Reis Igualada

Foto: 

Marina Méndez

La nit més màgica de l'any es viu a Igualada

La cavalcada de Reis culmina nou dies intensos, que emocionen a petits i grans
Surtdecasa Centre
,
27/12/2022
Fires i festes
Es té constància de la Festa de Reis d'Igualada, el 1895, fet que la significa com la cavalcada més antiga de Catalunya i la segona més antiga de l'Estat (la d'Alcoi se celebra des del 1885). I si bé, la Festa de Reis se celebra en moltes poblacions d'arreu del país, la d'Igualada té unes característiques i uns trets diferencials que l'han convertit en única. Amb els anys, s'ha convertit en la festa icònica de la ciutat d’Igualada, el model de la qual ha estat adoptat i consolidat a la majoria de poblacions de la comarca i voltants. Declarada Festa Popular d'Interès Cultural (2010) i Festa Patrimonial d'Interès Nacional (2016), actualment és candidata per esdevenir Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Però la cavalcada del dia 5 de gener és només el moment més àlgid i espectacular d'una festa, que comença el dia 28 de desembre. A continuació us n'expliquem tots els detalls.

Foto: Marina Méndez
Cada 28 de desembre arriba a la ciutat el Patge Faruk, emissari dels Reis d'Orient, per recordar a tots els petits que Ses Majestats ja estan arribant. Després d'un petit recorregut pel centre de la ciutat amb els seus patges, s'enfila cap al Pavelló de Les Comes (enguany a causa de la pandèmia ho ha fet a la plaça de l'Ajuntament) on l'esperen els infants tot il·lusionats. El Patge Faruk, que va aparèixer per primera vegada el 1943, té un himne propi composat pel mestre Joan Just i sempre porta amb ell el llibre blanc i el negre, on registra els nens i nenes segons el seu comportament.

 


A partir del dia 29 de desembre i fins el 5 de gener, el Patge Faruk parla cada dia a través de Ràdio Igualada. Anomena tots els nens i nenes pels seus noms i cognoms, felicitant-los pel seu comportament o bé, retreient les seves entremaliadures i donant els últims consells per millorar, i poder canviar-los del llibre negre al blanc, abans de què arribin els Reis d'Orient.

 

Foto: Marina Méndez
L'1 de gener al Teatre Municipal l'Ateneu (enguany a causa de la pandèmia, repartits en diversos punts de la ciutat), els nens i nenes d'Igualada acompanyats dels pares i altres familiars, lliuren les cartes al Patge Faruk on hi figuren tots aquells regals que desitgen que els portin els Reis de l'Orient. El Patge Faruk els rep un a un i hi manté una conversa personal amb cadascun d'ells. Mentre fan la cua per ser rebuts i per fer que l'espera sigui més distreta, un munt de patges també parlen amb ells i els donen els consells necessaris per millorar el seu comportament. També se'ls entrega una auca amb dibuixos i rodolins d'autors anoiencs, inèdita cada any.

 


I per fi el dia 5, Melcior, Gaspar i Baltasar arriben a Igualada. Comencen la tarda visitant els infants que es troben a l'hospital, mentre el Patge Faruk amb els seus patges, visiten les residències de la gent gran, que esperen il·lusionats com nens els obsequis que els porten des del l'Orient. Ja a mitja tarda i des de l'antic Hospital, els Ses Majestats acompanyats de prop de 1000 patges, una cinquantena de Jeeps i motos, dues bandes de música, i guiats per una gran estrella, comencen la multitudinària cavalcada que transcorrerà els carrers del centre de la ciutat durant hores, i que aplega milers de visitants d'arreu del país, que s'acosten a Igualada per viure aquesta nit màgica a casa de familiars.

 


Un dels trets diferencials de la Festa de Reis d'Igualda, és que els patges reparteixen els regals personalment als infants en els seus domicilis. Els patges s'enfilen per escales de fusta per arribar als primers balcons o finestres de les cases per on passa la cavalcada. I un cop acabada, una quarantena de camions amb els seus respectius patges i plens de vora 2000 paquets, van casa per casa a tots els barris de la ciutat.

 


La Festa dels Reis d'Igualada s'ha anat modernitzant amb els anys. Deprés d'unes llargues reivindicacions, el 2004 la Comissió de Reis va acceptar que les dones participessin de la cavalcada amb total normalitat, vestides de patge. Els Reis Mags van estrenar carrosses també el 2004, i el 2007, la dissenyadora igualadina Sita Murt va dissenyar i confeccionar uns nous vestits, per tal que anessin d'acord amb el disseny de les noves carrosses. Des del 2013, la cavalcada de Reis es retransmet en streaming a la xarxa, per a tots aquells igualadins que no poden estar a la ciutat o es troben confinats el dia 5, i el 2016, es va estrenar l'himne dels Reis d'Igualada, '5 de gener'.

Més informació: 

A

També et pot interessar