Jump to navigation
1. Uns mags d'OrientEls Reis Mags, Reis d’Orient o simplement els Reis o els Reixos són, segons el Nou Testament, uns mags que, guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.
2. Astròlegs de diferents continentsL’evangeli de Mateu (l’únic llibre de la Bíblia que en parla) no especifica quants eren, només diu que eren mags (en algunes traduccions en diu savis) i que venien d’orient. Amb el temps, aquests mags van passar a ser tres astròlegs i després reis, que fins hi tot tenen nom: Melcior, Gaspar i Baltasar, que es consideren originaris d’Europa, l'Àsia i l'Àfrica respectivament.
3. Homes de ciènciaEl terme mag procedeix del grec “magoi”, que significa: matemàtic, astrònom o astròleg, al capdavall un home de ciència. Per això, alguns teòlegs diuen que en aquesta tradició es troben la ciència i Déu.
4. El significat dels regals que entreguenEl valor dels tres regals que va rebre Jesús dels Reis Mags és més simbòlic que no pas material, així doncs els seus significats són: l’or es relaciona amb la riquesa i el poder, i qui en tenia era el rei. L’encens, que ve de l’Orient, és símbol de l’adoració a Déu. De fet, es fa servir en moltes cerimònies religioses. I la mirra, un bàlsam molt preuat, representa la condició humana, ja que és vermella, com la sang. El seu missatge és clar: es reconeix en Jesús l’home que ha de patir per salvar la resta de la humanitat.
5. L'estel de NadalL’estel o estrella de Nadal, també anomenada estrella de Betlem o estrella dels Reis, és un astre que, segons la tradició, va guiar als tres Reis fins al lloc del naixement de Jesucrist, a Betlem. Popularment es representa com una estrella amb cua o un estel fugaç.
6. Temps d'HerodesL’evangeli de Mateu diu que, en temps del rei Herodes, uns savis d’Orient van veure sortir l’estrella del rei dels jueus i van viatjar a Betlem seguint-la fins al lloc on es va aturar, damunt d’on era l’infant.
7. El cometa HalleyEl costum de representar l’estel de Nadal com un cometa va guanyar popularitat a partir de l’any 1305, quan el pintor italià Giotto va incloure l’estel amb cua al seu fresc de l’adoració dels Reis , degut a que uns anys abans va veure passar el cometa Halley i va quedar meravellat per aquesta imatge. Des d’aleshores, l’estrella de Betlem es representa d’aquesta forma.
8. Judea 7aCAl llarg de la història s’han buscat diverses explicacions sobre aquest fet: l’any 1614 Kepler ho va atribuir a la sèrie de tres conjuncions entre Júpiter i Saturn de l’any 7 aC, més recentment l’astrònom Michael Molnar va identificar una doble ocultació de Júpiter l’any 6 aC. Altres explicacions parlen d’una nova o un cometa a l’any 5 aC o d’una sèrie de set conjuncions entre els anys 3 i 2 aC. Les darreres teories atribueixen a la successió de diversos d’aquests esdeveniments astronòmics el que va poder alertar als savis de l’època que hi hauria algun esdeveniment important a Judea.
9. Les desfilades de carrossesLes Cavalcades de Reis són desfilades de carrosses que tenen lloc a la tarda o vespre del 5 de gener per celebrar l’arribada dels Reis d’Orient a cada població, un moment de gran il·lusió per la canalla. Després de la seva arribada es fa la cavalcada pels principals carrers de la població, on cada Rei va amb la seva carrossa i el seu seguici de patges, saludant a les criatures i repartint caramels. En algunes poblacions hi ha el costum de repartir alguns regals durant la mateixa cavalcada.
10. El dia després i el carbóEl Dia de Reis o Diada de Reis se celebra el 6 de gener al matí, després de la cavalcada i la Nit de Reis. És probablement el dia que més matina la mainada durant tot l’any, amb la il·lusió de veure què els han dut els Reis Mags. Quan es lleven els nens i nenes veuen que els camells s’han begut l’aigua, i que els Reis han tastat alguns dels trossos de torrons, les neules i begudes que se’ls va deixar la nit anterior. I, sobretot, comproven si hi ha paquets de regals per tots els racons de casa o si, per contra, troben carbó perquè no s’han portat prou bé.