plans, cultura, culturals, estiu, tardor, setembre, octubre, tornada, rutina, energia, optimisme, Ponent, Surtdecasa Ponent, Panera, ruta, literatura, Balaguer, Lleida, IEI, taller, Castellserà, laberint, blat de moro, Ramon Llull, història, Holocaust, Segona Guerra Mundial, Museu de Lleida, 2016

Foto: 

Cedida
Els tallers del Centre d'Art la Panera, una opció per gaudir en família

Les cinc novetats culturals per començar el curs a Ponent

Surtdecasa Ponent et proposem 5 activitats per gaudir de la tornada a la rutina
Cristina Mongay
,
19/09/2016
Activa't
L’acabament de l’estiu és per molts i moltes una etapa complicada, un moment en que ens tenim que retrobar plenament amb la nostra rutina, la feina i els estudis, i no sempre sabem com fer-ho sense deixar de sentir-nos positius i plens d’energia. La tornada ‘a casa’, la finalització de les vacances i de les llargues estones de temps lliure, però, no les hauríem de prendre com un desastre sense remei, sinó com uns instants que ens han proporcionat l’aire fresc suficient per seguir alimentats tots els nostres projectes i somnis. Les petites coses, les que veritablement donen sentit a les nostres vides, continuen amb nosaltres, i amb la tornada de setembre s’afegeixen a elles nous plans culturals que ens retornaran l’alè quan sentim que ho necessitem. Surtdecasa Ponent et proposem 5 plans que milloraran la teva tornada i t’ajudaran a comprendre que l’esperit estiuenc no depèn tant del calendari sinó d’un mateix.

1. Visita l’exposició de ‘Mediterrani. El nostre mar, com mai l’has vist’

Creies que finalitzant l’estiu t’allunyaries dels secrets del mar? Doncs no! Caixaforum Lleida t’hi aproxima i et proposa una reflexió a l'entorn de la nostra relació amb aquest mar que ha estat bressol de civilitzacions durant mil·lennis.

Superpoblació, contaminació, espècies en perill, etc., la mostra permet conèixer de primera mà quins són els perills que amenacen el Mediterrani, així com la riquesa que alberga. I és que, tot i que només ocupa el 0,8% de la superfície oceànica mundial, el Mediterrani conté el 18% de totes les espècies marines catalogades al planeta.

I no només això, la seva diversitat abasta també la cultura, des de la riquesa lingüística que alberga fins a la gastronòmica.

Més informació: Caixaforum Lleida2. Viure la Setmana Cultural Isagoge

Un any més, Cervera celebra la 40a Setmana Cultural Isagoge, una setmana dedicada a la cultura local que serveix de prèvia a la Festa Major del Sant Crist (del 23 al 26 de setembre).

Enguany el gran protagonista és en Ramon Llull, figura al voltant de la qual giren gran part dels actes. Destaca la visita nocturna 'Cervera al so de Ramon Llull' (que es realitzarà el dimarts 20 de setembre), la projecció de les pel·lícules 'Travessa de tres colls' (34’) i 'Antàrtica 2016' (35’) (el dia 21 de setembre); el concert de jazz a càrrec de 'Gumbo Jass Band' (el 22 de setembre), i l’espectacle musical de cloenda 'Ramon Llull, d'amor foll' (el 23 de setembre).

Més informació: Setmana Cultural Isagoge3. Cita amb Ramon Llull al Museu de Lleida
Amb motiu del 700 aniversari de la mort de Llull, el Museu de Lleida: diocesà i comarcal presenta l’exposició Ramon Llull i l’encontre entre cultures. Raimundus, christianus, arabicus.

La mostra proposa un recorregut per la vida i l’obra del filòsof, escriptor i intel·lectual mallorquí. Aquesta està dividida en 10 àmbits que parlen del context mediterrani medieval en què va viure Llull, passant per la informació sobre el propi personatge, fent un recorregut pel seu projecte missional, intel·lectual i polític, per acabar mostrant la increïble difusió que Ramon Llull ha tingut a Europa des de la seva mort.

La singularitat d’aquesta proposta cultural és el conjunt de trenta objectes que s’hi mostren. Destaca l’única còpia coneguda del testament de Ramon Llull, que mai abans ha estat exposada; i el Reliquiari del Sant Drap, la relíquia més important que mai hi ha hagut a Lleida.

Més informació: Museu de Lleida: diocesà i comarcal4. Realitzar la ruta literària de Balaguer
Si us trobeu prop de Balaguer, no dubteu en realitzar la seva ruta literària! La conformen un total de 20 indrets senyalitzats amb un QR i es tracta d’anar-los seguint, tot reconeixent els seus racons més interessants i la literatura que ha inspirat.

Podreu conèixer monuments i espais a través de la lectura dels textos d'escriptors com la Teresa Pàmies, en Francesc Puigpelat, el Josep Carner Ribalta o en Josep Pla.

La Ruta literària de la capital de la Noguera forma part del llibre ‘Comarques lleidatanes, l'Alt Pirineu i l'Aran’ d’en Llorenç Soldevila, de la col·lecció ’Geografia literària’, que mostra la fisonomia, la història i el patrimoni monumental a través de la interpretació que en fan els nostres grans escriptors.

Més informació: Ruta literària de Balaguer5. Taller al Centre d’Art la Panera
I, pensant en el més menuts de casa, fins al 25 de setembre podeu gaudir els caps de setmana del taller ‘Famílies de lletres’.

A partir de la visita a l’exposició ‘Wanderlust’, de la dissenyadora Marta Cerdà, es realitza l’activitat basada en l’observació de diferents tipografies. A més a més, podreu dissenyar i donar forma a les lletres que formen el nostre nom. També podreu participar en el procés creatiu a través del qual les lletres es convertiran en personatges, objectes o animals. A punt per potenciar la vostra imaginació?

Més informació: Centre d'Art la Panera

A

També et pot interessar