Jump to navigation
1. Roc del Comptador (Maçanet de Cabrenys, 1.451m) El punt més alt de l'Empordà és el Roc del Comptador, un pic que comparteix tutela entre l'Empordà (Maçanet de Cabrenys) i Ceret (Catalunya Nord). Es tracta del punt més culminant de la serra de les Salines. La ruta principal surt del refugi de la Mare de Déu de les Salines, i durant el seu recorregut ens toparem amb boscos de pi i alzina, les antigues mines de talc o la cova a on, diuen, va ser trobada la Mare de Déu.
2. Puig de Bassegoda (Albanyà, 1.373m) El Puig de Bassegoda, o simplement Bassegoda, és un cim situat entre Montagut i Oix (Garrotxa) i Albanyà (Empordà). La seva característica forma punxeguda, la seva alçada i el fet d'estar aïllat dels altres cims més propers el fan fàcilment identificable. Un ascens assequible que culmina amb una petita grimpada abans de fer cim. Una de les curiositats que amaga aquest pic és la relació que hi té amb l'escriptor Marià Vayreda, i és que al Bassegoda va ser el lloc que li va servir d'inspiració per començar a escriure la seva obra més cèlebre, ‘La Punyalada'.
3. Puig Neulós (La Jonquera, 1.256m) Un altre cim amb custòdia compartida –concretament entre La Jonquera i Sureda (Rosselló)– és el Puig Neulós. La seva carena va funcionar de límit natural entre els antics comtats d'Empúries i Rosselló fins el Tractat dels Pirineus. S'hi pot arribar per carretera des d'El Pertús, o a peu, bosc a través, des de Cantallops. El seu cim destaca per la gran antena blanc-i-vermella, envoltada de verdíssims prats, pinedes i alzinars, i les hospitalàries vaques que hi pasturen cada dia.
4. Serra del Mont (Albanyà, 1.124m) Tornem a Albanyà, i és que el poble altempordanès atresora gran part dels cims que ofereix la comarca. A cavall també entre l'Empordà i l'Alta Garrotxa, amb la vall del riu Fluvià als seus peus i situat entre les conques de la Muga i el mateix Fluvià, la Serra del Mont culmina al santuari de la Mare de Déu del Mont. Des del capdamunt, podrem albirar pràcticament tot el que ens envolta: la plana empordanesa, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès, oferint una panoràmica imponent del Canigó.
5. Sant Salvador Saverdera (Palau Saverdera / Selva de Mar, 670m) Que la seva alçada no menystingui el seu valor paisatgístic, però també monumental. Enclavat a la serra de Rodes, entre els municipis de Palau Saverdera i Selva de Mar, el cim de Sant Salvador és un dels punts més màgics de la comarca. Al capdamunt hi trobarem les restes del Castell de Verdera, una fortificació medieval del segle IX que ha passat de mà en mà al llarg dels segles. Al cim només s'hi pot accedir a peu i des d'allà ens situarem entre els dos litorals que separa el Cap de Creus i que ens permetrà veure tant l'alba com la posta de Sol, la vessant francesa i l'empordanesa, la serra de l'Albera, el Canigó, el Comanegra (Garrotxa) o fins i tot, en dies clars, el Matagalls (Montseny).
6. Puig d'Arques (Les Gavarres / Cruïlles, 532m) El Puig d'Arques és una muntanya de 532 metres al massís de les Gavarres, entre les poblacions de Cruïlles, Romanyà de la Selva i Sant Sadurní de l'Heura, a la comarca del Baix Empordà. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic. La ruta principal parteix des de Can Font de Muntanya (per una pista de bon estat procedent de la població de Cruïlles). Un cop al cim podrem gaudir de la vista sempre i quant pugem a la torre de guaita. Un cop aquí tampoc hem d’oblidar de visitar el dolmen que hi ha al cim, just darrere la torre. El Puig d’Arques no és el veritable cim comarcal del Baix Empordà, sinó que és el Puig Gavarres que es troba just al costat del primer. Des de la torre de guaita del Puig d’Arques, si mirem en direcció la Bisbal d’Empordà, el Puig Gavarres es troba just a la nostra esquerra.
Web Costa Brava - Pirineu de Girona Web Empordà Turisme Web Visit Empordà