Petits monstres

Foto: 

Cedida
Una imatge de 'Et vindré a tapar'

Les 15 obres de teatre que no et pots perdre d’aquí al juny

Vilanova, Vilafranca i El Vendrell han presentat la programació teatral de febrer a juny i a Surtdecasa Penedès us fem una selecció del que creiem que no us heu de perdre
Goretti Martínez
,
18/02/2016
Espectacles
Les tres capitals aposten un cop més per una programació eclèctica amb la voluntat d’arribar a tots els públics. Els espectacles teatrals de gran format que estan de gira continuen guanyant pes, probablement perquè funciona molt bé allò de que vinguin a casa i no ens haguem de desplaçar a Barcelona. Però també hi ha espai per a propostes noves i, sovint, innovadores. Veureu que hem obviat algunes de les obres més grans com Neus Català: Un cel de plom, Per un sí o per un no, Marits i mullers o Don Joan de Molière, que ja de per sí són tot un reclam. Però aquí volem posar la mirada en altres espectacles, a priori més minoritaris, que tenen una pinta excepcional. Incloem la dansa, sempre amb autèntiques perles per descobrir.

1. Només són dones, amb Míriam Iscla, Maika Makovski i Charo López. Cinc històries entrellaçades sobre els sofriments de milers de dones a les presons de l’Estat espanyol durant la guerra. Esposes, mares, filles i germanes però també, i sobretot, militants, sindicalistes, guerrilleres i lluitadores incansables per la democràcia i pels drets adquirits. 26 de febrer, 21h, Teatre Principal (Vilanova).

2. Petits monstres, de Marilia Samper. L’Anna, a punt de fer els 40 anys, artista conceptual a l’atur i vivint de nou a casa dels seus pares, ha decidit conviure amb tots els seus temors i paranoies i ensenyar-los sense complexos, acceptant així, públicament, que la seva vida és i serà una veritable merda. La seva idíl·lica vida de merda es veurà amenaçada per la intenció de la seva germana Marta de separar-se del seu xicot (vegà i practicant de ioga) i tornar a la llar paterna. 26 de febrer, 22h, TÀG (El Vendrell).


3. Solitudes, de Kulunka Teatro. La companyia KulunkaTeatro presenta 'Solitudes', el seu segon muntatge després de l’èxit amb "André y Dorine" que també vam poder veure a Cal Bolet. Una història que, a través de l'humor, aprofundeix en la soledat i la incomunicació dels membres d’una família. El mateix equip creatiu ha posat en peu un nou treball de teatre de màscares que, sense una sola paraula, resulta d’allò més expressiu. 26 de febrer, 21h, Teatre Cal Bolet (Vilafranca)

4. Et vindré a tapar, de la companyia L')e(spai en construcció. 'Et vindré a tapar' està inspirada en una historia real i basada en els casos dels milers d’homes desapareguts durant la guerra civil, així com en l’espera de les seves famílies durant més de 60 anys per tal d’obtenir informació sobre el lloc on estan enterrats. L’)e(espai en construcció és una companyia de teatre de creació col·lectiva que aposta per un teatre nu, despullat d’artificis on la història esdevé la protagonista. 11 de març, 21h, Teatre Cal Bolet (Vilafranca).

5. Maria Rosa. El clàssic d’Àngel Guimerà per redescobrir un dels personatges més suggeridors del teatre català. Una història d’assassinats, venjances, passions ocultes i tensions sexuals per oferir-nos també, i sobretot, un retrat de la precarietat laboral del món obrer i una denúncia de les injustícies socials. El muntatge té al capdavant Carlota Subirós, una directora que ja té experiència a l'hora d'afrontar muntatges d'obres clàssiques i que ha plantejat la recuperació del text amb una mirada actual, una versió de l'original des d'una perspectiva contemporània. 8 d’abril, 22h, TÀG (El Vendrell).

6. From lost to the river, de la companyia XeviXaviXou. 'From lost to the river' és un espectacle d'humor en moviment, ple de tòpics atípics, que barreja estils sense complexos. Un viatge trepidant carregat de sorpreses, el pelegrinatge cap a un lloc desconegut de dos individus desorientats. L'esperit competitiu marcarà el recorregut. Contra qui competeixen? Un contra l'altre? Contra ells mateixos? Contra les adversitats? Aviat descobriran que amb els temps que corren, la unió fa la força. El llenguatge de XeviXaviXou és una mescla de dansa, teatre i clown. 14 d’abril, 21h, Teatre Cal Bolet (Vilafranca).

7. Animals de companyia, d’Estel Solé. En un to de comèdia realista, l’obra posa en dubte el valor de l’amistat. Els egos i les enveges col·lidiran les unes amb les altres. La constatació que la solitud i la necessitat d’afecte ens porta a tots a convertir-nos en animals de companyia. 24 d’abril, 19h, Teatre Cal Bolet (Vilafranca).


8. Lowland, de Roser López Espinosa. 'Lowland' ens retorna a l’animalitat del cos i del moviment, a l’aprenentatge, l’esforç, la tenacitat i la resistència, la bellesa, l’esperit de superació i l’esperit de llibertat. Partir o arrelar-nos? Lowland és el paisatge de cadascú i el viatge. Només es pot volar amb el cos i ens caldrà enginy i imaginació per aconseguir unes ales. Un imaginari del món de les aus i dels homes, ple de llum i vitalitat a Lowland, la terra baixa. 1 de maig, 19h, Teatre Cal Bolet (Vilafranca).

9. You say tomato, de la Sala Trono. En Santi, fill renegat d’una llarga nissaga d’orquestristes de comarques, i la Rosó, nena prodigi televisiva dels primers noranta, porten 10 anys vivint junts. La seva història d’amor va començar juntament amb un trepidant projecte musical que els havia de portar, un dia o altre, al capdamunt de l’escena catalana. Els anys han passat i aquest dia no ha arribat. 6 de maig, 21h, Teatre Cal Bolet (Vilafranca).

10. El sexe nostre de cada dia, amb el Grup de Teatre La Cumprativa. L’any 1995, s’estrena Sesso? Grazie, tanto per gradire!, una obra de teatre escrita l’any anterior per Dario Fo (Premi Nobel de Literatura, l’any 1997), Franca Rame i el seu ll Jacopo que, partint de les seves experiències personals, ens parla sobre l’amor, el sexe, el buit de la consciència corporal, els tabús, les pors, les inhibicions... 14 de maig, 22h, TÀG (El Vendrell)

11. Diagnòstic Hamlet, de la companyia Pelmànec. Max vol ser Hamlet. Vol que Shakespeare decideixi por ell, parli per ell, l’alliberi del seu dolor i de la seva por a través de les paraules d’un dels seus personatges més complexes. Per això, dia rere dia, recrea la il·lusió de la vida com un director d’escena, anima i controla els seus malsons com un titellaire. Però el cervell és pervers i ens enfronta tard o d’hora amb la gran veritat: la vida és incertesa. 15 de maig, 19h, Teatre Principal (Vilanova).


12. Conillet, amb Clara Segura. Conillet és la selfie d’una dona polièdrica, una dona al límit que ha de fer malabars a diari per combinar totes les seves facetes i mantenir un mínim equilibri entre les seves obligacions i els seus desitjos. Però, a quin preu? Quina d’aquestes cares –mare, amant, treballadora, ésser humà, éser social, ésser viu...– pesa més que les altres? La protagonista de Conillet divideix el temps i multiplica els dies; ella mateixa es multiplica i es divideix, un cop rere l’altre… Però, per més que s’hi esforça, no li surten els números. 16 de maig, 19h, Teatre Cal Bolet (Vilafranca).

13. Al vostre gust, de la companyia Parking Shakespeare. 'Al vostre gust' exposa com pocs textos la confrontació de la vida de camp amb la de la cort, és una fantàstica narració d’aventures i, com a comèdia, és de les més divertides. El seu tema central és el paradís perdut/retrobat, la recerca d’Arcàdia, aquí anomenat el bosc d’Arden. Alguns personatges de l’obra hi arriben per opció personal, d’altres perquè les circumstàncies els hi obliguen. Però un cop allà tots troben una certa harmonia i és llavors quan la comèdia treu el nas. Parking Shakespeare és un companyia creada l'any 2009 i es forma amb la idea anglosaxona de representar les obres de William Shakespeare en parcs públics. 3 de juny, 21h, Claustre de Sant Francesc (Vilafranca).


14. Nanoteatre. Teatre de mínims en indrets inesperats. Nanoteatre respon al concepte de teatre de petit format en un ampli sentit de la paraula. Aquesta experiència produïda pel Teatre Principal es va iniciar el 2013, i vol implicar els diferents sectors de l'escena vilanovina per crear 5 càpsules de teatre d'una durada de 15 minuts cadascuna que es representaran en diferents espais de La Geltrú, tot creant un recorregut. 4 i 5 de juny, en diverses funcions a diferents indrets de Vilanova.

15. L’adulador, de Rapa Teatre. Un text punyent i divertit del s. XVIII, en un espai incomparable i amb una nova companyia penedesenca. Sigismondo, el secretari del governador de Gaeta, el senyor Sancio, és un home intel•ligent i cínic que ha traçat un camí secret a través d’una societat de castes, utilitzant la més pèrfida de les armes: l’adulació, l'art de la falsedat i el servilisme cap als grans d'aquest món per obtenir poder i diners. 18 de juny, 22h, Jardins del Museu Romàntic Can Papiol (Vilanova).

Més informació: 

Anireu trobant tots els espectacles de la programació cultural de Vilanova, Vilafranca i El Vendrell a la nostra agenda.

A

També et pot interessar