d'Avall, l'Hostal o les restes de les muralles. Del conjunt, destaca l'església parroquial de Sant Jaume, d'estil renaixentista, que conté a l'interior una part d'una antiga església gòtica. Una excursió fins al poblat ibèric del Castellet de Banyoles o a les pintures rupestres de la Font de la Vilella pot ser un bon complement a la passejada pel nucli antic de Tivissa. Si coneixeu aquest poble, heu d'anar-hi ben aviat!

8. Muralles de Tortosa
Potser un dels simbols que millor poden explicar les diferents civilitzacions que han passat per Tortosa al llarg de la història. Les muralles medievals de Tortosa són un conjunt de fortificacions de la ciutat de Tortosa declarades Bé Cultural d'Interès Nacional. Es tracta de la muralla de tancament de la ciutat medieval de Tortosa, que inclou també una primera línia de muralla definida en època andalusí, que va ser aprofitada al segle XII, posteriorment a la conquesta. Aquesta segueix l'antic recinte murat d'època romana. Al segle XIV es va definir una nova muralla que ampliava el recinte, aprofitant part de la muralla anterior, i englobava l'eixample medieval de la ciutat

9. Torre de la Carrova d'Amposta
En aquest cas, volem destacar un conjunt històric apartat de la ciutat. I és que la torre medieval de la Carrova s'erigeix en un petit turó vora l'Ebre, uns quilòmetres més amunt del nucli urbà d'Amposta, punt estratègic per al control del trànsit fluvial. La seva estructura robusta del segle XIV la situa com una de les mostres més interessants de fortificació defensiva al curs inferior de l'Ebre. Des de 1443 fins ben entrat el segle XIX va pertànyer al Convent de Benifassà, després de passar per mans de diversos propietaris, fins que l'any 1991 va ser restaurada i adquirida per l'Ajuntament d'Amposta. A tocar de la torre s'ha habilitat una zona de pícnic, prop de la font de la Carrova i les restes d'una vil·la romana en procés de reconstrucció arqueològica.

10. Torre de la Galera
La torre de la Galera és una torre de defensa de la Galera (Montsià), ara incorporada a una església i declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Es tracta de l'edifici més representatiu d'aquesta població del Montsià. El seu origen l'hem de buscar al segle XIV, quan la universitat de Tortosa decidí aixecar-la per defensar el pas de la rambla de la Galera, que marcava la frontera entre el territori jurisdiccional de Tortosa i el d'Ulldecona. L'edifici tingué des d'un principi greus deficiències estructurals, especialment en el cobriment. Aquest fet determinà el seu abandó progressiu, fins que el 1397 en va caure el sostre. A partir d'aquesta data no se'n conserven notícies fins al segle XVII, quan el nivell inferior fou habilitat com a església parroquial, dedicada a Sant Llorenç.

A

També et pot interessar