companyia Chévere

Foto: 

Cedida
La Cia Chévere presentarà l'espectacle 'As Fillas Bravas de Momán'

Els 5 imperdibles del festival EVA

El Camp de Tarragona, Penedès i Priorat acullen algunes de les propostes del festival En Veu Alta
Surtdecasa
,
30/05/2022
Espectacles
La divuitena edició del Festival EVA, En Veu Alta, arriba a l’Alt i Baix Penedès i Priorat amb 77 espectacles de narració oral, concerts i xerrades i presentacions de llibres per a tots els públics. La imatge d’aquesta edició, una excavadora, representa la voluntat de l’EVA de programar espectacles que remouen els fonaments i el substrat. Una excavadora que remou la terra, per trobar en l’arrel la llavor de la originalitat i la innovació, més enllà de territoris i llengües. Seguint l’exemple dels mestres de la República, que es desplaçaven pel territori per garantir l’accés a l’educació a tota la canalla, l’EVA també viatjarà a més de 30 poblacions per dur espectacles de qualitat per a tots els públics, majoritàriament gratuïts o amb preus populars, perquè tothom en pugui gaudir. I ho farà, com sempre, donant preferència a la programació en entorns naturals, o en espais oberts com les places dels pobles, en fonts enmig del bosc, a peu de carrer o en espais patrimonials com el Castell de Penyafort. El 80% dels  espectacles són gratuïts i el 60% de la programació està destinada al públic adult, mentre que un 12% és per a públic familiar. Es programaran 17 concerts, 14 sessions de lectures en veu alta, 3 xerrades i la instal∙lació d’Els Telèfons de l’EVA serà present a 7 espais diferents del 16 de maig fins al 3 de juliol. Us destaquem les cinc novetats d'enguany:

1. Artistes de tota la península
Aquesta edició de l’EVA vindrà marcada per la presència d’artistes provinents de tota la península, sobretot de Catalunya, el País Valencià i Galícia. La programació se centrarà en 5 grans eixos: els espectacles de narració per adults, els espectacles de narració per la canalla, els espectacles musicals, els espectacles vinculats a la literatura i el voluntariat lector de l’EVA354. En l'apartat de la narració, comptarà amb noms tan rellevants com la Cia. Chévere (Premi Nacional de Teatre 2014), que presentaran el seu espectacle 'As Fillas Bravas de Momán'; Quico Cadaval (Premi Cultura Gallega de les Arts Escèniques 2011 i Premio MAX Mejor autoría teatral en gallego de la XIV edición 2011) actuarà amb Celso Fernández Sanmartín i José Luis Gutiérrez "Guti" en l’espectacle 'Tres Vellas (polo menos)', Carles Cano (Premi Lazarillo de literatura juvenil 2016, Premi Samaruc 1996 i 2013, Premi de Narrativa infantil Vicent Silvestre 2016 ) recordarà la València més tradicional amb els seus 'Contes, anècdotes i Sussoïts', el narrador japonès Yoshi Hioki durà a Les Roquetes la mitologia japonesa tradicional i la narradora Martha Escudero narrarà les llegendes de Mèxic a Begues. En narració familiar, comptarà amb veus destacades com la de Mon Mas, Gina Clotet, Lídia Clua, Íngrid Domingo o Txell Morera.

 

Quimet Pla i Núria Solina represetaran l'espectacle 'Absenta' | Foto: Cedida
2. Noms reconeguts de l'escena musical i literària
En l’apartat de música comptarà amb les actuacions del cantautor Roger Mas, la guitarrista Elisabeth Roma a duo amb David G. Aparicio, el polifacètic i televisiu músic bufador d’objectes Xavi Lozano, el duet d’acordió i violoncel AcordCello, el grup Corrandes són Corrandes presentant 3 espectacles per fer-nos ballar l’enginy i sense oblidar les tradicionals jornades de glosa improvisada. En la vessant més literària, l’EVA oferirà una conversa amb l’escriptor Joan Lluís‐Lluís, on presentarà la seva novel∙la 'Junil a les terres dels bàrbars' (Premi Òmnium a la Millor Novel∙la de l’Any 2021), la periodista Eva Saumell ens presentarà l’espectacle 'Rusiñol Gormand', a partir de textos culinaris de l’autor català i Quimet Pla i Núria Solina retran un homenatge a tots els poetes i artistes del sector "negre" i anarquista del Modernisme Català amb 'Absenta'. També comptarem amb una xerrada sobre dracs, i el seu significat en la mitologia fantàstica de les rondalles i narracions a càrrec de Montse Juvé. Finalment, el narrador madrileny Héctor Urién ens explicarà el Quixot de la Mancha en 1 hora i 5‘ a Cunit. El grup estable de voluntariat lector EVA354 estarà present dins a la programació de l’EVA22 amb 14 activitats al llarg del festival per oferir espais de lectura en veu alta a tothom que ho desitgi.

3. Contes per telèfon
A cavall entre una instal∙lació artística i un espectacle de narració, l’EVA ha volgut fer tangible el mític llibre de Gianni Rodari, 'Contes per telèfon'. La instal∙lació estarà composada per 12 telèfons antics que només caldrà despenjar per sentir per l’auricular, a títol personal i intransferible, una bona història o una bona cançó vinculats als espectacles EVA22. Les instal∙lacions estaran fixes en una localitat de 10 a 15 dies i per ara es podran trobar a Cunit, Calafell, Segur de Calafell, Torrelavit, Mediona i a Santa Oliva.

4. La processó al cementiri
Finalment, el dissabte 11 de juny se celebrarà la vuitena edició de l’EVA al cementiri, al Cementiri de Vilafranca del Penedès. Enguany, una marxa fúnebre amb cotxe de cavalls, fèretre i acompanyada per la Banda Municipal de l’Escola Municipal de Música Ma Dolors Calvet de Vilafranca del Penedès sortirà des de plaça de la Vila fins al cementiri per inaugurar la vetllada. Un cop dins, el públic podrà gaudir d’un concert de la Banda Municipal i després anar voltant lliurement pel cementiri per gaudir de 3 espectacles de 30 minuts cadascun i una instal∙lació, que s’ubicaran en diversos punts del recinte. S’hi podran veure les peces: 'Per sempre', de Clara Cols; 'Sin venir a cuento', de Rubén Martínez Santamaría, i 'Ric‐rac', d’Almudena Francés. També es podrà gaudir d’una instal∙lació de ceràmica en viu a càrrec de la ceramista Rebeca Puértolas, del Taller Zenc de Vilafranca del Penedès. En total, el Festival EVA22 aplegarà 191 artistes en 79 espectacles que es podran veure a 55 localitats de l’Alt Penedès, 25 del Baix Penedès, 5 localitats de les Espores i a Pradell de la Teixeta.

 

Xavi Lozano actuarà als safarejos de Sant Joan de Mediona | Foto: Cedida
5. Espais inèdits en general
El Festival EVA, fidel a la voluntat de descoberta del patrimoni material i immaterial, seguirà apostant per dur la programació en entorns monumentals com el Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, que acollirà el concert d’AcordCello; al Conjunt monumental d’Olèrdola, on se sentiran les corrandes de Corrandes Són Corrandes o als safarejos de Sant Joan de Mediona, on l’instrumentista Xavi Lozano sorprendrà el públic amb la seva música bufant objectes insòlits. L’EVA a les Caves agafarà més protagonisme amb la programació de 4 espectacles de pagament a les caves Raventós i Blanch, Vilarnau, Jaume Giró i Giró i Llopart. Serà a Llopart on es podrà gaudir del concert del cantautor Roger Mas, i a les Caves Vilarnau de l’irreverent espectacle Patas Arriba de Guerrilla Poético Musical.

Més informació: 

Web Festival EVA
Facebook Festival EVA

A

També et pot interessar