Foto: 

Cedida
'Abans de la vinya' serà a la Capella del Vinseum fins el 22 de març

El Penedès d'abans de la vinya, del Paleolític als Romans, a través de les pistes amagades sota terra

L’exposició ‘Abans de la vinya’, al VINSEUM, destil·la prop de 200.000 anys d’història mostrant 160 peces arqueològiques del Penedès
Ariadna Caballero
,
15/12/2016
Entorn
La d’arqueologia és una de les col·leccions més importants del VINSEUM. De fet, la fundació del Museu fou arran d’una peça arqueològica, una destral de bronze trobada els anys 30 a la Llacuna. L’exposició ‘Abans de la vinya’ treu a la llum peces restaurades trobades al Penedès i que parlen de la vida dels qui ens van precedir en aquesta terra ara fa 200.000 anys. Com eren les seves vides? Quina tecnologia utilitzaven? Com es comunicaven? I sobretot, com s’ho fa l’arqueologia per esbrinar-ho?

Els museus tenen molta vida amagada. Ens ubiquem al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el VINSEUM. Segur que tots l’imagineu, a la plaça Jaume I de Vilafranca, en un antic palau medieval, amb un pati preciós, una taverna on fer una copa de vi, i amb una exposició estable que si encara no heu vist anoteu-ho com a pendent! Més enllà però del que hi veiem quan hi fem una visita o quan ens hi apropem per gaudir d’activitats com concerts o xerrades, el VINSEUM és recerca, és divulgació, és hemeroteca, és documentació, és bibilioteca, art, estudi i difusió,... i tants aspectes que, a simple vista, no ubiquem al museu.

Una de les grans potes del museu és l’arqueologia, i és que a més del fons propi, és dipòsit oficial de la Generalitat. Així doncs, el museu és l’encarregat no només de guardar les peces sinó també de gestionar-les, restaurar-les i fer-ne recerca. De fet, el d’arqueologia és un dels fons del museu més consultats, així que no és d’estranyar que l’exposició de producció pròpia d’enguany estigui dedicada, precisament, a l’arqueologia. ‘Abans de la vinya’ serà a la Capella del Vinseum del 16 de desembre al 22 de març de 2017.

  • imatge de control 1per1


El Penedès de la prehistòria als romans

En Jordi Farré, arqueòleg, conservador del museu i comissari de l’exposició ‘Abans de la vinya’, ens explica que des de fa anys es duen a terme convenis de restauració amb la Facultat de Belles Arts de la UB i es treballa amb ajuts a la restauració de l'Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona. Així doncs, fa anys que es treballa amb la idea de crear una exposició com aquesta. “Ens trobem també - comenta - que molta gent vol veure més peces del fons. Algunes no s’han exposat mai, i d’altres eren a l’antic museu. Ara - puntualitza - es veuran restaurades amb nous criteris”.

‘Abans de la vinya’ narra, de manera molt didàctica i per a tots els públics, l’evolució humana al Penedès des del paleolític, fa 200.000 anys, fins a l’assentament de la vinya en època romana. “Fins i tot als historiadors se’ns fa difícil comprendre i imaginar el que són 200.000 anys! Hem intentat destil·lar la complexitat històrica a través de textos evocadors, més que explicatius, i exposant objectes complerts enlloc de fragments”, explica en Jordi.

De cada període en coneixerem l’escenari (entorn, clima,...), les eines (amb els avenços i innovacions de cada període), i les xarxes socials, és a dir, com es relacionava la gent entre si i amb l’exterior. En total més de 160 peces arqueològiques, des de peces de sílex a collarets, fins a ceràmica, destrals, puntes de fletxa o exemples d’escultura que, com un llibre obert, ens permetran fer un viatge en el temps per comprendre millor el Penedès. “Veurem que han canviat moltes coses però d’altres gens, i ens podrem sentir vinculats a aquella gent, descobrir com de lluny i, alhora, com de prop estem.

Més de 500 jaciments al Penedès

Excavacions al jaciment de la Font de la Canya (2011)

El Vinseum té comptabilitzats més de 500 jaciments arqueològics al Penedès. Més de 500 indrets on han aparegut des d’una única peça fins a milers de fragments. I com escolliu quines peces es restauren i s’exposen? - li plantegem al Jordi Farré. “S’escullen en funció de la seva integritat, l’estat de conservació, la significació de l’element pel període i també segons la necessitat d’intervenció; els metalls, coures, bronzes,... necessiten restauracions més urgents”, ens explica.

Un trencaclosques del passat a sota terra

“L’arqueologia és un trencaclosques del que sempre faltaran peces; no tenim testimonis orals, o objectes de fusta, teixits… és una ciència viva i la troballa d’objectes pot fer canviar allò que fins ara s’interpretava”. Farré n’és un apassionat. De fet, la passió de molts penedesencs que durant anys han treballat de manera voluntària als jaciments, i fins i tot han pagat de la seva butxaca proves de datació de carboni 14, ens ha permès anar desvetllant secrets del nostre passat que ara queden plasmats en aquesta exposició.

“No hi ha persona a qui el fet de descobrir no li generi adrenalina”. Descobrir, a més, a través d’objectes sembla encara més fascinant. “Amb les peces al davant - diu Farré - sembla que connectem amb les persones que les van utilitzar; els objectes tenen una càrrega, un magnetisme brutal. Hi ha tot un món del passat sota terra, fossilitzat”.

L’exposició inclou també vuit propostes paralel·les, activitats divulgatives que van des de la talla en sílex a la visita a dos jaciments arqueològics importants i propers o converses amb especialistes que ens oferiran el seu punt de vista i els seus coneixements sobre l’arqueologia en general i del Penedès en particular.

Més informació: 

L'exposició 'Abans de la vinya' s'inaugura el 16 de desembre a les 20h, a la Capella de Sant Pelegrí de Vilafranca.

Es podrà visitar del 17 de desembre al 22 de març. Durant aquest temps es duran a terme activitats paral·leles vinculades a l'arqueologia, estigueu atents!

L'entrada és gratuïta i els horaris de visita són divendres de 17 a 20h, dissabtes de 10 a 14h i de 17 a 20h i diumenges de 10 a 14h.

Més informació

A

També et pot interessar