Foto: 

Surtdecasa
La vinya pintada d'Almirall Llusià

Les 10 idees d’oci al Penedès per no gastar un cèntim

A Surtdecasa Penedès us fem un recull de propostes de cultura, urbanisme i paisatge per sortir de casa sense gastar
Surtdecasa Penedès
,
21/01/2016
Activa't
Diuen que la crisi s’està acabant però, per a la majoria de nosaltres, només cal fer un cop d’ull a la butxaca per certificar que aquest primer mes de l’any cal estrènyer el cinturó. Ep! Això no vol dir que ens haguem de quedar a casa. Ni molt menys! Hi ha un munt de coses per fer sense gastar ni un sol cèntim. Al Penedès, us fem un recull pràctic per sortir de casa, gaudir de la cultura i el paisatge i no haver de gastar diners.


1. Tres tombs.
És temps de Tres Tombs al Penedès, de manera que els amants dels cavalls i de les tradicions relacionades amb les feines del camp tenen cita molt aviat a Calafell, Vilafranca i Albinyana. Per més endavant queden la resta de celebracions en honor a Sant Antoni Abat que ja us vam detallar en aquest article.


2. Activitats a la biblio. Les biblioteques del Penedès no paren d’oferir activitats a tota mena de públics. Ara ens fixem en els més petits i us proposem les hores del conte en anglès de la Biblioteca Marta Mata de Cunit i la gimcana que organitzen les biblioteques de Vilanova pel centre de la ciutat durant aquest mes de gener per trobar la seva mascota, en Dolcet. A més, també a VIlanova, el dissabte 23 de gener hi ha hora del conte especial i cinematogràfica: Chomón per a la mainada.

3. Pobles emblemàtics. Encara que necessitareu cotxe o bus si n’hi ha (i això no és gratis), també us hem de recomanar visitar alguns pobles emblemàtics de l’Alt, el Baix Penedès i el Garraf. Coneixeu el carrer major i els edificis modernistes i colonials de l’Arboç? I el castell de Canyelles? O el campanar de teulada verda de l’església de Llorenç del Penedès, que guarda a l’interior una pica baptismal antiquíssima? I Sant Pere de Riudebitlles, amb el seu espectacular Palau dels Marquesos de Lió?...


4. Els altres noucentistes. Queden pocs dies per veure l’exposició Els altres noucentistes a l’aula de cultura del Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca. Tot i ser una exposició petita, ens agrada que es torni a posar en òrbita el moviment noucentista i el que va significar durant els primers trenta anys del segle passat. En plena crisi econòmica, però sobretot de valors, el pensament noucentista ens recorda el paper cabdal que tenen la cultura, l’educació i la ciència en una societat sana.


5. Passejar per Vilafranca, Vilanova, El Vendrell o Sitges. Les “grans” ciutats del Penedès tenen racons que han de ser visitats un dia o altre. Els que som del Penedès hi recorrem sovint. El centre gòtic de Vilafranca, la rambla de Vilanova i el seu passeig marítim, l’entorn de l’església de Sant Bartolomé i Santa Tecla de Sitges, a la vora del mar, recórrer l'anomenat popularment “camí del colesterol” que uneix el nucli del Vendrell amb la platja de Sant Salvador i del que podeu gaudir passejant, corrent o en bicicleta,...

6. La vinya pintada d’Almirall Llusià. Poques coses ens caracteritzen tant com la vinya, que ens marca el paisatge i el calendari. Precisament perquè ell també ve de família de viticultors, l’artista penedesenc Almirall Llusià va decidir fa uns anys portar l’art a la vinya. El resultat és la vinya pintada, situada al costat de la carretera C-15 vella, entre Vilafranca i La Granada, una impactant i inèdita instal·lació pictòrica-artística que consta de més de 800 pals pintats, entre els intermedis i els punters, que s'aixequen en la vinya emparrada.


7. Art i reflexió. La Galeria Sicart acull fins al 12 de març l’exposició col·lectiva ‘El teorema de Maslow nº 2.0 #La necesidad satisfecha no genera comportamiento alguno’, una mostra analítica i propositiva que ens fa reflexionar sobre per què no ens revoltem contra els abusos del poder quan tenim les necessitats bàsiques cobertes. Hi trobareu propostes interessants sobre el conflicte basc, la immigració o el ‘procés’ català.


8. Els jardins de la Vil·la Casals i el passeig de Sant Salvador. Ja sabeu que som molt fans del passeig marítim de Sant Salvador. El qualifiquem de terapèutic perquè ens fa respirar mar, tranquil·litat i oloreta a suquet de peix. A més, podeu aprofitar per fer una visita als jardins de la Vil·la Casals, la casa d’estiueig de Pau Casal de la qual desgraciadament no en va poder gaudir.


9. Excursions al llarg i ample del Penedès. Vivim en una terra planera, de vinyes, turons i mar, ideal per a fer excursions a peu o en bicicleta. Ja us vam proposar cinc sortides per l’hivern pels entorns dels parcs naturals del Foix, Olèrdola i el Garraf, però hi ha una pila d’opcions més que podeu consultar a Enoturisme Penedès.

10. Llocs d’interès urbanístic. La crisi ha parat els grans projectes urbanístics de ciutats i pobles (en alguns casos, millor que hagi estat així), però hi ha algunes intervencions que han sabut treure suc d’una realitat complexa. Un posem un parell d’exemples. A Vilafranca, el carrer Guardiola, una via més aviat lletjota que passa per davant del cementiri i enllaça amb la carretera de Les Cabanyes, ha estat reformat: fora murs, recuperació de marges de pedra seca i carril bici que enllaça amb el camí de la muntanya de Sant Jaume, un dels pocs pulmons verds de la ciutat. I una mica més al sud, a Santa Margarida i els Monjos, carril bici protegit que se’n va fins a La Ràpita amb bones vistes tant urbanes com del paisatge penedesenc. Ideal per fer un tomb tranquil un diumenge al matí i aprofitar per passar pel mercat dels Monjos a fer una ullada.

A

També et pot interessar