Reunió de treball

Foto: 

Pixabay

El Penedès en clau cooperativa

Del 3 al 16 de juny se celebra la Quinzena de l’Economia Social i Solidària, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i el Garraf Coopsetània
Goretti Martínez
,
04/06/2019
Activa't
Amb la idea de donar a conèixer l’Economia Social i Solidària (ESS) com a model econòmic alternatiu a l’existent, ressaltar els valors que la sostenen i visibilitzar les nombroses iniciatives vinculades a aquest model que ja existeixen al nostre voltant, la Quinzena torna al Penedès per segon any consecutiu. Organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i el Garraf Coopsetània, la Quinzena de l’ESS té lloc del 3 al 16 de juny amb una dotzena d’activitats que esquitxaran d’idees les comarques penedesenques amb la voluntat d’estendre un model clau per a la transformació de la nostra societat en una de més justa i equitativa. Aquesta segona edició de la Quinzena dona continuïtat a una iniciativa que va néixer l’any passat i que enguany presenta dues novetats importants: el canvi de dates per tal d’arribar a més gent - l’any 2018 es va fer al setembre- i la incursió al Baix Penedès, que s’espera que cada cop sigui més intensa.

La Quinzena de l’Economia Social i Solidària (ESS), organitzada per Coopsetània, vol donar a conèixer l’ESS com a model econòmic alternatiu a l’existent, ressaltar els valors que la sostenen -democràcia interna, justícia social, equitat, sostenibilitat…-, així com visibilitzar les nombroses iniciatives que ja existeixen al nostre entorn en forma de cooperatives, grups de consum o finances ètiques.

Novetats de la segona Quinzena
L’any passat, la Quinzena va tenir lloc a primers de setembre però, en aquesta ocasió, la iniciativa s’avança a primers de juny per intentar arribar a més públic. D’altra banda, enguany, per primera vegada, s’han organitzat alguns actes de forma conjunta amb el cercle del Baix Penedès de CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona. Tal com explica Laura Rafecas, coordinadora de Coopsetània, “en un parell d’anys preveiem que Coopsetània incorpori la comarca del Baix Penedès, que actualment forma part de CoopCamp i per això hem cregut molt pertinent començar a treballar en accions conjuntes”.


Rubén Agulló i Laura Rafecas durant la presentació de la Quinzena a Vilafranca del Penedès | FOTO: Coopsetània

Un programa per arribar a tothom
La Quinzena s’obre a tota la ciutadania i per això s’han programat nombroses activitats adreçades a públics ben diversos. Per configurar el programa s’ha comptat amb la col·laboració i complicitat d’administracions públiques i de nombroses entitats del territori. De fet, una de les màximes de l’Ateneu Cooperatiu és col·laborar al màxim amb els agents locals, buscar complicitats i intercooperar per anar fent xarxa i engrandir l’ESS. De moment, s’han programat una dotzena d’activitats. El tècnic de Coopsetània Rubén Agulló explica que “hem intentat buscar resposta a algunes de les qüestions que estan a l’ordre del dia com poden ser el feminisme, l’habitatge, el medi ambient, les finances ètiques o l’habitatge”. I continua dient que “la nostra intenció és reflexionar i donar a conèixer la resposta que l’Economia Social pot donar a aquestes qüestions”.

Què trobarem a la segona Quinzena de l’ESS?
Les propostes són molt diverses i tot seguit us les detallem una a una. D’entrada, però, heu de saber que hi ha un parell d’exposicions que acompanyaran la Quinzena tot aportant-hi continguts relacionats. D’una banda, la biblioteca de Santa Margarida i els Monjos acull la mostra ‘Comerç just i banca ètica’ de Setem Catalyunya. I de l’altra, fins al 24 de juny, podem visitar l’exposició ‘Actuart’ a la seu d’Actua a Vilafranca del Penedès. Ara sí, anem a pams:


Jornada de treball de Coopsetània | FOTO: Coopsetània

1. L’Economia Social i Solidària, motor del desenvolupament sostenible al Penedès Garraf. Jornada organitzada per la Fundació Ent i Sinergia que ha tingut lloc aquest mateix dilluns 3 de juny a Can Pahissa (Vilanova i la Geltrú). Durant la jornada s'ha parlat de la sostenibilitat ambiental de l'economia social i s'ha dut a terme una activitat d'intercooperació per crear xarxa entre les entitats participants i compartir experiències i projectes.

2. Jornada sobre propostes de finançament a l’ESS. Jornada organitzada per Coopsetània i Coodin que tindrà lloc el dimecres 5 de juny a la tarda a Can Pahissa (Vilanova i la Geltrú). S’hi presentaran els projectes Coodin i Ficoop i el de la Turuta (la moneda social de Vilanova i la Geltrú), amb una posterior taula de treball per abordar la millora del finançament.

3. Pre-Partisana: projecció del documental ‘Fabricando mujeres’. El dijous 6 de juny al vespre, al Bar Itàlia, Bullanga Feminista organitza una fantàstica prèvia a La Partisana amb la projecció del documental ‘Fabricando mujeres’.

4. La Partisana 2019. Bullanga Feminista organitza aquest dissabte 8 de juny, de les cinc de la tarda i fins a la matinada, una nova edició de La Partisana a la plaça de les Casernes de Vilanova i la Geltrú. Aquesta és la festa anual del col·lectiu vilanoví, una jornada amb contes, tallers, un recital poètic, sopar i música feminista.

5. Venda de productes de la cooperativa d’alumnes Decojove de l’escola Sant Domènech. El diumenge 9 de juny al matí, de deu a una del migdia, el mercat municipal de Santa Margarida i els Monjos tindrà una parada de joves emprenedors i emprenedores de cinquè de primària que ja saben molt bé què és i com funciona una cooperativa.

6. Taller ‘Consum responsable, per on començo?’. Coopsetània i el Banc del Temps de Sant Sadurní d’Anoia organitzen aquest taller el dilluns 10 de juny a la tarda al Casal d’Entitats.

7. Presentació - taller ‘El negoci continua en clau cooperativa’. El dimarts 11 de juny al matí, a la seu d’Actua a Vilafranca del Penedès, es farà aquesta presentació - taller que aprofita l’experiència viscuda per compartir-la, amb els seus pros i contres.

8. Jocs de taula cooperatius. Jugaires del Penedès organitzen aquesta vetllada de jocs per a tothom el dimecres 12 de juny a la tarda al Casal Popular de Vilafranca del Penedès.


Vetllada de jocs organitzada per Jugaires del Penedès al Casal Popular | FOTO: Jugaires del Penedès

9. Taller formatiu ‘Tecnologia Blockchain, potencials d’un futur imminent’. La Fassina de Vilafranca del Penedès acull aquest taller formatiu que tindrà lloc el dijous 13 de juny durant el matí.

10. Taula rodona ‘Respostes de l’ESS pel dret a un habitatge digne’. També el dijous 13 de juny, a les sis de la tarda a la biblioteca Armand Cardona i Torrandell de Vilanova i la Geltrú, es parlarà d’habitatge. La Quinzena no ha volgut obviar un tema tan candent en l’actualitat de moltíssimes famílies.

11. 5a Taula territorial de l’ESS a l’Alt Penedès i el Garraf. El divendres 14 de juny, de 10 a 12h, al Centre Cultural Miramar de Sitges. Es preveu que hi participin diversos agents relacionats amb l’ESS (administracions locals i comarcals, gestories i prescriptores, entitats, cooperatives, etc.). Serà el 14 de juny a Sitges. i, a la tarda, tindrà lloc una interessant formació en cooperativisme titulada ‘Com puc emprendre un projecte col·lectiu?’.

12. Jornada de l’ESS al carrer. Des de les 10:30h, al Mercat dels dissabtes de la plaça Catalunya de Sitges, la jornada traslladarà multitud d’experiències i possibilitats de l’economia social i solidària al carrer perquè les puguem conèixer de primera mà.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar