Festival EVA

Foto: 

Cedida
Mònica Torra

El festival EVA celebra 20 anys amb una programació de luxe

Arriba el festival En Veu Alta als pobles i ciutats del Penedès
Surtdecasa
,
30/05/2024
Espectacles
Arriba el Festival EVA amb una programació especial per la commemoració del vintè aniversari d'aquesta proposta cultural arrelada al territori que gira al voltant de les narracions i l'oralitat. Enguany, el Festival comptarà amb tres seus: Penedès (del 31 de maig al 22 de juny), Tarragona ciutat (del 13 al 29 de juny) i Pradell de la Teixeta (del 5 al 7 de juliol), i acollirà gairebé 100 espectacles. La 20a edició pren com a punt de partida el simbolisme del teixit per celebrar els 20 anys de complicitats de públic i institucions que han fet possible el Festival. Com a homenatge a les aliances que s’han anant creant al voltant de l’EVA, la imatge dels 20 anys recrea un teixit que fa mesos que estan cosint diferents entitats de cosidores com El cosidor i l’Associació ELNA, així com molts voluntaris o els habitants de Pradell de la Teixeta. Serà un gran mural de 3 x 2,7 metres que recrea la imatge del cartell d’aquest any i que estarà penjat a l’exposició. Us hem destacat allò que no us podeu perdre.

1. La millor narració per adults
D’entre l’apartat pròpiament de narració per adults, destaquen diversos noms, com els de Paula Carballeira, Premio Nacional de Literatura Dramática 2023; Celso Fernández, Premio Rebulir da Cultura Galega 2022; Charo Pita o Mònica Torra. Com a plat fort, el Castell de Sant Martí Sarroca acollirà un espectacle A 3 bandes per adults, on es podran veure les actuacions de Matías Tárraga, Esperanceta de Casa Gassia i Adolfo Osta i Cati Plana. A cavall entre la narració, la música i el cabaret o el cuplet, el Festival EVA proposa grans noms de l’escena actual, entre els quals es podrà gaudir de la irreverència de Las Glorias Cabareteras, el cabaret pagès d’Esperanceta de Casa Gassia o la 'Guerrilla Poético Musical' de las Patas Arriba. Dones de llengua esmolada que brindaran comentaris incisius a tort i a dret entre el públic. Un altre irreverent que se suma a la llista serà en Roger Peláez amb el guitarrista Vidal Soler, que prometen una nit de xerrera amb intents de cantar amb un bon músic a Sant Pere de Riudebitlles. Pels amants dels cuplets, Mònica Torra i Txema Riera tornen amb el seu 'Toca’m el cuplet' i 'D’aquells boleros, aquests contes', el multipremiat Joan Vázquez ens portarà el seu 'Paquito Forever' i finalment es podrà gaudir de la màgia de Jordi Vidal i Jordi Cornudella amb la seva 'Guillermotta' a Sant Pere Molanta.

 

  • imatge de control 1per1

Roser Vernet i Maria Bohigas | Foto: Cedida
2. Xerrades radicals amb veu de dona
Enguany el Festival EVA acollirà dues xerrades amb dues dones que són referents en els seus camps: d’una banda, l’autora prioratina Roser Vernet, Premi Ciutat de Barcelona 2023, conversarà amb la seva editora Maria Bohigas sobre el seu llibre 'Lo mig del món' a Calafell. En un camp molt diferent, la cuinera Maria Nicolau oferirà dues xerrades sobre cuina radical al Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs i a Sant Pere de Riudebitlles. A Vilafranca, s’organitzaran dues sessions de 'Converses de rebotiga' amb Montse Bueno, per posar en valor el patrimoni comercial de la ciutat amb comerços històrics com Cal Feliu o Cal Parés.

3. Música per a totes les oïdes
El programa musical del Festival EVA s’inaugurarà divendres 31 de maig amb el concert del grup ugandès Aba Taano, una ONG que ens oferirà un concert de gòspel a cappella a Cunit. A les antípodes del gòspel però amb una arrel religiosa compartida, el music Marc Vilajuana ens proposa 'Gregorià, un concert solista comentat', on descobrir les notacions musicals primitives i la seva relació amb l’oralitat. Finalment, el prestigiós músic i compositor Albert Guinovart oferirà al Vendrell un recital amb piano basat en les obres d’Àngel Guimerà, dins dels actes commemoratius de l’Any Guimerà.

 

Tània Banús i Bárbara Granados presentaran 'Paraula de Guimerà' | Foto: Cedida
4. Descobertes del Festival EVA, En Veu Alta
Hi ha certs espectacles que des del Festival EVA es conceben com a espectacles descoberta, per la seva singularitat, per la originalitat de la proposta o senzillament perquè són estrenes dins el territori. En aquest apartat es troben 'Solitud a Stromboli' de Fina Rius i Imma Colomer, una xerrada teatralitzada sobre la influència de Víctor Català en Roberto Rossellini, que es podrà veure al VINSEUM. La prestigiosa companyia Q‐ars teatre, liderada per Anna Güell presentarà el seu nou espectacle 'Paraula de Guimerà' amb Tània Banús i la pianista Bárbara Granados a Llorenç del Penedès. Una altra companyia, aquesta emergent, és la Cia. Protocol, formada per Aina Tomàs i Melcior Casals, que presenten el seu nou espectacle de creació 'Els il∙luminadors', al Vinseum. Finalment, el cementiri de Vilafranca tornarà a acollir una nit d’espectacles a l’aire lliure, en aquesta ocasió amb la complicitat de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, per presentar la nova producció de la Cia Pagans 'El valor del res', un Akelarre lector que ens convidarà a llegir en grup a l’aire lliure.

Festival EVA - En Veu Alta 2024
Del 31 de maig al 22 de juny
Cunit, Sant Jaume dels Domenys, Subirats, Santa Oliva, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Avinyonet del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Vilafranca del Penedès, Torrelavit, Masllorenç, Sant Martí Sarroca, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Pere de Ribes, Torredembarra, Banyeres del Penedès, Begues, El Pla del Penedès, El Vendrell, Torrelles de Foix, La Bisbal del Penedès, Calafell, Vilobí del Penedès, Castellví de la Marca
Festival EVA - En Veu Alta 2024
Del 5 al 7 de juliol
Pradell de la Teixeta

Més informació: 

A

També et pot interessar