Avet

Foto: 

Cedida

Els 10 plans per fer aquest pont de desembre a Catalunya

Tres dies per sortir al camp, gaudir dels mercadets de Nadal, dels àpats i de les millors activitats culturals
Surtdecasa
,
03/12/2019
Entorn
Aprofita aquest pont per conèixer l'entorn i gaudir de l'oferta cultural de tot Catalunya. Divendres, dissabte i diumenge per endinsar-se en els mercadets de Nadal, per tastar els millors productes de la terra amb els àpats d'amics, per descobrir cellers i boscos. Dóna un cop d'ull a les recomanacions i visita l'agenda de cada territori per saber què hi pots fer!


1. L'Empordà més verge
L’Empordà ha estat un indret que ha meravellat molta gent. L’enorme volum de turistes que hi arriba cada estiu és, en gran part, una mostra dels sentiments de fascinació que desperta. Passar uns dies a l’Empordà vol dir passar uns dies en un indret amb un clima que, a l’estiu, és gairebé perfecte. El que fa que l’Empordà sigui un lloc diferent és que la seva geografia és d’una bellesa excepcional. «És un paisatge dens, que té un gran pes, però molt i molt discret», escrivia Josep Pla. Els parcs naturals que hi ha a continuació són les petites peces del preciós trencaclosques empordanès. Visitar-lo a l'hivern és una bona manera de descobrir la seva bellesa al natural i també d'apropar-se a algunes de les tradicions que el fan més singular, com per exemple les quines de Nadal.

 

  • imatge de control 1per1


2.  Les rutes dels exiliats al Pirineu
Una altra bona opció per aquests dies de festa és anar al Pirineu. Però el Pirineu no són només estacions d'esquí sinó també rutes que tenen un alt valor cultural, com per exemple les rutes de l'exili que han estat cartografiades perquè es puguin fer els recorreguts per part dels visitants. Entre els anys 1936 i el 1945, milers de persones varen creuar els Pirineus com a via d’exili i d’evasió. Primer els exiliats durant la Guerra Civil espanyola que travessaren els ports de muntanya per fugir cap a França i després els fugitius del nazisme i de la II Guerra Mundial que trobaren als passos pirinencs una oportunitat per escapar de la barbàrie de la guerra. Us presentem quatre dels camins transfronterers que ens permeten saltar a banda i banda de cada vessant, els quals han estat utilitzats històricament com a vies d’unió entre els veïns i els pobles de cada cantó de Pirineu.

 


3. Fira de l'Avet d'Espinelves
És una de les fires de Nadal més singulars de Catalunya. El poble d'Espinelves és un poble romànic dels que encara es conserven a Catalunya on hi podeu trobar peces úniques de l'art d'aquella època en perfecte estat de conservació i on es pot trobar també, des de 1981, la Fira de l'Avet. S'hi mostra una gran varietat d'avets, però sobretot l'Avet Masjoanís i la Picea Excelsa. Els carrers d'Espinelves semblen un pessebre, amb carrers i cases ben cuidades, on encara es pot sentir l’olor dels pobles d’abans a l’hivern. Enguany se celebra la 39a edició de la Fira de l'Avet amb venda d'arbres nadalencs, exposicions, mostra d'arts i oficis, espectacles i Trobada de Plaques de Cava, entre moltes altres activitats. 

 


4. Buscar el tió al bosc 
El Nadal no és Nadal si no ve el Tió a casa. Qui no recorda de ben petit, l’arribada del tió? Aquells bonics nervis mentre l’alimentàvem durant dies de mandarines, nous, avellanes, pomes, cebes i patates... El municipi d’Argençola organitza, des de fa 9 anys, la Festa del Tió, organitzada per l’Associació Casa del Tió. La Festa del Tió d’Argençola és una matinal per a tota la família per viure l’aventura de trobar els tions al bosc. Una oportunitat única d'endinsar-se en un dels pulmons verds de la Catalunya Central, una proposta de turisme sostenible i rural, i també, com comenten els organitzadors, una bona manera de visibilitzar el bosc i aprendre a cuidar-lo. 

 


5. Tast de tardor al celler i Batalla de l'Ebre
Si la idea és anar a les Terres de l'Ebre, et proposem una alternativa al Delta. Descobreix la Terra Alta, els seus paisatges vinícoles, els seus pobles ancestrals de muntanya i les seves tradicions. Si vols una experiència inspiradora et recomanem el Tast de Tardor del Celler Bàrbara Forés, una proposta molt especial que combina història, paisatge i els vins del celler. L'activitat, emmarcada dins dels espais de la Batalla de l'Ebre, començarà pujant a la Serra de Pàndols, per entendre què va passar l'estiu del 38, a la vegada que es podrà observar el paisatge de la Terra Alta i d'aquesta manera conèixer l'orografia del terreny i gaudir del mosaic de cultius, i, a continuació, es visitarà l'Obaga de Tomaset, la finca on creixen els ceps de Morenillo i Garnatxa Negra de 'El Templari'. Finalment, es visitarà el Celler i es tastaran vins en els tres espais. També es pot aprofitar per visitar La Fatarella que durant aquests dies celebra la Festa de l'Oli i també unes jornades gastronòmiques amb l'oli com a protagonista.




6. Visita al Museu Pau Casals del Vendrell
Divendres els visitants podran gaudir d’una visita guiada pel museu Pau Casals de la mà de guies especialitzats. Una de les millors maneres de conèixer tots els secrets de la figura de Pau Casals i la que va ser la seva casa d’estiueig al barri marítim de Sant Salvador. Diumenge tindrà lloc la visita teatralitzada que ens permetrà apropar-nos a la figura de Pau Casals des d'una visió més costumista. Veniu a descobrir-ho amb el Ramon, pescador de la platja de Sant Salvador, i la Maria, la minyona de la Vil·la Casals, que ens explicaran d'una forma divertida i amena anècdotes del barri marítim de Sant Salvador, de la casa de Pau Casals i de la seva vida. Una visita pensada per a tots els públics que ens apropa a la vida més quotidiana de Pau Casals.

 

7. Àger, entre la cultura i els estels
En ple Montsec trobem una de les zones amb menys contaminació lumínica de Catalunya. Un lloc especial per observar els estels. A més hi ha un planetari multimèdia 3D digital amb una cúpula mòbil de 12 de metres de diàmetre, on es realitza el passi del nou espectacle 'We are Stars - Som Estrelles', on descobrirem com nosaltres i tot el que ens envolta està fet del material produït a l'interior dels estels. A més, just aquest cap de setmana té lloc la 23a edició de la Fira d'Àger, que enguany té previst potenciar la seva vessant més cultural amb molts actes i entre els quals destaquen els concerts de Joan Colomo i Sonsonite o l'itinerari artístic on els assistents podran gaudir d'espais expositius pels carrers del nucli antic de la vila fins a la Col·legiata.

 


8. La Fira dels Alls de Balaguer
Hi ha Fires de Santa Llúcia que són especials, una de les fires amb més història de Catalunya és l'anomenada també com la Fira dels Alls de Balaguer. Els assistents podran gaudir dels productes que oferiran les 90 parades que hi participen, des de complements, arbres i flors de Nadal fins a diferents productes gastronòmics de proximitat, així com degustar un plat de la tradicional sopa d'all. La fira recorrerà els carrers dels centre històric: carrer d’Avall, la plaça de Sant Jaume, el carrer de l’Escala, la plaça del Pou, el carrer Major i part dels porxos de la plaça del Mercadal. Una bona ocasió de conéixer el territori de Ponent!

 


9. La Girona dels carrerons sempre enamora
Caminar pels carrerons de Girona i descobrir-hi detalls arquitectònics i botiguetes antigues. Potser no ens caldria res més. Ara bé, les temperatures definitivament han baixat i és important saber a quins llocs et pots anar a refugiar. Espais pensats especialment per cafeters i llaminers, amb marca personalitzada i al centre de Girona. Ofereixen des d’un cafè, un suc verd, el te més intens a una torrada d’estils diferents, un dolç o un healthy bowl. Algunes d’aquestes propostes han aterrat aquests últims anys a la ciutat i d’altres ja hi estan assentades des de fa més temps. La qüestió és que totes han arribat per quedar-s’hi. Mireu, mireu!

 

10. Els secrets del monestir de Pedralbes
Si decidiu una aventura urbana, us recomanem que visiteu un espai patrimonial barceloní que recull segles d'història. A més, el diumenge 8 de desembre hi ha prevista una activitat guiada amb l'objectiu de conèixer els personatges destacats dins la trajectòria històrica del monestir, les relacions amb l’exterior, el seu món devot, i la vida quotidiana dins del cenobi. També es pot aprofitar per fer una visita a l’exposició temporal del Monestir de Pedralbes 'Murals divins', per redescobrir amb una nova mirada la capella de Sant Miquel o la recent inaugurada exposició 'Rere els murs del monestir. Set-cents anys d’una història en femení', amb reconstruccions en 3D. I si us agrada el pur esperit nadalenc, no oblideu fer una visita a la tradicional Fira de Santa Llúcia, ubicada a la plaça de la Catedral! 

Més informació: 

> Consulta més propostes a www.surtdecasa.cat

A

També et pot interessar