Rutes pel Penedès: la muntanya del Montmell

Recorregut pel cim més alt del Baix Penedès
Surtdecasa Penedès
,
05/08/2013
Entorn

El municipi del Montmell és el més gran del Baix Penedès i compta amb el cim més alt de la comarca, la Talaia del Montmell. El seu entorn ofereix una magnífica oportunitat de caminar per la natura observant ermites romàniques i restes de castells, tenint sempre una gran vista panoràmica de tot el Penedès. Surtdecasa us proposa el següent itinerari:

1-) Església nova de Sant Miquel: Una bona manera de començar el recorregut és sortir de l’àrea forestal del Montmell, que es troba a pocs minuts del poble de la Joncosa. Seguint la pista, a uns 500 metres, hi ha l’església nova de Sant Miquel, una construcció gòtica feta a finals del segle XVI i que actualment està tancada. Tot i això es pot visitar el recinte i albirar part de l’interior des de la porta de ferro.

  • imatge de control 1per1

2-) L’Ermita de Sant Miquel: Seguint el camí que rodeja l’església agafem un corriol que ens porta fins a un creuament de camins, on un pal indicador ens dóna l’opció d’anar a veure l’ermita, que es troba emparrada a mitja muntanya. Aquesta ermita romànica del segle XII està perfectament integrada a les pedres de la muntanya, i va funcionar fins el segle XVI. La zona ofereix una magnífica vista, raó per la qual es coneix com ‘el balcó de la Joncosa’.

3-) Cim de La Talaia: Desfem el camí que hem seguit fins arribar a l’ermita i tornem al creuament de pistes, on aquest cop agafem la de l’esquerra que porta cap a Can Magí Vidal. A sota s’hi veu la Vall de Sant Marc, amb una gran panoràmica de les terres de l’Alt Camp i la serra de Miramar. Al cap d’uns 20 minuts trobem un pal indicador que ens desvia cap al cim del Montmell. Passem pel costat del Pi de les Tres Branques i al cap d’una estona arribem al Cim de La Talaia (861 metres). En un dia clar es pot veure des dels Ports de Beseit fins els Pirineus, i és un bon lloc per descansar i menjar alguna cosa.

4-) Creu del Montmell i Castell: Des del cim seguim per un corriol que va per la carena de la muntanya i que en pocs minuts ens dirigirà fins a una gran creu, d’uns 5 metres d’alçada. Anteriorment, la creu estava il·luminada, per poder-la veure des de la Joncosa, però ja no funciona. D’allí baixem cap a un collet que ens separa del Castell, el qual és visible des de la Creu. El Castell es troba a 780 metres d’alçada, el més enlairat del Penedès, i es troba en ruïnes. Ofereix una gran vista del Camp de Tarragona.

Des del castell es pot agafar un caminet que baixa fins a l’ermita, i d’allà es pot retornar pel camí que hem agafat el principi fins tornar a arribar a l’àrea forestal del Montmell.

Durada: 2 hores
Dificultat: Mitjana
Desnivell: 450 metres
Consell: En un dia asolellat es recomana portar alguna cosa per tapar el cap.

Font: 'Baix Penedès. 17 excursions a peu' (Cossetània Edicions)
 

A

També et pot interessar