Arts
,
2016
Del 22 de setembre al 13 de novembre
Sala dels Trinitaris
Vilafranca del Penedès

Exposició itinerant 'Art en trànsit'

Com a resultat del conveni signat entre l’Ajuntament de Vilafranca i l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, a partir del dijous 22 de setembre i fins al 13 de novembre, la Sala dels Trinitaris del carrer de la Font reunirà una selecció d’obres procedents de la Col·lecció del Centre d’Art la Panera: una col·lecció pública iniciada per l’Ajuntament de Lleida el 1997, a partir de la convocatòria de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol. Una col·lecció que, des d’aleshores fins ara, permet copsar els diferents camins que han seguit les arts visuals contemporànies des de principis dels anys noranta fins a l’actualitat.

Tenint en compte que els artistes i en conseqüència les col·leccions mantenen un fort vincle amb el temps històric en que han nascut, les arts visuals contemporànies sovint han tingut la virtut de copsar d’una manera lúcida −i de vegades amb anticipació−aspectes cabdals que ens permeten entendre el món en que habitem. Això no significa que l’art aporti respostes concretes i immediates, però sí que, a partir del seu sentit crític i de la seva capacitat d’observació i anàlisi des dels marges, dóna eines per qüestionar i comprendre el context contemporani.

En aquest sentit, la tria d’artistes i obres que s’ofereix se centra en la idea segons la qual vivim en un món canviant i en trànsit continu, on les conviccions d’ahir son les incerteses d’avui, i on les veritats irrefutables del passat han perdut solidesa i credibilitat. Son artistes fills de la modernitat i, per extensió, de la postmodernitat. Amb la intenció de fer més intel·ligible a complexitat, l’exposició es condueix des del subjecte i el gènere fins a marcs conceptuals més amplis, com ara l’espai públic i els moviments migratoris, i finalitza amb la revisió de la història i l’emergència de conflictes.

Els artistes participants a 'Art en trànsit' són: Antoni Abad, Juan Pablo Ballester, Susana Casares, Izaskun Chinchilla, Santiago Cirugeda, Javier Codesal, Carles Congost, Democracia, Patricia Esquivias, Alicia Framis, Valeriano López, Javier Peñafiel, Josu Rekalde, Francesc Ruiz, Belén Uriel i Oriol Vilanova.

Activitats complementàries

Donat l’interès per apropar l’art contemporània al gran públic i també des de la vessant més pedagògica, el Servei de Cultura de l’Ajuntament ha programat visites dinamitzades i tallers experimentals adreçats a grups (escolars, gent gran, esplais, entitats, etc.) del 3 al 29 d’octubre.

Per a participar en alguna d’aquestes visites i tallers cal inscriure’s prèviament trucant al Servei de Cultura: 93 890 04 59 o bé escriure un correu electrònic a l’adreça: cultura@vilafranca.org

El dimecres 5 d’octubre a les 20h, l’artista participant a la mostra, Javier Peñafiel, oferirà una conferència-drama amb el títol 'Caducant temps dràstics' adreçada al públic adult.

I finalment, el dissabte 22 d’octubre a les 19h hi ha prevista una visita per al públic adult (a partir de 16 anys) a les 19h.

Inauguració

La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dijous 22 de setembre, a les 20h, i anirà a càrrec de la comissària de l’exposició, Glòria Picazo, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, crítica d’art i comissària independent i exdirectora del Centre d’Art La Panera de Lleida. La inauguració comptarà també amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi.

  • imatge de control 1per1