Coopera, projecte de relleu agrari

Foto: 

GM

Coopera: relleu agrari, feina i inserció

El projecte Coopera aspira a formar i capacitar persones en risc d’exclusió per garantir el relleu generacional al camp
Goretti Martínez
,
08/04/2021
Entorn
Coopera és un projecte de relleu agrari impulsat per les cooperatives penedesenques Covides, Entrem i Actua. Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya que té com a objectiu aportar una solució a la manca de relleu generacional en el món de la pagesia a partir de la formació i capacitació de persones en risc d’exclusió social. De retruc, Coopera s’erigeix com una possibilitat de lluita contra l’abandonament agrari i com un complement per als joves pagesos que, ara per ara, no arriben a guanyar-se la vida amb la feina al camp.

Coopera ofereix serveis agraris de tota mena (poda, esporga, collita, neteja de parcel·les, biomassa, etc. als pagesos i propietaris de finques a través de persones en risc d’exclusió social. D'altra banda, s’encarrega, en règim de parceria, de la gestió directa de finques que corren el risc de quedar abandonades i que poden seguir sent productives. Tot plegat amb la voluntat de poder generar producte propi, elaborar-lo i comercialitzar-lo dins la xarxa de comerç just i seguint els principis de l’economia social i solidària. A més a més, Coopera ofereix contractes a joves pagesos que poden exercir a temps parcial com a formadors d’aquestes persones que volen entrar en el món de la pagesia, de manera que puguin complementar el seu sou.

El projecte Coopera vol abordar diferents problemes vinculats al sector primari: garantir el relleu de la pagesia, evitar l’abandonament de terres i capacitar i formar persones en risc d’exclusió social, especialment persones migrades no acompanyades. El projecte ha nascut al Penedès després d’una prova pilot de dos anys entre vinyes i oliveres de la mà de la consolidada i històrica cooperativa Covides, que era qui requeria de la mà d’obra. El president de Covides, Fèlix Galimany, explica que fa un parell d’anys Covides va crear un banc de terres per a que altres socis poguessin seguir l’activitat però, tot i aquesta iniciativa, alguns camps de cultiu acabaven abandonats. Amb el projecte Coopera, “hem pogut cobrir les necessitats de molts pagesos en moments de pics de feina i, alhora evitar l’abandonament de terres”.

  • imatge de control 1per1

 

Presentació de Coopera, projecte de relleu agrari | Foto: GM
En part pels bons resultats que va donar durant les dues últimes veremes, amb un centenar de persones contractades, i en part, per la gran necessitat de trobar i gestionar mà d’obra per les feines del camp, Coopera ha començat a esquitxar, no només el Penedès, sinó diversos indrets de Catalunya. Ja hi ha propietaris de finques interessats en Coopera al Tarragonès, la Terra Alta, el Segrià o el Pallars. De moment, la cooperativa ja gestiona la finca de Ca La Marieta de Subirats, amb mil presseguers que estaven a punt de ser arrencats, i cinc hectàrees més de vinya, olivera i horta a diversos municipis de l'Alt Penedès, sempre amb agricultura ecològica. El coordinador de Coopera, Ramon Masip, explica: “El que ens hem trobat és que, abans de presentar-nos públicament, ja ens han anat arribant peticions de diferents parts del territori: per tant serà un projecte de país. I, donada la bona resposta que hem rebut fins al moment, esperem que sigui així en quatre o cinc anys”.

Un dels principals objectius de Coopera és garantir un lloc de feina estable per a les persones participants i salvar la temporalitat del sector agrari enllaçant campanyes i intercalant-hi altres feines vinculades a la matèria primera. Però sempre entenent que es tracta d’un impuls per entrar al mercat laboral ordinari. Javier Guerra, coordinador de l’àrea d’infraestructures i promoció de Coopera apunta: “La idea no és que les persones que treballen al Coopera s’hi quedin tota la vida sinó que entenem el projecte com un procés de capacitació, formació i apoderament perquè aquestes persones puguin sortir al mercat laboral ordinari i obtinguin feina treballant per als pagesos que tenen capacitat de contractació”. “Però les persones que passin pel Coopera tindran una base de coneixements i experiència per garantir que els pagesos no es quedin sense relleu”, afegeix.



La finca on fan el curs d'iniciació a la poda els vuit participants actuals de Coopera
El Ferran Romeu és un jove pagès del Vendrell. Ara fa de “cap de colla” de Coopera junt amb un altre company, el Roger Balaguer, per ensenyar un grup de nois diverses feines del camp. Estan fent un curs d’iniciació a la poda en una vinya de la masia Can Batlle, a Avinyonet del Penedès. El curs el realitza l’Acadèmia de Poda, amb el patrocini de la Fundació Família Torres, i hi participen vuit persones. “Crec que és important, primer, perquè el territori està any rere any més destruït i, després, perquè la vida de pagès és cada vegada més difícil. Sense projectes com aquest, nosaltres estaríem treballant d’altres feines i, al mateix temps, aquestes terres de conreu es perdrien”, afirma el Ferran.

Un dels joves que participa al projecte Coopera és el Bilal El Gharzoul. Té 27 anys, va arribar amb 7 anys a Espanya i ara porta 15 anys a Catalunya. Primer va viure al CRAE (Centre Residencial d’Acció Educativa) de Santa Perpètua de Mogoda i després va ser traslladat al CRAE de Vilafranca del Penedès. En aquesta ciutat porta els darrers deu anys de la seva vida. Des dels 18, ja fora del CRAE, que ha anat treballant com a operari de magatzem i de fàbrica i en l’àmbit de l’hostaleria. Amb Coopera està descobrint un món que li agrada i que desconeixia per complet, el de l’agricultura. “El grup està molt content. La veritat és que ens agrada molt treballar al camp. A mi, personalment, aquesta feina m’omple: estic a l’aire lliure, vaig fent, vaig a la meva bola i m’encanta la feina perquè tot s’ha de fer amb molta cura des del principi per tenir un bon producte. I, a més a més, és una feina bonica perquè cuidem el medi ambient”, afirma el Bilal. “M’agradaria, algun dia, tenir la meva pròpia granja i ser pastor. També hi podria posar vinya i olivera. Hi penso sovint. Potser d’aquí a uns anys, si tot va bé, tinc la meva pròpia finca i faig el meu propi vi. Seria molt guai…”



El Bilal El Gharzoul i un company de Coopera, amb el "cap de colla" Ferran Romeu
Coopera arrenca aquest 2021 gràcies a una subvenció de 160.000 euros concedida per la Generalitat en el marc del projecte Singulars. Els responsables de Coopera remarquen que aquest és un projecte obert i que vol sumar noves adhesions, bé sigui d'altres cooperatives o d'empreses que vulguin actuar com a mecenes. Per exemple, els aniria molt bé comptar amb maquinària agrícola o començar a obtenir col·laboracions amb obradors per portar-hi els seus productes quan comencin a collir. “No venim a crear res que no existeixi, sinó que volem aprofitar tot allò que tenim al voltant per sumar plegats”, diu Ramon Masip.

Més informació: 

Web Coopera

Web Entrem
Web Actua
Web Covides

A

També et pot interessar